Ανταπόκριση: Ascending Olympus, Serement, Enthroned Serpent (Temple, Αθήνα, Ελλάδα – 2/2/2024)

You are currently viewing Ανταπόκριση: Ascending Olympus, Serement, Enthroned Serpent (Temple, Αθήνα, Ελλάδα – 2/2/2024)

Συναυλία: Ascending Olympus, Serement, Enthroned Serpent
Μέρος: Temple, Αθήνα, Ελλάδα
Ημερομηνία: 2 Φεβρουαρίου 2023
Ανταπόκριση: Κώστας Μπουντούκος
Φωτογραφίες: Μαρίνα Κωνσταντινίδου, Αγγελίνα Θαλασσινού, Κώστας Μπουντούκος

Το Temple στο Γκάζι το έχω συνδυάσει με παρεΐστικες φάσεις, συναυλίες νέων συγκροτημάτων που διψάνε να παρουσιάσουν στον κόσμο την καψούρα τους (γιατί περί καψούρας πρόκειται) για τη metal μουσική, που όμοιά της δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μουσικό είδος νομίζω, και γενικά ζεστή ατμόσφαιρα. Την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου, όλα τα παραπάνω επαληθεύτηκαν αφού στη σκηνή του Temple βρέθηκαν 3 φρέσκα συγκροτήματα (αν και οι ENTHRONED SERPENT τα έχουν γράψει τα χιλιόμετρά τους) με αφορμή την παρουσίαση του ντεμπούτο άλμπουμ των ASCENDING OLYMPUS με τίτλο «Frontlines».

Η αρχή έγινε με τους black/death metallers ENTHRONED SERPENT στις 21:00 όπως προβλεπόταν από το επίσημο πρόγραμμα. Η μπάντα κυκλοφορεί ανάμεσά μας από το 2008 (με κάποια διαλείμματα) και όλο αυτό το διάστημα έχουν κυκλοφορήσει ένα demo με τίτλο «Ancient Witchcraft» το 2016 από το οποίο μάλιστα χρησιμοποίησαν το ορχηστρικό «Calm Before The Storm» ως άκρως ταιριαστή εισαγωγή. Το 2018 κυκλοφόρησαν το EP «Towards The Unknown» και τέλος. Η εμφάνισή τους όμως την Παρασκευή με άφησε να αναρωτιέμαι γιατί δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα ολοκληρωμένο άλμπουμ. Ευτυχώς, το επόμενο διάστημα αυτό έρχεται και η ιδέα που πήραμε από το νέο τους υλικό άφησε τον κόσμο απολύτως ικανοποιημένο. Γενικά, η old school αισθητική που διακρίνει τα τραγούδια τους είναι σίγουρο ότι θα αρέσει στους λάτρεις του είδους, μία αισθητική που πέρασαν και στη ζωντανή τους εμφάνιση δημιουργώντας μια ερεβώδη ατμόσφαιρα.

Setlist

 1. As Old As Time
 2. Edge Of Eden
 3. Sepulcher Secrets
 4. Towards The Unknown
 5. Facing The Throne
 6. The Chanting
 7. Snake God

Μετά από περίπου 40 λεπτά, οι ENTHRONED SERPENT ολοκλήρωσαν την εμφάνισή τους μπροστά σε ένα ολοένα και αυξανόμενο κοινό και όταν πλέον στις 22:00 ήρθε η ώρα για τους SEREMENT, το Temple είχε σχεδόν γεμίσει. Οι SEREMENT είναι εντελώς φρέσκοι στο χώρο αφού δημιουργήθηκαν το 2022 όταν και κυκλοφόρησαν το πρώτο και μοναδικό τους μέχρι τώρα EP, «Deviation From God» από το οποίο ακούσαμε και τα δύο τραγούδια, «No Reflection for His Shadow» και «Malevolent Mist Over the Mount of the Deceased». Όπως μας ενημέρωσαν, τον Μάιο κυκλοφορούν και το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ από το όποιο πήραμε μία γενναία γεύση και μάλιστα ζωντανά. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αξιολογήσεις ένα τραγούδι ή γενικά μία μπάντα παρά όταν αυτή είναι στη σκηνή, μακριά από την ασφάλεια του στούντιο. Και οι SEREMENT το πέρασαν αυτό το τεστ με επιτυχία. Δυναμικά και σταθερά φωνητικά από τον Ανδρέα Μοσχόπουλο, εξαιρετικά riffs από τον Μανώλη Κουέλο και γενικά ένα αξιοθαύμαστο δέσιμο στην τετράδα παρά την έλλειψη αγώνων στα πόδια τους, για να μιλήσουμε και λίγο ποδοσφαιρικά. Φαντάζομαι ότι τόσο τους SEREMENT όσο και τους ENTHRONED SERPENT θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε ξανά όταν με το καλό κυκλοφορήσουν και τα άλμπουμ τους.

Setlist

 1. Sworn
 2. Frozen Dawn Of Death
 3. Honor Of The Leech
 4. Forging The Darkness
 5. Stench Of Torment
 6. No Reflection For His Shadow
 7. Subliminal Enslavement
 8. Malevolent Mist Over The Mount Of The Deceased

Όμως η βραδιά, όπως είναι λογικό, ήταν αφιερωμένη στους ASCENDING OLYMPUS που βγήκαν στη σκηνή λίγα λεπτά μετά τις 23:00 πανέτοιμοι για μάχη για να μας παρουσιάσουν στην ολότητά του το «Frontlines». Ένας κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μπάντες αυτού του είδους της metal είναι να εστιάσουν απλά στη δύναμη και στην ορμή των τραγουδιών τους και να χάσουν τη μουσική ποικιλία. Οι ASCENDING OLYMPUS με το «Frontlines» κατάφεραν να αποφύγουν αυτό το σκόπελο και να μας παρουσιάσουν ένα πολύ δουλεμένο άλμπουμ με τραγούδια που μένουν στο μυαλό του ακροατή. Η τετράδα παρότι δεν μετράει πολλά χρόνια μαζί, κουβαλάει αρκετή εμπειρία αφού τα μέλη του συγκροτήματος έχουν συμμετοχή σε σημαντικές μπάντες του χώρου όπως οι JADED STAR, AHERUSIA, EUPHROSYNE κ.α. οπότε στη σκηνή εμφανίστηκαν δεμένοι και πραγματικά ανέβασαν επίπεδο το ήδη πολύ καλό υλικό που έχουν στα χέρια τους. Εκτός από το «Frontlines» ακούσαμε και το καθιερωμένο, απ’ ότι φαίνεται, cover από SEPULTURA (πρέπει να είναι η τρίτη ή τέταρτη συναυλία τους τελευταίους μήνες που επιλέγεται τραγούδι των SEPULTURA σε setlist). Αυτή τη φορά ήταν το «Territory» αλλά με μία πολύ όμορφη έκπληξη που το απογείωσε. Τη συμμετοχή του Κωνσταντίνου Αναλυτή των ABYSSUS στα φωνητικά, ο οποίος θέλησε με αυτό τον τρόπο να στηρίξει τη μπάντα. Φυσικά δεν έλειψαν και τα μικρά αλλά δυναμικά mosh pits από την πλευρά του κοινού που έδειχνε να το απολαμβάνει αλλά και τα τεχνικά σόλο από τον νέο κιθαρίστα της μπάντας Αλέξανδρο Δεσποτίδη, ως το κερασάκι στην τούρτα της παρέας του Ανδρέα Λογιώτατου. Μικροατυχίες του τύπου να σπάσει το τύμπανο αντιμετωπίζονται με χιούμορ και τελικά δίνουν την ευκαιρία στο συγκρότημα να έρθει ακόμα πιο κοντά με το κοινό.

Setlist

 1. Gods Are Watching (intro)
 2. As The Ground Trembles
 3. Off To Different Shores
 4. Hell Is In My Eyes
 5. A Call To Arms
 6. The City Will Not Fall
 7. I Of The Damnation
 8. Frontlines
 9. Fatal Nightmare
 10. Until The War Is Won
 11. Territory  (SEPULTURA cover w/ Kostas Analytis των ABYSSUS)
 12. Death Will Come From Above

Είναι σίγουρο ότι στο κοντινό μέλλον θα έχουμε πολλά πραγματάκια να δούμε από τις 3 μπάντες αφού μπήκαν με ορμή στο 2024 και όρεξη για δουλειά. Αναμένουμε λοιπόν και στηρίζουμε όπως πάντα!

Σχεδιασμός και Επιμέλεια Ανταπόκρισης: Κώστας Μπουντούκος
Διαδικτυακοί Σύνδεσμοι: ASCENDING OLYMPUS – Σελίδα Facebook
SEREMENT – Σελίδα Facebook
ENTHRONED SERPENT – Σελίδα Facebook
Copyright © 2024 by THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση