Παγκόσμιος Θόρυβος: Μικρές Ιστορίες Από Τον Χώρο Της Ακραίας Μουσικής

You are currently viewing Παγκόσμιος Θόρυβος: Μικρές Ιστορίες Από Τον Χώρο Της Ακραίας Μουσικής

Τίτλος: Παγκόσμιος Θόρυβος: Μικρές Ιστορίες από τον Χώρο της Ακραίας Μουσικής
Συγγραφέας: Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Έτος: 2022
Εκδόσεις: Δίαυλος

Πριν λίγο καιρό μιλήσαμε για το βιβλίο  «Παγκόσμιος Θόρυβος – 50 χρόνια Heavy Metal» του Γιώργου Αναγνωστόπουλου(σ.σ. μπορείτε να διαβάσετε γι’αυτό το βιβλίο ΕΔΩ), το οποίο αν δεν έχετε ακόμη διαβάσει, σας το συστήνω ανεπιφύλακτα!  Ήρθε η ώρα τώρα να κάνουμε λόγο για τον δεύτερο τόμο, με τίτλο «Δεύτερος Παγκόσμιος Θόρυβος: Μικρές Ιστορίες από τον Χώρο της Ακραίας Μουσικής», ο οποίος είναι εξίσου – αν όχι, λίγο παραπάνω (θα τολμήσω να πω) – καθηλωτικός.

Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος έχει καταφέρει να συνδυάσει τα ενδιαφέροντα με το επάγγελμά του, γεγονός που παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα προσεγγίζει. Η αγάπη του για την Heavy Metal μουσική και τη ζωγραφική, ταιριάζει πλήρως με την ενασχόλησή του με τη γραφιστική, αλλά και με το υπόβαθρο που έχει ως αρχιτέκτονας. Δεν θα μακρηγορήσουμε στον πρόλογο περισσότερο, καθώς έχουμε ήδη αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο διάφορες πληροφορίες για τον συγγραφέα και για την μέθοδο που χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει τις εξαιρετικές εικονογραφήσεις των δύο τόμων. Θα προσπαθήσω, όπως κάθε φορά, να μη σας δώσω πολλά στοιχεία που να προδίδουν το περιεχόμενο του βιβλίου, εστιάζοντας κυρίως στην προσωπική μου εμπειρία ανάγνωσής του.

Η συλλογή «Δεύτερος Παγκόσμιος Θόρυβος – Μικρές Ιστορίες από τον Χώρο της Ακραίας Μουσικής» του Γιώργου Αναγνωστόπουλου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση και αποδοχή της ακραίας μουσικής. Σε σχέση με τον πρώτο τόμο, ο οποίος εστιάζει κυρίως στην ιστορία και την εξέλιξη της Heavy Metal μουσικής, από την εμφάνισή της μέχρι τώρα, ο δεύτερος τόμος ξεφεύγει από την απλή περιγραφή και αφήγηση ιστοριών.

Πρόκειται για μια μεγάλη πηγή πληροφοριών, που προσφέρει με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο μια ευκαιρία για καλύτερη αντίληψη του τρόπου με τον οποίο η ακραία μουσική αντικατοπτρίζει και επηρεάζει τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές πραγματικότητες.

Μέσα από τις μικρές ιστορίες που περιλαμβάνει το βιβλίο, ο συγγραφέας αποκαλύπτει τη βαθύτερη σημασία και το πνεύμα που διακρίνει την ακραία μουσική. Η ποικιλία των ιστοριών και η προσέγγιση του Γ. Αναγνωστόπουλου δεν περιορίζεται μόνο στην ανάλυση της μουσικής, αλλά επεκτείνεται και σε θέματα όπως η τέχνη, η ιστορία και η κοινωνική επιρροή. Αναδεικνύει την ενσωμάτωσή της στον πολιτισμό και την κοινωνία μας, καθώς και τον αντίκτυπό της στους ίδιους τους καλλιτέχνες που τη δημιουργούν. Παράλληλα όμως, κάνει λόγο για τις ακραίες μορφές  φανατισμού, βανδαλισμών, βιαιοπραγιών και τις παράλογες συμπεριφορές που προκαλούνται από την επαφή πλήθους διαφορετικών ανθρώπων με το συγκεκριμένο είδος μουσικής..

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι γραφική και ευφυέστατη, προσφέροντας μια ευχάριστη εμπειρία ανάγνωσης, καθιστώντας παράλληλα το περιεχόμενο του βιβλίου ευκόλως κατανοητό.

Μια από τις κύριες δυνάμεις αυτού του βιβλίου είναι η παραστατική και επιτυχημένη περιγραφή των διαφόρων πτυχών της κοινωνίας που επηρεάζονται από την Heavy Metal μουσική. Η προσέγγιση του συγγραφέα είναι ξεκάθαρη και προσηλωμένη στη λεπτομέρεια. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε κάθε ενότητα, από το Dark Web, τους Hooligans, τους Bad Luck 13 Riot Extravaganza, μέχρι την Εκκλησία του μίσους, τους ISIS και τον σκοτεινό τουρισμό (αναφέρω ενδεικτικά μερικούς από τους τίτλους των ιστοριών που πραγματικά μου κέντρισαν το ενδιαφέρον) είναι πλούσιες και ενδιαφέρουσες.

Έχοντας διαβάσει τον δεύτερο τόμο, μπορώ εύλογα να πω πως το «Παγκόσμιος Θόρυβος – 50 χρόνια Heavy  Metal» είναι ένα βιβλίο που εμβαθύνει με σεβασμό και πάθος στην ακραία μουσική- η οποία συχνά είναι ένας παρεξηγημένος κόσμος – και προσφέρει μια πολύτιμη εικόνα της πολυμορφίας και της σημασίας αυτής της μουσικής στη σύγχρονη κουλτούρα.

Εάν αποφασίσετε να το διαβάσετε, σας συμβουλεύω να μην παρακάμψετε τον πρώτο τόμο, ώστε να αποκτήσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το θέμα που πραγματεύεται ο Γ. Αναγνωστόπουλος.

Κείμενο: Ιζαμπέλα Πάϊντο
Copyright © 2024 by THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση