Παγκόσμιος Θόρυβος – 50 Χρόνια Heavy Metal

You are currently viewing Παγκόσμιος Θόρυβος – 50 Χρόνια Heavy Metal

Τίτλος: Παγκόσμιος Θόρυβος – 50 χρόνια Heavy Metal
Συγγραφέας: Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Ημερομηνία Έκδοσης: 2017
Εκδοτικός Οίκος: Δίαυλος

Πενήντα χρόνια μιας πολύπτυχης ιστορίας.. Ένα roller coaster εμπειριών, γεγονότων και μουσικής. Κανένας τομέας της καθημερινότητας δεν έχει ξεφύγει από την επιρροή του ακραίου ήχου. Το βιβλίο του Γιώργου Αναγνωστόπουλου έφτασε στα χέρια μου και τιμάει με εξαιρετικά περιεκτικό μα συνάμα ολοκληρωμένο τρόπο την επιβίωση και εξέλιξη της Heavy Metal μουσικής, που επιτεύχθηκε μέχρι ένα σημείο against all odds! Πριν προχωρήσω στην παρουσίαση του βιβλίου, δόκιμο είναι να πω μερικά λόγια για τον συγγραφέα.

Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος είναι αρχιτέκτονας, με βραβεύσεις και διακρίσεις σε σχετικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει βρει διάφορους τρόπους για να καταφέρνει να ασχολείται ενεργά με την Heavy Metal, διοργανώνοντας συναυλίες, γράφοντας άρθρα σε σχετικές διαδικτυακές σελίδες και σχεδιάζοντας εξώφυλλα για δίσκους συγκροτημάτων. Επιπλέον, ασχολείται με την γραφιστική και τη ζωγραφική. Έχει ιδιαίτερη αγάπη στην τεχνική ¨dot drawing¨ την οποία και χρησιμοποιεί στις εικόνες του βιβλίου. Φυσικά φροντίζει στην αρχή να μας εξηγήσει τι ακριβώς είναι αυτή η τεχνική. Κάθε εικόνα αποτελείται απο χιλιάδες τελείες που τοποθετούνται με πολύ προσοχή σε συγκεκριμένα σημεία και ανάλογη πυκνότητα. Πρόκειται για μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία καθώς όπως μας λέει στον πρόλογο χρειάζονται 7-8 ώρες με μελάνι και μολύβι και άλλες 5- 6 ώρες ψηφιακής επεξεργασίας προκειμένου να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η αρχή του βιβλίου είναι αφιερωμένη στον μύθο του Heavy Metal και την εμφάνισή του στη μουσική σκηνή της Δυτικής Ευρώπης κατά τη δεκαετία του ’60. Στη συνέχεια, ο συγγραφέας περιγράφει την εξέλιξη του Heavy Metal κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών και πώς το είδος επηρέασε τη μουσική, την κουλτούρα και την κοινωνία. Οι σελίδες του είναι γεμάτες με εικόνες από διάφορα συγκροτήματα και καλλιτέχνες του Heavy Metal, αλλά και από αφίσες συναυλιών, δημοσιεύματα περιοδικών και εφημερίδων.

Οι αναγνώστες μπορούν να ανακαλύψουν την ιστορία του Heavy Metal και τους λόγους που έγινε τόσο δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, αλλά και πώς επηρέασε πολλούς μουσικούς και συνθέτες. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης πολλές πληροφορίες για τα οργανικά και ηλεκτρονικά μέσα που χρησιμοποιούνται σε αυτό το είδος μουσικής.

Από τους BLACK SABBATH του 1970 μέχρι την παρουσία των IRON MAIDEN και METALLICA στα ’80s, αλλά και την εξέλιξη της ακραίας  Metal σκηνής με τους SLAYER, DEATH και MORBID ANGEL, το βιβλίο περιγράφει όλες τις φάσεις και τον πυρήνα του Heavy Metal.

Δίνει επίσης ένα ρεαλιστικό πορτρέτο του Heavy Metal ως θεωρία και κίνημα, με παραλλαγές από την Αγγλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και άλλες χώρες από όλο τον κόσμο. Με επακρίβεια και πάθος, ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος αποκαλύπτει την πραγματική ιστορία του Heavy Metal και πώς αυτό επηρέασε τις κοινωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

 Συνολικά, το βιβλίο «Παγκόσμιος Θόρυβος – 50 χρόνια Heavy Metal» κατά τη γνώμη μου, είναι ένα από τα πιο αναλυτικά βιβλία που έχουν γραφεί για την ιστορία του Heavy Metal. Ο συγγραφέας Γιώργος Αναγνωστόπουλος επιχειρεί να αποτυπώσει την εξέλιξη του είδους από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και σήμερα, καλύπτοντας με λεπτομέρεια όλες τις εποχές και τις επιρροές που διαμόρφωσαν το είδος.

Είναι μια ολοκληρωμένη συλλογή από στοιχεία και πηγές για τους οπαδούς του Heavy Metal και ταυτόχρονα μια ουσιαστική και σημαντική ανάγνωση για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την ιστορία της μουσικής. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε και να μην βιαστείτε. Απολαύστε τις ιστορίες και τις εικόνες που έχουν να σας προσφέρουν οι σελίδες του βιβλίου.

Κείμενο: Ιζαμπέλα Πάϊντο
Copyright © 2023 by THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση