Ανταπόκριση: Flames, Released Anger, Devil Rolling Dice (Temple, Αθήνα, Ελλάδα, 10/11/2023)

You are currently viewing Ανταπόκριση: Flames, Released Anger, Devil Rolling Dice (Temple, Αθήνα, Ελλάδα, 10/11/2023)

Την Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου όσοι βρεθήκαμε στο Temple είχαμε την τύχη να απολαύσουμε μια βραδιά – αποθέωση του Thrash Metal με τρία πολύ καλά και έμπειρα συγκροτήματα σε ένα από τα πιο σφιχτοδεμένα μουσικά σχήματα της φετινής συναυλιακής σεζόν μέχρι τώρα. Τρεις μπάντες που υπηρετούν τη Thrash αλλά με τις δικές τους ιδιαιτερότητες και ύφος η κάθε μία συνέβαλαν σε μια εξαιρετική βραδιά.

Η αρχή έγινε με τους DEVIL ROLLING DICE οι οποίοι στις 20:45 ακριβώς βγήκαν στη σκηνή και τα έδωσαν όλα παρά το γεγονός ότι ακόμα ο πολύς κόσμος δεν είχε έρθει (καθημερινή γαρ). Παρότι κυκλοφορούν στην πιάτσα από το 2007, κυκλοφόρησαν το πρώτο και τελευταίο τους μέχρι τώρα ολοκληρωμένο άλμπουμ το 2017 με τίτλο «The Catastrophic Sequence» και όπως είναι λογικό το τίμησαν δεόντος. Στα αφτιά μου ακούστηκαν ως οι πιο μελωδικοί από τους 3 και οι λιγότερο Thrash οπότε ήταν και πιο κοντά στα δικά μου μουσικά ακούσματα με αποτέλεσμα να τους απολαύσω πολύ. Ωραία πινελιά το «Propaganda» των SEPULTURA που το έπαιξαν εξαιρετικά και ακομπλεξάριστα σε αντίθεση με πολλές νέες μπάντες που δεν επιλέγουν να διασκευάσουν τραγούδια άλλων συγκροτημάτων. Μετά από περίπου 40 λεπτά και με τον κόσμο ήδη να έχει καταφτάσει, οι DEVIL ROLLING DICE αποχώρησαν έχοντας κερδίσει το στοίχημα.

Setlist

 1. Cold And Fire
 2. Prison Dead
 3. Prestige
 4. Eyes In The Dark
 5. Time And Regrets
 6. Propaganda
 7. Judas Paradox

Η συνέχεια ανήκε στους RELEASED ANGER, ένα συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 2005, έχει στη φαρέτρα του δύο ολοκληρωμένα άλμπουμς («Faces Of Fate» το 2007 και «Revenge» του 2017) και είναι η επιτομή του παλιού, καλού Thrash. Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό μετά από πρώτο τραγούδι με το οποίο ξεκίνησαν, το «Parasite»,  είναι ότι το όνομά τους είναι πολύ ταιριαστό με τη μουσική τους. Η παρουσία τους στη σκηνή μου έβγαζε πολύ θυμό που βρίσκει διέξοδο μέσα από τη μουσική και απελευθερώνεται. Τρομερή ενέργεια, ο Nir στα φωνητικά πραγματικό θηρίο και γενικά μας παρουσίασαν ένα σετ 45 λεπτών χωρίς πολλές πολλές φιοριτούρες, κατάλληλο για διαρκές headbanging και moshpits (που πάντως δεν είδαμε όπως θα τους άξιζε). Έδωσαν βάση στο πρώτο τους άλμπουμ αλλά ακούσαμε και πιο πρόσφατα τραγούδια όπως το «Revenge» και το «Justice» και έδειξαν μια συνέπεια σε αυτό που υπηρετούν.

Setlist

 1. Parasite
 2. Faces of Fate
 3. Problems Remain
 4. Selfish Bastard
 5. Fake Existence
 6. Wasted
 7. Revenge
 8. Released Anger
 9. Police Over The World
 10. Justice

Στις 22:40 είχε έρθει η ώρα για τους βετεράνους του είδους, FLAMES που με μια γεμάτη δισκογραφία δεν δυσκολεύτηκαν να ενθουσιάσουν τους αρκετούς πλέον οπαδούς. Πολλοί θεωρούσαν ότι οι FLAMES είχαν διαλυθεί αφού το τελευταίο τους άλμπουμ, πριν το «Resurgence» του 2022 χρονολογείται από το 1996 με το «In Agony Rise» το οποίο είχε κλείσει μια γεμάτη και παραγωγική δεκαετία για το συγκρότημα με 6 (!) ολοκληρωμένα άλμπουμς. Όμως προς τέρψη των απανταχού thrashers επέστρεψαν δυναμικά τόσο δισκογραφικά όσο και συναυλιακά. Κάποια μικρά τεχνικά προβλήματα στην αρχή δεν θα μπορούσαν να πτοήσουν τους έμπειρους μουσικούς ούτε το ανυπόμονο και ήδη ζεσταμένο κοινό. Το σετ άνοιξε με το κάτι παραπάνω από μονόλεπτο ορχητρικό «Keeper of The Burning Flame» του Bob Katsionis (όποια πέτρα και αν σηκώσεις…!!). Αναμενόμενα δόθηκε μεγάλη βάση στο νέο υλικό με 5 νέα τραγούδια από το «Resurgence» αλλά το πλούσιο σετ των 15 τραγουδιών τους έδινε τον χώρο να παίξουν και αρκετούς από τους ύμνους των 80s και 90s όπως το «Eastern Front», το «Red Terror» κ.α. Λίγο πριν τις δώδεκα, τηρώντας το επίσημο πρόγραμμα, μας αποχαιρέτισαν αλλά όσοι ήμασταν εκεί μείναμε με την αίσθηση ότι θα τους βλέπουμε πιο συχνά πλέον αφού έχουν πολλά να δώσουν και έχουν τη διάθεση να το κάνουν.

Setlist

 1. Intro (Keeper of The Burning Flame)
 2. Revenge
 3. Resurgence
 4. Red Terror
 5. Deathra
 6. Crawl Beyond
 7. Summon The Dead
 8. Jesus Christ
 9. War In Mind
 10. Legions Of Death
 11. Sea Of Blood
 12. Mercy Denied
 13. Alcohol And Beer
 14. Agnostic Front
 15. Rotten Life
 16. Eastern Front

Όσον αφορά τη διοργάνωση, το Temple αποτελεί σταθερά στον χώρο για τέτοιου είδους συναυλίες και με εξαίρεση τα λίγα τεχνικά ζητηματάκια στην αρχή του set των FLAMES, ο ήχος ήταν καλός, ο κόσμος ευδιάθετος αν και μου έλειψε ένα γερό moshpit και οι μπάντες δυναμικές.

Ανταπόκριση: Κώστας Μπουντούκος
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Ανταπόκρισης: Κώστας Μπουντούκος
Φωτογραφίες: Κώστας Μπουντούκος
Ημερομηνία: 11 Νοεμβρίου 2023
Διαδικτυακοί Σύνδεσμοι: FLAMES – Επίσημη Σελίδα
RELEASED ANGER – Bandcamp
DEVIL ROLLING DICE – Σελίδα Facebook
Copyright © 2023 by THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση