Συναυλία: Dark Tranquillity, Ensiferum, Brunhilde, Nailed To Obscurity (Heaven Club, Λονδίνο, Αγγλία – 05/04/2022)

You are currently viewing Συναυλία: Dark Tranquillity, Ensiferum, Brunhilde, Nailed To Obscurity (Heaven Club, Λονδίνο, Αγγλία – 05/04/2022)

Ύστερα από σχεδόν 3 χρόνια συναυλιακής αδράνειας λόγω COVID19, ήταν αναμενόμενο οι μπάντες να βγουν διψασμένες ξανά στη σκηνή. Αυτή ήταν και η περίπτωση των αγαπημένων Σουηδών DARK TRANQUILLITY που έκαναν ένα όμορφο co-headlining πακέτο με τους τρελο-Φινλανδούς ENSIFERUM και αποφάσισαν να οργώσουν όλο τον κόσμο.

Αφού τελείωσαν μια πολύ επιτυχημένη περιοδεία στη Βόρειο Αμερική, ήρθε και η ώρα της Ευρώπης. Μετά από τρεις σκανδιναβικές συναυλίες στη Στοκχόλμη, Όσλο και Κοπεγχάγη η επόμενη στάση της περιοδείας ήτανε το Λονδίνο.

Τη βραδιά άνοιξαν οι Γερμανοί BRUNHILDE. Με μια δυναμική μίξη hard rock και ολίγον από punk η μπάντα κατάφερε να βάλει στο σωστό mood το κοινό που είχε αρχίσει να μαζεύεται από νωρίς.  

Οι NAILED TO OBSCURITY που ακολούθησαν, άλλαξαν το κλίμα με το ατμοσφαιρικό progressive death metal τους. Μεγάλες συνθέσεις με έντονες επιρροές από OPETH και KATATONIA, αλλαγές φωνητικών από καθαρά σε σκληρά και μελωδίες στις κιθάρες κέρδισαν το χειροκρότημα του αγγλικού κοινού αν και θα πρέπει να παραδεχτώ ότι ο ήχος δεν ήταν με το μέρος τους. Έλειπε από τα ξεσπάσματά τους η απαραίτητη ένταση με αποτέλεσμα να ακούγεται λίγο μονότονο το μισάωρο σετ των Γερμανών.

Ύστερα από ένα δεκαπεντάλεπτο περίπου διάλλειμα, το backdrop με το τεράστιο λογότυπο των ENSIFERUM θα ανέβει στη σκηνή και θα σημάνει την έναρξη του πάρτυ. Οι Φιλανδοί σε μεγάλα κέφια, με το χαρακτηριστικό βάψιμο στο πρόσωπό τους και με αστείρευτη ενέργεια θα ξεσηκώσουν το κοινό που έδειχνε να διψάει για τη μουσική τους.

Με πάρα πολλούς οπαδούς της μπάντας κάτω από τη σκηνή, δημιουργήθηκε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα με mosh pits και sing-along στους Viking ύμνους του συγκροτήματος, το οποίο τίμησε την τελευταία του εξαιρετική κυκλοφορία «Thalassic» αλλά και παλαιότερα κλασσικά κομμάτια όπως το «In my sword I trust» και «Lai Lai Hei». Οι Toivonen, Lindroos και Hinkka οργώνουν τη σκηνή, παίρνουν μεταλλικές πόζες συνέχεια και ζούνε κάθε στιγμή του live. Έχοντας τον ήχο με το μέρος τους, οι ENSIFERUM πραγματοποίησαν μια μεγαλειώδη εμφάνιση που θα ζήλευαν πάρα πολλές μεγάλες μπάντες του χώρου.

Γύρω στις 21.15 και αφού είχαν γίνει οι απαραίτητες ετοιμασίες πάνω στη σκηνή, τα φώτα σβήνουν,  τα γράμματα DT ξεπροβάλλουν στο background ενώ ένα ατμοσφαιρικό intro ξεκινά να παίζει από τα ηχεία. Οι Σουηδοί παίρνουν τις θέσεις τους και ξεκινάν το σετ τους με το «Phantom Days» από την τελευταία τους δουλειά. Το κοινό τραγουδά τους στίχους και το πρώτο mosh pit ξεκινά. Ο ήχος έχει κάποια θεματάκια και παρατηρώντας τη μπάντα, διακρίνω 5 φιγούρες αντί για 6. Πολύ σύντομα ο Stanne, εντυπωσιασμένος από τη θερμή υποδοχή του Λονδρέζικου κοινού, μας πληροφορεί ότι ο Chris Amott έπρεπε δυστυχώς να μείνει πίσω στην Σουηδία και την έγκυο γυναίκα του.


Οι DARK TRANQUILLITY συνεχίζουν απτόητοι όμως και τα δίνουν όλα επί σκηνής, με την απουσία όμως της δεύτερης κιθάρας να είναι παραπάνω από εμφανής. Η εμφάνισή τους περιλαμβάνει όλες τις επιτυχίες τους από το 2000 και έπειτα, με τα «Damage Done», «Fiction» «Character» «Atoma» και φυσικά το «Moment» να μονοπωλούν -δυστυχώς- το setlist. Μοναδική εξαίρεση και μοναδικό παλιό τραγούδι σε όλη τη βραδιά ήτανε το κλασσικό «Therein». Οι Σουηδοί τουλάχιστον φρόντισαν να παίξουν αρκετά γρήγορα κομμάτια όπως το «Final Resistance», «The New Build», «Focus Shift» αλλά και το εξαιρετικό «Terminus» διατηρώντας μια όμορφη ισορροπία με τα πιο ατμοσφαιρικά τους κομμάτια. Αν και ο ήχος βελτιώθηκε στη συνέχεια, δεν έφτασε στα επίπεδα των ENSIFERUM που προηγήθηκαν. Αυτό, το «ελλιπές» setlist και η απουσία του Amott, σίγουρα θα άφησαν κάποιους οπαδούς παραπονεμένους. Η πλειοψηφία όμως έδειχνε να περνάει καλά, και το έδειχνε σε κάθε στιγμή προς την μπάντα και τον Michael Stanne φυσικά, κάνοντάς τον να χάσει τα λόγια του παραπάνω από μια φορά.

Το συγκρότημα φαίνεται να έχει περάσει πολλές αλλαγές στα μέλη του τα τελευταία χρόνια και αυτό φαντάζομαι θα τους έχει κοστίσει, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το δέσιμο επί σκηνής. Ευτυχώς όμως υπάρχει η χαρισματική παρουσία του Stanne, που φροντίζει με το πάθος του και την πολύ ξεχωριστή του επικοινωνία με το κοινό, να καλύπτει τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Θα ήθελα να τους ξαναδώ μόνους τους την επόμενη φορά με μεγαλύτερο set και πιο τολμηρές επιλογές τραγουδιών. Εις το επανιδείν λοιπόν…  

 

Ανταπόκριση: Δημήτρης Μπενετάτος
Επιμέλεια Εξωφύλλου: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Συνέντευξης: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μπενετάτος
Ημερομηνία: 5 Απριλίου 2022
Copyright © 2022 by THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση