Týr – Battle Ballads

You are currently viewing Týr – Battle Ballads

Χρονολογία: 2024
Συνολική Διάρκεια: 41:37
Εταιρεία: Metal Blade

Από το ντεμπούτο τους «How Far To Asgaard» το 2002, μέχρι και την τελευταία τους κυκλοφορία «Battle Ballads» δώδεκα χρόνια μετά, οι TÝR έχουν να μας προσφέρουν μόνο καλές κυκλοφορίες. Το σχήμα από τα Νησιά Φερόε κατάφερε από την αρχή να ξεχωρίσει από τη μάζα των Folk Metal συγκροτημάτων, δημιουργώντας ένα δικό τους ήχο ενώνοντας το Folk, το επικό Heavy ακόμα και το Progressive Metal, με την μίξη όλων αυτών να δημιουργεί ένα, σχεδόν, κινηματογραφικό αποτέλεσμα. Όσο αφορά το «Battle Ballads» ως προς τον τίτλο και το περιεχόμενο ο frontman Heri Joensen διευκρίνισε πως, «Υπάρχουν δύο εκδοχές της μπαλάντας. Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται το Hair Metal όταν ακούν τη λέξη μπαλάντες. Εμείς, ωστόσο, αναφερόμαστε στη μπαλάντα με την έννοια της Μεσαιωνικής ηρωικής ποίησης. Εκτός από μερικά απαλά σημεία στο άλμπουμ, η ουσία του είναι Heavy Metal με επιρροές από λαϊκή και κλασσική μουσική».

Η συνεργασία των TÝR με τη συμφωνική ορχήστρα των Νήσων Φερόε το 2022 στο live album τους «A Night At The Nordic House» φαίνεται να επηρέασε θετικά τη μπάντα κι αυτό αποδεικνύεται από το εναρκτήριο τραγούδι «Hammered». Επικά-κιθαριστικά σημεία τα οποία συμπληρώνονται από τη συμφωνική ορχήστρα, δίνοντας τον απαραίτητο δραματικό χαρακτήρα που απαιτεί η θεματική του τραγουδιού. «Unwandered Ways» και τα Folk στοιχεία της μπάντας ζωντανότατα, με φοβερή κιθαριστική ενορχήστρωση, ρεφρέν που σου μένει στο μυαλό, με το τραγούδι να φωνάζει πως είναι για live εκτέλεση!

Η συνέχεια στο άλμπουμ θα έρθει με το «Dragons Never Die», κλασσικό TÝR, κλασσικότατο Folk-κλοπή θησαυρού που τον φυλάει δράκος-, πιασάρικο και διασκεδαστικό ταυτόχρονα με ορχήστρα, προς το τέλος του τραγουδιού, να καταφέρνει να μας περάσει την αγωνία του πρωταγωνιστή. «Row», το πρώτο highlight του δίσκου για μένα, και ο κύριος Joensen με τα εξαιρετικά φωνητικά του – όπως και σε όλο το δίσκο φυσικά-, και την εξαιρετική σύνθεση του τραγουδιού η ιστορία που μας παρουσιάζουν εδώ οιTÝR  ζωντανεύει στη φαντασία μας. Με το «Torkils Døtur» η επική μελαγχολία χτυπάει κόκκινο, ενώ στο «Vælkomnir Føroyingar» επιστρέφουμε στην ίδια συνθετική γραμμή με τον υπόλοιπο δίσκο.

Δεύτερο προσωπικό highlight αποτελεί το «Hangman», πομπώδες, ηρωικό, βαριά μπασογραμμή και εμπνευσμένα κιθαριστικά σόλο κάνουν άλλη μια φορά τη φαντασία μας να τρέξει σε όσα έχουμε διαβάσει, δει και ακούσει για τη βορειοευρωπαϊκή ιστορία και μυθολογία. Το «Axes» έρχεται στα αυτιά μου σαν φυσική συνέχεια του «Hangman», με χαρακτηριστικά του την ένταση και τη νεοκλασική του σύνθεση. Συνέχεια με το «Battle Ballad» στα ίδια βήματα, και κλείσιμο με το εξαιρετικό «Causa Latronum Normannorum» με τη σύνθεση και την ερμηνεία του Joensen να μας βάζει εντός ενός προελαύνοντος στρατού προς τη νίκη.

Τα progressive στοιχεία που υπήρχαν ανέκαθεν στη δισκογραφία των TÝR απουσιάζουν παντελώς στο «Battle Ballads» τη θέση των οποίων, επιτυχώς, έχει πάρει η συμφωνική. Τα τραγούδια έχουν γίνει πιο άμεσα κρατώντας όμως ταυτόχρονα την αίσθηση του μεγαλείου, του κινηματογραφικού ακόμα και του διασκεδαστικού. Με εννιά άλμπουμ στην πλάτη τους πλέον, φαίνεται πως έχουν ακόμα όρεξη για δημιουργία, να ακούγονται φρέσκοι και παραδοσιακοί μαζί. Η νίκη ήρθε για τους TÝR σε ακόμη ένα άλμπουμ λοιπόν!

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Αντώνης Μπραϊκίδης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: TÝR – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση