Tygers Of Pan Tang – Majors & Minors (Compilation)

You are currently viewing Tygers Of Pan Tang – Majors & Minors (Compilation)

Χρονολογία: 2021
Συνολική Διάρκεια: 67:54
Εταιρεία: Mighty Music

Δεν ξέρω πόσοι από τους αναγνώστες του THEGALLERY.GR (κυρίως οι νεότερης ηλικίας και γενιάς) είναι γνώστες του όρου και του ιδιώματος NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal) οπότε ξεκινώντας, θα αναφέρω ότι πρόκειται για το κίνημα που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, στην Αγγλία προφανώς, και χωρίς υπερβολές του χρωστάμε το μεγαλύτερο μερίδιο για το ότι έμεινε στη ζωή και εξαπλώθηκε η αγαπημένη μας μουσική συνολικά ενώ αυτό χάθηκε στη λήθη του χρόνου λόγω και της έλλειψης εμπορικής επιτυχίας γύρω  στο 1985, με μόνη εξαίρεση φυσικά τους μεγαλύτερους πρέσβεις του, τους IRON MAIDEN και τους SAXON που αμφότεροι συνεχίζουν ακάθεκτοι έως σήμερα. Οι TYGERS OF PAN TAG είναι από τα γκρουπ που σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία εκείνα τα χρόνια, κυκλοφόρησαν 4 πολύ δυνατούς δίσκους την τριετία 1980-82, πούλησαν πολλές χιλιάδες αντίτυπα, μπήκαν στα charts αλλά μετά από 2 μέτριους δίσκους το 1985 και το 1987 διέλυσαν και χάθηκαν μέχρι το τέλος του περασμένου αιώνα και το περίφημο «μιλλένιουμ», οπότε και μετά από μία εμφάνιση του αρχικού τους τραγουδιστή Jess Cox με τους BLITZKRIEG στο Wacken Festival το 1999 όπου και έπαιξαν ένα μικρό best of από τους TYGERS, πραγματοποιήθηκε η επανένωση της μπάντας, αν και το μόνο μέλος από την αρχική σύνθεση που έμεινε μέχρι και σήμερα είναι ο κιθαρίστας Robb Weir. Από τότε και μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα δραστήριοι, με νέους δίσκους πολλές συλλογές και ζωντανές ηχογραφήσεις και φυσικά συναυλίες.

Η συλλογή «Majors & Minors» που κυκλοφόρησε πρόσφατα αυτό ακριβώς θέλει να επισημάνει και να προωθήσει στον κόσμο που ίσως δεν το ξέρει ακόμα. Ότι η μπάντα είναι ζωντανή και έχει ακόμα πολλά να προσφέρει, αν φυσικά ο ακροατής δεν είναι αφοσιωμένος στο παρελθόν της και την ένδοξη δεκαετία του ’80. Περιέχει μια επιλογή τραγουδιών από τα 4 τελευταία στούντιο άλμπουμ τους αποκλειστικά, τα «Animal Instict» (2008), «Ambush» (2012), «Tygers Of Pan Tag» (2016) και «Ritual» (2019) με τον τραγουδιστή Jack Meille που μπήκε στη μπάντα το 1999 και συνεχίζει ως σήμερα, ενώ σαν «δωράκι» θα λέγαμε ότι δίνουν και λίγο ακυκλοφόρητο υλικό για να έρθει να δέσει η όλη φάση.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε τα πάντα που θα περιμένατε από τη συγκεκριμένη μπάντα, γρήγορο heavy metal, μελωδικό hard rock, «ποζεριές», υπάρχει γενικά υλικό για όλα τα γούστα. Ο δίσκος κυλάει ευχάριστα ως το τέλος, με καλύτερες στιγμές για μένα τα «Destiny», «She», «Hot Blooded», «Keeping Me Alive», «Let It Burn», «Only The Brave» και «Worlds Apart» ενώ το CD έχει δύο ακυκλοφόρητα, τα «Plug Me In» και «What You Say» τα οποία κινούνται σε αρκετά καλά επίπεδα, κυρίως το δεύτερο, ενώ υπάρχει και μία ορχηστρική εκτέλεση του «Spoils Of War» που δίνει στο κομμάτι μια ιδιαιτερότητα ασυνήθιστη για τη μπάντα, αλλά που δεν με χαλάει και καθόλου, πάρα πολύ καλή προσπάθεια.

Στην έκδοση του βινυλίου υπάρχει αποκλειστικά το «Keeping Me Alive (Live In Fismes 2016)» όπως και τα 2 ακυκλοφόρητα που προανέφερα, αλλά προφανώς λόγω έλλειψης χώρου λείπουν κάποια άλλα κομμάτια, καθώς συνολικά έχει δέκα, πέντε σε κάθε πλευρά.

Γενικά κυκλοφορίες σαν αυτή είναι δύσκολο να εκτιμηθούν κατάλληλα, ωστόσο θα έλεγα ότι το «Majors & Minors» είναι μια καλή ευκαιρία για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί με αυτή την πολύ δυνατή αλλά υποτιμημένη (ή άτυχη, ή όποιος αλλιώς θέλετε πείτε την) μπάντα να αρχίσει να το κάνει τώρα, καθώς και στη νέα χιλιετία προσέφερε αξιολογότατο υλικό που καλό είναι να τσεκαριστεί από τους φίλους του είδους.

Κλείνοντας να πω, έτσι για να σας δώσω άλλο ένα κίνητρο να ασχοληθείτε, ότι ο έτερος κιθαρίστας της πρώτης περιόδου τους ήταν ο τιτάνιος John Sykes που μετά έπαιξε σε THIN LIZZY, WHITESNAKE, BADLANDS και BLUE MURDER.

Βαθμολογία:  Δ/Α
Συντάκτης:  Αντώνης Λιβάνιος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: TYGERS OF PAN TANG – Σελίδα Facebook

Αφήστε μια απάντηση