Trollfest – Happy Heroes (EP)

You are currently viewing Trollfest – Happy Heroes (EP)

Χρονολογία: 2021
Συνολική διάρκεια: 14:52
Εταιρεία: Napalm Records

Αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης και της ιστορίας της Νορβηγίας είναι η ύπαρξη τρομακτικών και ανθρωποφάγων όντων, των επονομαζόμενων «τρολ». Tα τρολ ζουν απομονωμένα συνήθως σε βράχους, βουνά, σπηλιές και έχουν ως σκοπό να σαμποτάρουν και να τρομοκρατούν τους ανθρώπους.

Οι TROLLFEST για όσους δεν τους γνωρίζουν προέρχονται από το Όσλο. Έχουν προσφέρει έως σήμερα οκτώ studio album (στα δεκαπέντε περίπου χρόνια ύπαρξης τους), πάντα στον χώρο του Folk Metal. Κυριότερο χαρακτηριστικό τους είναι το καυστικό (και άλλοτε πρόστυχο) χιούμορ τους αλλά και οι πάμπολλες ιστορίες για άφθονη πόση αλκοόλ. Ποτέ δεν είχαν στίχους ακατανόητους με πομπώδη και βαθυστόχαστα νοήματα. Μόνο «τρέλα» και ενέργεια, στοιχείο που κέρδισε πολλούς οπαδούς. Δύο χρόνια μετά το πετυχημένο «Norwegian Fairytales» επανέρχονται με καινούργιο EP σε καινούργια εταιρεία (η Napalm Records είναι η νέα σκέπη της μπάντας) με τέσσερα τραγούδια που έχουν ένα κοινό άξονα. Την λέξη «ευτυχία». Ίσως οι καιροί που ζούμε τους έδωσε την ευκαιρία να δώσουν και να προσφέρουν λίγη χαρά και αισιοδοξία στον κόσμο μέσα από τη μουσική και το χιούμορ τους. Ένα τονωτικό διάλλειμα. Το κατάφεραν όμως;

Το EP περιλαμβάνει τέσσερα τραγούδια. Από αυτά, μονάχα ένα είναι καινούργια σύνθεση και τα υπόλοιπα αποτελούν διασκευές από γνωστές επιτυχίες. Το εναρκτήριο «Happy Heroes» είναι ένα καθαρά TROLLFEST τραγούδι. Αρκετά διασκεδαστικό μας μιλάει για σούπερ ήρωες που ποτέ δεν πρέπει να τους καλέσουμε για βοήθεια, όσο και να την χρειαζόμαστε, αφού θα αποβεί μοιραίο αν την αποδεχτούμε. Το «Happy Heroes» θα μπορούσε άνετα να συμπεριληφθεί σε οποιαδήποτε δουλειά τους. Εξαιρετικό το animated video για το τραγούδι. Το πρώτο κομμάτι που διασκευάζουν είναι το «Cartoon Heroes» των AQUA, μιας ποπ μπάντας από την Δανία που μεγαλούργησε στο χώρο της στις αρχές του 2000. Συμμετέχει και η Miriam Renvag  Muller των RAM-JET που έχει αναλάβει τα γυναικεία φωνητικά του τραγουδιού. Δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, αφού δεν καταφέρνουν σε καμιά στιγμή φέρουν την σύνθεση στα μέτρα τους. Το τραγούδι δείχνει περισσότερο να είναι bonus κομμάτι σε δουλειά των AQUA παρά  κάτι που να αφορά τους TROLLFEST.

Η καλύτερη διασκευή είναι αδιαμφισβήτητα το «Don’t Worry Be Happy» του τεράστιου Bobby McFerrin. Και ενώ ξεκινάει στους χαλαρούς jazz-folk που όλοι το γνωρίσαμε, ακολουθεί το χάος. Καταιγίδα τυμπάνων ουρλιαχτά και η γνωστή τους καφρίλα να καταφέρνει να το αφομοιώσει στον ήχο τους. Πραγματικά θα ήθελα δω τις αντιδράσεις του Bobby αν ποτέ το άκουγε. Εξαιρετικό. Τελευταίο κομμάτι το «Happy» του Pharrell Williams. Τίποτα το ιδιαίτερο. Προσπαθούν να το φέρουν στα μέτρα τους αλλά δεν τα καταφέρνουν. Μαζί με το «Cartoon Heroes» αρκετά αδιάφορα και σίγουρα δύσκολο να θελήσεις να τα ξανακούσεις.

Οπότε τι έχουμε εδώ; Ένα δεκαπεντάλεπτο EP με τέσσερα τραγούδια που προσπαθεί να δώσει ελάχιστες στιγμές χαράς στις μελαγχολικές στιγμές που περνάει εδώ και πάνω από ένα χρόνο όλόκληρος ο πλανήτης. Βέβαια, το να δώσεις χαμόγελο μέσω των τραγουδιών σου θέλει προσπάθεια. Οι TROLLFEST είναι μία μπάντα που έχει δώσει εξαιρετικές δουλειές στο παρελθόν σε αυτό το είδος οπότε με τέτοιου είδους «πασαλείμματα» δεν βγαίνει κανείς κερδισμένος. Περιμένω καινούργια ολοκληρωμένη δουλειά. Γιατί και το χιούμορ (όσο πρόστυχο κι αν είναι) θέλει τέχνη και αν δεν μπορείς να το υπηρετήσεις, απλά το παρατάς…

Βαθμολογία: 3,5/10
Συντάκτης: Νίκος Βλάχος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: TROLLFEST – Επίσημη Σελίδα

This Post Has One Comment

  1. George Manis

    Αναμφισβήτητα αυτός ο δίσκος “κατέβηκε” για να μας κρατάει παρέα όταν μαζευόμαστε για “πιώμα” και για τίποτα άλλο. Απίστευτα διασκεδαστικός που ακούγεται, όχι για τους βαθυστόχαστους στίχους του και για τα νοήματα του, αλλά για τον χαβαλέ του!!
    Απολαύστε υπεύθυνα με μπύρες και ρούμια!!

Αφήστε μια απάντηση