Six Feet Under – Killing for Revenge

You are currently viewing Six Feet Under – Killing for Revenge

Χρονολογία: 2024
Συνολική Διάρκεια: 46:44
Εταιρεία: Metal Blade

Οι SIX FEET UNDER αποτελούν ίσως και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα συγκροτήματος με αυτοκτονικές τάσεις καθώς από την μεγάλη επιτυχία των πρώτων τριών άλμπουμ, κατάφερε να θεωρείται μία μπάντα καρικατούρα,η οποία έβγαζε το ένα μέτριο άλμπουμ με τά τ’ άλλο. Το 1995 η γέννηση των SIX FEET UNDER, μετά την αποχώρηση του Chris Barnes από τους CANNIBΑL CORPSE. Η κυκλοφορία του σαρωτικού ντεμπούτου άλμπουμ «Haunted» δημιούργησε αρκετές προσδοκίες, οι οποίες ενισχύθηκαν στην συνέχεια με την κυκλοφορία του «Warpath» το 1997. Η επόμενη χρονιά θα αποτελέσει και το σημείο αναφοράς στην πορεία της μπάντας καθώς ο Allen West, κιθαρίστας/βασικός συνθέτης του συγκροτήματος και μέλος τότε των OBITUARY, αποχώρησε. Έκτοτε, η κατηφόρα ξεκίνησε. Θα μπορούσα να πω πως από τα μετέπειτα άλμπουμ «Maximum Violence» και «Commandment» ξεχωρίζουν στη γενικότερη μετριότητα, αλλά μέχρι εκεί. Φτάνουμε λοιπόν στη φετινή χρονιά και στην ανακοίνωση πως οι SIX FEET UNDER είναι έτοιμοι να κυκλοφορήσουν τη νέα τους δισκογραφική δουλεία με τίτλο «Killing for Revenge».

Ο φετινός δίσκος έρχεται τέσσερα χρόνια μετά το Death Metal έκτρωμα που έχει τον τίτλο «Nightmares of the Decomposed». Τα πρώτα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν για το «Killing for Revenge» ήταν το artwork και τα δύο single «Know-Nothing Ingrate» και «Ascension». Το πολύ καλό εξώφυλλο θυμίζει CANNIBΑL CORPSE, κάτι πολύ λογικό αν αναλογιστούμε πως το έχει επιμεληθεί ο Vince Locke. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης είναι υπεύθυνος εδώ και αρκετά χρόνια για το artwork των κανίβαλλων. Επίσης, τα δύο πρώτα singles ήταν αρκετά υποσχόμενα, δίνοντάς μου κουράγιο και δύναμη ώστε να ακούσω το νέο άλμπουμ. Ετσι κι αλλίως θα ήταν απίθανο να κυκλοφορήσουν κάτι χειρότερο από το «Nightmares of the Decomposed»! Ακούγωντας ολοκληρωμένο λοιπόν το νέο αυτό άλμπουμ, μπορώ να πως θ’ αρχίσω να πιστεύω στα θαύματα καθώς είναι γεγονός πως οι SIX FEET UNDER κατόρθωσαν να κυκλοφορήσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ένα καλό δίσκο, τον οποίον μπορείς να απολαύσεις στην ολότητά του!

Βασικός υπεύθυνος για τις συνθέσεις είναι ο γνωστός σ’ όλους μας Jack Owen (πρώην CANNIBΑL CORPSE και πρώην DEICIDE) ο οποίος μας έχει αποδείξει στο παρελθόν τις συνθετικές του δυνατότητες. Έτσι λοιπόν, στο «Killing for Revenge» βρίσκει ξανά τον καλο του εαυτό. Ο συγκεκριμένος βέβαια να σημειώσουμε πως βρισκόταν στην μπάντα και στο ανεκδιήγητο άλμπουμ του 2020, όμως τότε μάλλον είχε επηρεαστεί κι αυτός από τις «εξωτικές μυρωδίες» που υπήρχαν στο στούντιο!

Μουσικά το «Killing for Revenge» βασιζεται στις φόρμες του Αμερικάνικου Old School Death Metal. Δηλαδή, απλά πραγματάκια στις συνθέσεις χωρίς τεχικά/προοδεύτικα στοιχεία. Επίσης συναντάμε και επιρροές από πρώιμους CANNIBΑL CORPSE και SLAYER. Πορωτικό και βίαιο Death Metal λοιπόν με τις ταχύτητες να κυριαρχούν και με τραγούδια όπως τα «Bestial Savagery», «Compulsive», «Fit of Carnage», «Mass Casualty Murdercide» και «Judgement Day» να σφυροκοπάνε αλύπητα. Φυσικά υπάρχουν και συνθέσεις όπως οι «Neanderthal», «Accomplice to Evil Deeds», «Hostility Against Mankind» οι οποίες κινούνται σε πιο αργούς, ογκώδεις ρυθμούς και είναι έξυπνα τοποθετημένα ανάμεσα στα γρήγορα τραγούδια, δίνοντας ανάσα από την συνεχή επιθετικότητα και αποτρέποντας τον δίσκο από το να ακούγεται μονότονος. Εκτός από ποιοτική μουσική, το νέο άλμπουμ διακρίνεται επίσης και για τη δυναμική επιστροφή του Chris Barnes, καθώς τον ακούμε μετά από αρκετό καιρό σε φόρμα. Όσον αφορά την παραγωγή, θα την χαρακτήριζα αρκετά «βρώμικη» και ιδανική για το συγκεκριμένο είδος!

Συγκριτικά με τα προηγούμενα άλμπουμ των SIX FEET UNDER θα χαρακτήριζα το «Killing for Revenge» ως μία θριαμβευτική επιστροφή για το συγκρότημα. Θεωρώ το νέο δίσκο σίγουρα ότι καλύτερο μας έχουν προσφέρει οι Αμερικάνοι από την εποχή του «Maximum Violence» και μετά, γεγονός αρκετά ευχάριστο μιας και μετά την κυκλοφορία του «Nightmares of the Decomposed» το συγκρότημα και ο Chris Barnes δέχθηκαν (όχι άδικα), πολλές αρνητικές και μειωτικές κριτικές. Μάλιστα ξεπέρασαν και τις αρνητικές κριτικές που έιχαν δεχθεί οι MORBID ANGEL για το εγκληματικό «Illud Divinum Insanus». Στο «Killing for Revenge» το συγκρότημα μπορεί να μην ανακαλύπτει την Αμερική καθώς μουσικά κινείται στα κλασσικά πατροπαράδοτα Death Metal μονοπάτια, η κυκλοφορία όμως περιέχει ποιοτικότατες συνθέσεις και σε σύγκριση με το τι ακούγαμε από αυτούς τα τελευτάια χρόνια ο νέος δίσκος αποτελεί ένα τεράστιο άλμα. Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία στην μπάντα να αποκαταστήσει το όνομα της και σ’ εμάς η δυνατότητα να απολαύσουμε επιτέλους μετά από πολλά χρόνια έναν σοβαρό δίσκο από τους SIX FEET UNDER!

Βαθμολογία: 7,5/10
Συντάκτης: Νίκος Μανούσης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: SIX FEET UNDER – Σελίδα Facebook

Αφήστε μια απάντηση