Gus G. – Into The Unknown

You are currently viewing Gus G. – Into The Unknown

Είναι γνωστόν τοις πάσι πως ο Gus G. αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες κιθαρίστες στη Μέταλ σκηνή! Προσφάτως κυκλοφόρησε το πέμπτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο «Quantum Leap». Με αφορμή αυτό, το THEGALLERY.GR επικοινώνησε μαζί του, σε μια τηλεφωνική κουβέντα με πολλές και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί…


Kαλησπέρα Gus και σε ευχαριστούμε για την συνέντευξη που μας παραχωρείς!

Gus G: Καλησπέρα και σε εσένα και στο THE GALLERY.

– Εφόσον υπάρχει καινούργιο άλμπουμ εκεί έξω, εννοείται πως θα μιλήσουμε πρώτα γι’ αυτό. Οπότε…«Quantum Leap». Πως το εξέλαβες εσύ σαν δημιουργός το άλμπουμ αυτό;

Gus G: Πως το εξέλαβα εγώ… Όταν δημιουργώ κάτι είναι μια διαδικασία η οποία παίρνει καιρό. Γράφω τραγούδια, μαζεύω τις ιδέες, έχω μία κατεύθυνση πάντα. Από την αρχή είχα αυτήν την ιδέα, να κάνω ένα instrumental άλμπουμ, αυτό ήταν το αρχικό μου concept, ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό αυτό βασικά και το έφερα σε πέρας, θεωρώ με καλά αποτελέσματα…

– Πραγματικά καλά αποτελέσματα! Πρέπει να πω ότι είναι από τα ελάχιστα άλμπουμ αυτού του είδους που δεν με κούρασαν.

Gus G: Ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ. Κι εγώ που είμαι κιθαρίστας, μην νομίζεις ότι ακούω πολύ τα instrumental/κιθαριστικά άλμπουμ. Πέρα από τα κλασικά άλμπουμ που είναι ορόσημα, κι εγώ δεν μπορώ να ακούσω instrumental γενικότερα γιατί πιστεύω ότι οι κιθαρίστες σ’ αυτές τις δουλειές προσπαθούν να επιδοθούν σε μία κατάσταση επιδειξιoμανίας. Θέλουν να παίξουν τα πάντα, καταλήγοντας έτσι ώστε όλο το άλμπουμ να γίνεται ένα backing track, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να κάνω. Μπορεί βέβαια να είναι και ηλικιακό το θέμα, γιατί πλέον δεν είμαι πιτσιρικάς. Είμαι πιο ώριμος, πιο κατασταλαγμένος, έχω κάνει αρκετές δουλειές και όλα αυτά σαφώς παίζουν κάποιο ρόλο.

– Βρήκες μία μέση οδό, μία συνταγή η οποία δεν έκανε καθόλου κουραστικό το άλμπουμ. Ξεκινάει και συνεχίζει με όμορφη δομή και παρότι δεν υπάρχουν φωνητικά, πιστεύω ότι το ρόλο της φωνής κάπου τον παίζει η κιθάρα. Αυτό μου έκανε εντύπωση και θα ήθελα να μου πεις κάποια πράγματα πάνω σε αυτό…

Gus G: Κοίτα, και τα instrumental τραγούδια είναι. Απλά σε αυτά τα άλμπουμ το ρόλο της φωνής τον παίρνει ο κάθε σολίστας. Αυτό μπορεί να είναι είτε βιολί, είτε πιάνο ή οποιοδήποτε άλλο όργανο. Στη δικιά μας περίπτωση που έχει να κάνει με Heavy Metal, το σόλο όργανο είναι με ηλεκτρική κιθάρα. Εγώ προσωπικά πάντα έδινα βάση στη σύνθεση, από τα πρώτα μου βήματα, είτε από τις αρχές των FIREWIND αλλά και με οποιαδήποτε μπάντα μπλέχτηκα, το καλό songwriting πάντα με ενδιέφερε πάρα πολύ. Μου άρεσε αυτό, το έβλεπα σαν πρόκληση να γράψω όσο καλύτερα τραγούδια μπορώ. Το γεγονός ότι είχα και μια δεξιοτεχνία πάνω στην κιθάρα, ήταν ένα bonus, με βοήθησε πάρα πολύ να φτάσω στον σκοπό μου. Είναι ένα κιθαριστικό άλμπουμ πάντως, έχει πολλά στοιχεία, υπάρχουν και κάποια prog σημεία, αλλά αν πραγματικά υπήρχε μία συνταγή, το κύριο στοιχείο της θα ήταν η μελωδία.

– Θα χαρακτήριζες ως Power Metal το άλμπουμ σου;

Gus G: Όχι! Δεν νομίζω! Σίγουρα όχι! (γέλια) Εντάξει ότι έχει κάποια στοιχεία μέσα, πιο γρήγορα σημεία, ή κάποιες δίκασες, ναι, υπάρχουν, αλλά θα το χαρακτήριζα ένα γρήγορο Hard Rock/Heavy Metal άλμπουμ.

– Αυτήν την Hard Rock/Heavy Metal προσέγγιση, πιστεύεις ότι θα την ακολουθήσεις και σε μία επόμενη δουλειά σου αλλά με φωνητικά αυτή τη φορά; Θεωρώ ότι σου πάει το στυλ!

Gus G: Να σου πω… πιστεύω ότι και τα προηγούμενα τρία άλμπουμ μου Hard Rock/Heavy Metal ήταν και είχαν και φωνή και διάφορους guest μέσα.

– Ίσως επειδή λείπουν τα φωνητικά, σε αυτό το άλμπουμ βγαίνει πιο άμεσα αυτή η κατεύθυνση πάντως!

Gus G: Ε ναι, λογικό! Όταν έχεις φωνή, αναγκαστικά η φωνή είναι το μισό τραγούδι, έτσι δεν είναι; Αν βγάλεις την φωνή από την εξίσωση, το κενό αυτό το γεμίζει η κιθάρα. Πάντως θα έλεγα ότι η κατεύθυνση του άλμπουμ είναι πιο κοντά σε αμερικανικό Hard Rock, με κάποιες σκανδιναβικές επιρροές μου ενδεχομένως… να λέγαμε ότι οι FIREWIND είναι πιο Power, να πω πως ναι, έχουμε αρκετά περισσότερα στοιχεία, έχουμε αυτήν την ταμπέλα πάνω μας, σαν άκουσμα όμως, δεν θα το έλεγα.

– Αφού πήγαμε στους FIREWIND, ας μείνουμε λίγο και σε αυτούς, μιας και το 2020 βγάλατε νέο άλμπουμ, στο οποίο εμφανίζεται και ο καινούργιος σας τραγουδιστής Herbie Langhans. Πως πιστεύεις ότι το δέχτηκε ο κόσμος; Προσωπικά θεωρώ πως είναι μία από τις καλύτερες δουλειές σας…

Gus G: Ναι, ναι! Γενικά η πλειοψηφία έχει την ίδια άποψη με εσένα! Θεωρούν ότι είναι από τα καλύτερά μας άλμπουμ. Το βάζουνε ψηλά, μαζί με τα πιο εικονικά άλμπουμ των FIREWIND. Είχε momentum το άλμπουμ, δυστυχώς λόγω της πανδημίας, δεν προλάβαμε να περιοδεύσουμε όμως.

– Τον Herbie θα τον κρατήσετε πίσω από το μικρόφωνο;

Gus G: Εμείς θα θέλαμε. Τώρα, αν θα κρατήσει αυτή η συνεργασία για πολλά χρόνια και για πολλά άλμπουμ, θα δείξει. Πραγματικά είμαι πολύ επιφυλακτικός πλέον, μέχρι στιγμής βέβαια όλα καλά, αλλά δεν έχουμε βγει και στον δρόμο να περιοδεύσουμε, να δουλέψουμε όλοι μαζί λίγο παραπάνω, μέχρι στιγμής είναι ιντερνετική η σχέση μας, έχουμε βρεθεί κάποιες φορές, έχουμε προβάρει, είναι εξαιρετικό παιδί, πολύ επαγγελματίας, αλλά θα δείξει. Δεν μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι «ναι ο Herbie θα είναι ο τραγουδιστής των FIREWIND», γιατί όπως ξέρεις, η ιστορία για εμάς έχει δείξει άλλα πράγματα! (γέλια)

– Εγώ πρέπει να σου πω ότι είμαι συνδεδεμένος με τον Apollo στα φωνητικά…

Gus G: Καλά ναι! Πολύς κόσμος. Ίσως γιατί η φωνή του Apollo είναι συνδεδεμένη με την χρυσή, ας πούμε, εποχή της μπάντας. Αλλά οι FIREWIND εξελίσσονται και οι FIREWIND της εποχής του Apollo δεν είναι οι FIREWIND που είναι σήμερα φυσικά.

– Πάντως αν μου έλεγες με ποιόν θα συνέκρινα κάτι εικονικό όπως είπες όπως ο Apollo, θα σου έleγα με τον Herbie.

Gus G: Προσωπικά, τα δύο τελευταία μας άλμπουμ θα τα έβαζα μαζί με τα δύο πρώτα στις προτιμήσεις μου. Τα θεωρώ πιο δεμένα, πιο γεμάτα άλμπουμ. Τα ενδιάμεσα με τον Appolo, ίσως όχι και τόσο. Έχουν φυσικά φοβερές στιγμές μέσα. Ο καθένας βέβαια έχει τις απόψεις του, ακούει την μουσική διαφορετικά.

– Με δεδομένη την κατάσταση με τον κορωνοϊό, έχεις συμμετάσχει σε κάποια διαδικτυακά live, έχεις οργανώσει και δικά σου. Σίγουρα όμως όλο αυτό, όπως όλους τους κλάδους, έτσι έχει επηρεάσει και την μουσική βιομηχανία. Ο Gus G. όλη αυτήν την κατάσταση με την πανδημία, πως την αντιμετώπισε; Τι έχει αποκομίσει, τι κέρδισε, τι έχασε, πως τον επηρέασε καλλιτεχνικά;

Gus G: Εγώ από την πανδημία κέρδισα το «Quantum Leap». Δεν νομίζω χωρίς την πανδημία θα είχα τον χρόνο ή το σθένος να ασχοληθώ τόσο πολύ με αυτό. Αν πχ. βγαίναμε σε περιοδεία με τους FIREWIND και λείπαμε έναν χρόνο από τα σπίτια μας, δεν θα μας έμενε χρόνος για να ασχοληθώ όσο θα ήθελα με αυτό. Ενώ τώρα, είχα όλο το χρόνο στα χέρια μου για να δημιουργήσω και να κάτσω να σκεφτώ πως θα κάνω ένα instrumental άλμπουμ. Οπότε το είδα όσο μπορούσα δημιουργικά. Εννοείται φυσικά ότι υπήρχαν σκαμπανεβάσματα, δεν ένιωθα δημιουργικός συνέχεια, όλοι είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας όλη αυτή την περίοδο, αλλά τουλάχιστον τους αρχικούς μήνες, μπόρεσα και έγραψα κάποια τραγούδια, ηχογράφησα και έκανα αυτόν τον δίσκο.

– Όταν τελειώσει όλο αυτό, φαντάζομαι θα τιμήσεις την γενέτειρα σου, θα σε δούμε στην Θεσσαλονίκη μας, έτσι δεν είναι;

Gus G: Καλά αυτό εννοείται! Φυσικά και θα έρθουμε στην Θεσσαλονίκη!

– Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε από κοντά, ήταν στην συναυλία των DIMMU BORGIR. Πράγμα το οποίο μου φέρνει στο μυαλό το βίντεο κλιπ που γύρισες πρόσφατα και στο οποίο φοράς corpse paint! Τι σε οδήγησε να κάνεις κάτι τέτοιο αλήθεια;

Gus G: Ξεκάθαρα το έκανα αυτό με χιουμοριστική διάθεση! (γέλια) Αρχικά, είχα πολύ χρόνο ελεύθερο με την καραντίνα, ήμασταν κλειδωμένοι στα σπίτια μας για μήνες. Ουσιαστικά, το βίντεο είναι οι επιπτώσεις του Lock down, αρχίζεις στο τέλος και βάζεις μέικ απ… (γέλια) κάθεσαι στον καθρέφτη και δοκιμάζεις διάφορα μέικ απ! Πώς θα φαινόμουν ας πούμε σας ρακούν! (γέλια) Αλλά πέρα από την πλάκα, είχα αυτό το concept για το βίντεο του «Fierce», μιας και σε αυτό αναφερόμαστε, το οποίο concept περιγράφει την ιστορία ενός μοναχικού αλλά και καταθλιπτικού Rock Star, ο οποίος εν τέλει βρίσκει την αληθινή αγάπη και προφανώς μέσα σε όλα αυτά υπάρχει το κωμικό στοιχείο στο συγκεκριμένο βίντεο. Είχα corpse paint/μέικ απ και το προχωρήσαμε έτσι. Φυσικά, το απόλαυσα όλο αυτό, πέρασα καλά αλλά ήθελα μέσα από αυτό να απεικονίσω και τον μεταλλά, ο οποίος είναι περιθωριακός από την κοινωνίας μας και γι’ αυτό χρησιμοποίησα τελικά αυτό το συγκεκριμένο βάψιμο. Πρέπει να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι το μέικ απ το έκανα μόνος μου (γέλια), Δεν είχαμε μέικ απ artist και πρώτη φορά δοκίμασα να κάνω κάτι τέτοιο! Πιστεύω ότι το πέτυχα καλά!

– Μιας και βρεθήκαμε στα χωράφια του Extreme Metal χώρου, είχες κάνει τα βαριά φωνητικά στο Demo των NIGHTRAGE του Μάριου Ηλιόπουλου. Θα το δοκίμαζες ξανά;

Gus G: Ναι ήταν ένα Demo των NIGHTRAGE, το οποίο ο Μάριος ήθελε να κυκλοφορήσει. Βέβαια εγώ δεν ήμουν και τόσο υπέρ αυτής της ιδέας, αλλά η μουσική ήταν του Μάριου ως επί το πλείστον, κι εφόσον εγώ αυτό το Demo το είχα κάνει για να τον βοηθήσω, όλα καλά. Απλά δεν ήθελα να γίνω ποτέ τραγουδιστής, πόσο μάλλον Death Metal τραγουδιστής! Εγώ τότε ήμουν 19 χρονών, ήμασταν πιτσιρίκια όταν το έκανα αυτό, δεν βρίσκαμε κανέναν τότε για να τραγουδήσει, για να μας βοηθήσει να δειγματίσουμε την μουσική μας σε εταιρείες και παραγωγούς και πάνω στην πλάκα του είπα «θα τραγουδήσω εγώ, εντάξει» και το δοκίμασα κουτσά στραβά και βγήκε αυτό που βγήκε τέλος πάντων. Σε αρκετούς άρεσε τελικά, αλλά εγώ δεν ήθελα να συνεχίζω κάτι τέτοιο. Πιο πολύ το έκανα σαν βοήθεια προς τον φίλο μου, οπότε αν με ρωτάς αν θα με δεις να ξανατραγουδάω Death Metal φωνητικά, μάλλον όχι, ασχέτως αν έπαιζα στους NIGHTRAGE και στους ARCH ENEMY για λίγο καιρό! Μπορεί να είμαι στον πιο Heavy Metal χώρο, αλλά αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μου αρέσουν και άλλα πράγματα! Θεωρώ ότι η μουσική είναι μία, ανεξάρτητα από τα προσωπικά γούστα.

– Αναπόφευκτη ερώτηση έρχεται, κάπου θα την περίμενες φαντάζομαι και έχει να κάνει με τον Ozzy!

Gus G: Μην με ρωτήσεις «πώς πήρα την θέση», πραγματικά! (γέλια)

– Όχι, όχι! Εγώ θέλω να μου πεις, ποια είναι η αγαπημένη σου ανάμνηση από τα χρόνια με τον Ozzy. Κοιτώντας πίσω, τι νοσταλγείς;

Gus G: Όλη η διαδρομή ήταν μια ανάμνηση! Κυρίως οι συναυλίες, on stage, όλες οι στιγμές ήταν μοναδικές. Ειδικά, όταν είχα μόλις πρωτοπάει στην μπάντα, η πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία, η πρώτη περιοδεία στην Αμερική… οι στιγμές που περνούσαμε όταν καθόμασταν όλοι μαζί…

– Όταν λες όλοι μαζί, εννοείς και τον Ozzy;

Gus G: Ναι, φυσικά, εννοείται!

– Ξέρεις πόσο εξωπραγματικό ακούγεται για τους περισσότερους από εμάς αυτό ε;

Gus G: Ναι, το καταλαβαίνω, αλλά όταν είσαι σε μία μπάντα, θα υπάρχουν και οι στιγμές που θα κάτσετε να φάτε όλοι μαζί ή που θα πάτε κάπου όλοι μαζί… κάποια στιγμή θα ανταλλάξεις και πέντε κουβέντες! Αυτές τις αναμνήσεις εννοώ, τα πράγματα που κάναμε όλοι μαζί σαν μπάντα. Και το πιο ωραίο, ήταν ότι ταξιδεύαμε όλοι μαζί.

– Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πεις αν έχεις ήδη κάποια σχέδια για το μέλλον. Ως FIREWIND, ως Gus G., τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα.

Gus G: Καλό θα ήταν για την ώρα απλά να απολαύσετε τα καινούργια τραγούδια που έγραψα, δεν μπορώ να πω ότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σχέδια για την ώρα, εκτός από ένα single που πρόκειται να κυκλοφορήσουμε (σ.σ. το «New Found Power» που ακόμα δεν είχε κυκλοφορήσει τότε) με ένα τραγούδι το οποίο δεν μπήκε εντέλει στο «Firewind», χωρίς να ξέρω ακριβώς το γιατί! Κατά τα άλλα, σίγουρα πάντα σκέφτομαι το μέλλον, αλλά αυτό που προέχει είναι να φτιάξουν τα πράγματα, να μπορέσουμε να βγούμε ξανά σε περιοδείες. Ήδη έχουμε κλείσει κάποιες, ελπίζω να πάνε όλα καλά και να προσθέσουμε κι άλλες.

– Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και όσα μοιράστηκες μαζί μας, να είσαι καλά Gus!

Gus G: Και εσείς να είστε όλοι καλά, και ελπίζω σύντομα να συναντηθούμε με όλους σε κάποιο live!

Συνέντευξη: Φανούρης Εξηνταβελόνης
Επιμέλεια Εξωφύλλου: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Συνέντευξης: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Ημερομηνία: 25 Φεβρουαρίου 2022
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: GUS G  – Επίσημη Σελίδα
Copyright © 2022 by THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση