Epica – Omega

You are currently viewing Epica – Omega

Χρονολογία: 2021
Συνολική Διάρκεια: 01:10:16
Εταιρεία: Nuclear Blast

Η παράδοση της περασμένης χρονιάς που ήθελε αρκετές καλές κυκλοφορίες από γνωστά και λιγότερο γνωστά σχήματα του χώρου, φαίνεται πως καλά κρατεί. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το καινούργιο, δέκατο άλμπουμ των πολύ αγαπημένων Ολλανδών Symphonic/Gothic metallers EPICA, οι οποίοι πέντε χρόνια μετά από την τελευταία τους κυκλοφορία επανέρχονται με το ολοκαίνουργιο «Ωmega».

Ήδη από τα singles του νέου δίσκου αλλά και από το ΕΡ «Abyss Of Time», που προηγήθηκαν του άλμπουμ, το σχήμα προετοίμασε το έδαφος και το κοινό του για κάτι πολύ καλό. Και δεν διέψευσε τις προσδοκίες. Όλα αυτά τα οποία χαρακτηρίζουν τους EPICA και τους κατατάσσουν στους μεγάλους του συμφωνικού υποείδους, είναι εδώ.  Μια συμφωνική ορχήστρα δεμένη απόλυτα με τις συνθέσεις του δίσκου, υπέροχες, επικές μελωδίες, η τρομερή φωνή της Simone Simons, τα βαριά φωνητικά του Mark Jansen και οι γεμάτες, ογκώδεις κιθάρες του. Κάτι εξίσου σημαντικό, ακολουθώντας άτυπα τα δύο προηγούμενα άλμπουμ του συγκροτήματος οι στίχοι είναι εξαιρετικοί.

Για ακόμα μία φορά, οι EPICA ασχολούνται με μεταφυσικές και εσωτερικές αναζητήσεις, το καλό και το κακό, χρησιμοποιώντας μεταφορές όπως αυτή του καταπληκτικού «Freedom – The Wolves Within», το οποίο πραγματεύεται το πως αυτό που είμαστε ή θέλουμε να είμαστε αντικατοπτρίζεται στον κόσμο που μας περιβάλλει, μέσω μιας αλληγορίας, μίας παλιάς ινδιάνικης ιστορίας για την μάχη μεταξύ δύο λύκων, δύο εσωτερικών λύκων που κρύβουμε όλοι μέσα μας.

«Abyss Of Time – Countdown To Singularity» και «The Skeleton Key» σε βάζουν κατευθείαν στο πνεύμα του άλμπουμ, ενώ το «Seal Of Solomon» προσθέτει ανατολίτικα στοιχεία και τα «Gaia», «Code Of Life» και το ομώνυμο «Ωmega – Sovereign Of The Sun Spheres» ξεχωρίζουν σε ένα ούτως ή άλλως πολύ καλό σύνολο. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο επικό, σχεδόν 14λεπτο «Kingdom Of Heaven Part 3 – The Antediluvian Universe», το οποίο έρχεται να κλείσει την «Kingdom Of Heaven» τριλογία των EPICA, καθώς αυτό είναι το τελευταίο μέρος της και είναι ακριβώς όπως της αρμόζει, μεγαλοπρεπής.

Οι EPICA με το «Ωmega» απέδειξαν γιατί χαίρουν της εκτιμήσεως του κοινού τους και όχι μόνο και γιατί δικαίως συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μεγάλους του ιδιώματος, κυκλοφορώντας την καλύτερη δουλειά τους τα τελευταία χρόνια και μια από τις ποιοτικότερες της καριέρας τους σε όλα τα επίπεδα. Ώριμη, μεστή μουσικά και νοηματικά. Με μια λέξη επική, όπως δηλώνει περήφανα το όνομά τους.

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Φανούρης Εξηνταβελόνης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: EPICA – Επίσημη Σελίδα

This Post Has 2 Comments

 1. George Manis

  Το πόσο συμφωνώ με τον Φανούρη και την δίσκο κριτική του για τους συγκεκριμένους δεν λέγεται!!
  Υπέροχο άλμπουμ!!
  Η Simone αποδεικνύεται ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες φωνές του χώρου!!
  Οι συνθέσεις των κομματιών τόσο στιχουργικά όσο και σαν συνθέσεις είναι παρά πολύ καλές!!
  Οι Epica αποδεικνύονται κορυφαίοι στο είδος τους .

 2. Amadeus

  Τρομερη μπαντα , πολυ καλη κριτικη (οπως παντα) απο τον φανουρη !

Αφήστε μια απάντηση