Dissenting Minds – Fly In The Face Of God

You are currently viewing Dissenting Minds – Fly In The Face Of God

Χρονολογία: 2021
Συνολικός Χρόνος: 32:46
Εταιρεία: Αυτοχρηματοδοτούμενο Άλμπουμ

Ακόμη μια νέα κυκλοφορία από ένα πρωτοεμφανιζόμενο συγκρότημα, τους Αθηναίους DISSENTING MINDS που αποτελούνται από τους Σπύρο Βασιλάκη στις κιθάρες, τον Τάσο Κάτσο στα drums και Γιώργο Τριανταφυλλίδη στα φωνητικά. Χονδρικώς θα αναφέρουμε ότι το συγκρότημα παίζει extreme Heavy Black Metal με κάποια Death στοιχεία και κάποια ελαφρώς post περάσματα. Κατά την ακρόαση του «Fly In The Face Of God», το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν οι HARAKIRI FOR THE SKY και συγκεκριμένα το αριστούργημά τους «Arson». Προσοχή, δεν λέω ότι  αντιγράφει το «Arson» (αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση), αλλά η υποβόσκουσα αίσθηση και γενικά η όλη τεχνοτροπία και η τραγουδοποιία με ώθησαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέσα σε  μισή σχεδόν ώρα, με κανένα από τα τραγούδια να μην ξεπερνάει τα 5 λεπτά, οι DISSENTΙNG MINDS (αρκετά δυστοπικό κι εμπνευσμένο όνομα) μας παραδίδουν ένα σκοτεινό concept με θέμα τόσο φουτουριστικό όσο κι επίκαιρο, τη χειραγώγηση των μαζών, την καταπάτηση κάθε είδους ατομικής ελευθερίας  και τη δημιουργία μιας συνείδησης που πάντα θα πειθαρχεί και θα λειτουργεί ως πειθήνιο όργανο. Ενδεχομένως,  η κρίση μου να είναι λανθασμένη, αλλά δεν παύει να αποτελεί γεγονός  η πραγματικά θαρραλέα απόφαση της μπάντας να ασχοληθεί στο πρώτο της κιόλας δίσκο με ένα τέτοιου είδους στιχουργικό concept.

Μουσικά η μπάντα αφομοιώνει επιρροές και εκτός μαυρομεταλικού πλαισίου, όπως φαίνονται οι PARADISE LOST, οι ALCEST στις λιγοστές  είναι η αλήθεια, post στιγμές και κάποια ψήγματα της Ισλανδικής σκηνής. Θα ήθελα να δώσω έμφαση στα φωνητικά. Δεν είναι τα αρχέτυπα μαυρομεταλικά σκούσματα και κρωξίματα, ούτε γίνεται κατάχρηση των καθαρών αφηγηματικών φωνών. Μου δίνουν μια αίσθηση «γηπεδική», φωνακλάδικη κι αρκούντως σκοτεινή με μια ώριμη και κλιμακούμενη οργή και βοηθούν, θα έλεγα, στην κατανόηση των στίχων. Υπάρχουν και πιο αργά περάσματα όπως στο «Isolation» αλλά και συνεχόμενα, αλλεπάλληλα riffs που διαδέχονται το ένα το άλλο στο «Arcane Shadows». Σε γενικό βαθμό ο δίσκος φαίνεται ότι έχει γραφτεί κι επεξεργαστεί σε υπερθετικό βαθμό.

Ως παρθενική δουλειά των DISSENTING MINDS, το  «Fly in The Face Of God» είναι αρκούντως τολμηρό και καλογραμμένο με μια ένσταση ως προς την τοποθέτηση των φωνητικών, τα οποία είναι αρκετά μπροστά και υπερκαλύπτουν αρκετές φορές τα υπόλοιπα όργανα με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη  η ακρόαση των θεμάτων τους. Δεν μπορώ να διακρίνω ποιά κατεύθυνση θα ακολουθήσουν μουσικά κι αν αυτή θα επηρεαστεί από το στιχουργικό concept. Διακρίνω ότι υπάρχουν δυνατότητες σε μουσικό κι εκτελεστικό επίπεδο και αρκετά από τα τραγούδια μπορούν να λειτουργήσουν άψογα σε ζωντανές εμφανίσεις (αμήν και πότε). Η ελληνική underground σκηνή αποδεικνύει μέσω και των  DISSENTING MINDS ότι είναι ακμαία, ζωντανή και «βράζει» παρ’ όλες τις γνωστές αντιξοότητες και ανισότητες, δείχνοντας ότι είναι ένας ζωντανός, εξελισσόμενος οργανισμός. Αν το «Fly In The Face Of God» ήταν σκηνή από ταινία, αυτή θα ήταν σίγουρα από το «Blade Runner»,το σημείο οπου η ρέπλικα Batty βλέποντας τον κυνηγό του να προσπαθεί να κρατηθεί μην πέσει, κάθεται από πάνω του και του λέει «Quite an experience to live in fear, isn’t it? That’s what it is to be a slave».

Βαθμολογία: 6.5/10
Συντάκτης: Δήμος Καραδήμος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: DISSENTING MINDS – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση