Departure Chandelier – Dripping Papal Blood (EP)

You are currently viewing Departure Chandelier – Dripping Papal Blood (EP)

Χρονολογία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 13:27
Εταιρεία:  Αυτοχρηματοδοτούμενο Άλμπουμ

           Αρκετές συνεργασίες στο χώρο του Black Metal καταλήγουν σε ποιοτικά ακούσματα αλλά πολλές φορές οι συνεργασίες αυτές δεν ευδοκιμούν σε ορίζοντα ετών λόγω των διαφοροποιήσεων των μουσικών οραμάτων των εμπλεκόμενων μελών. Η Βορειοαμερικάνικη συμμαχία μεταξύ του ντράμερ των ASH POOL και μελών των AKITSA είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία των DEPARTURE CHANDELIER και την κυκλοφορία το 2011 από την Tour De Garde του πολύ καλού demo «The Black Crest of Death, the Gold Wreath of War» το οποίο προκάλεσε θόρυβο στο underground  και έφτιαξε ένα πολύ καλό όνομα για το συγκρότημα.

           Ύστερα από 6 χρόνια παρατεταμένης απουσίας το τρίο των Fanalis, Crucifixus, Vinculum (άγνωστο τι όργανα επιμελείται ο καθένας) εμφανίζεται στο split με τους Ολλανδούς BLOOD TYRANT και πέρυσι ανασύροντας ηχογραφήσεις του 2010 μας παρουσίασαν την πρώτη ολοκληρωμένη τους δουλειά το «Antichrist Rise To Power» δικαιολογώντας τον θόρυβο που είχαν προκαλέσει με το demo τους. Οι λάτρεις της αισθητικής πλευράς του Black Metal σίγουρα θα γούρλωσαν τα μάτια τους στη θέαση του φοβερού εξωφύλλου και θα εντυπωσιάστηκαν ανάλογα από την θεματολογική προσέγγιση, μια διασταύρωση γεγονότων της Γαλλικής ιστορίας και προφητειών του Νοστράδαμου για την έλευση του Ναπολέοντα Βοναπάρτη ως έναν από τους τρεις Αντίχριστους. Το ύφος τους το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι ως Napolean War Black Metal, προσεγγίζοντας το όχι με black/death/war τεχνοτροπία αλλά με ένα ωμό, πρωτόγονο black metal κυρίως αργών και μεσαίων ταχυτήτων με μεγαλοπρεπή κιθαριστικά riffs Les Légions Noires αισθητικής και φοβερά synths που προσδίδουν το απαιτούμενο πέπλο γαλλικού μυστικισμού.

           Το Μάρτιο ανασύροντας πάλι «θαμμένες» ηχογραφήσεις από το 2010 (ίδια περίοδο περίπου με όλες τις κυκλοφορίες τους) μας παρουσιάσαν το demo «Dripping Papal Blood», ενδεικτικό και της πιο ζωηρής παρουσίας τους στα δισκογραφικά δρώμενα (αναμένεται να κυκλοφορήσει σε EP). Όπως γίνεται αντιληπτό από το εικαστικά γλαφυρό εξώφυλλο, η θεματολογία έχει να κάνει με τη σφοδρή σχέση του Ναπολέοντα με τον Πάπα Πίο Ζ΄(οδήγησε μέχρι και στη φυλάκισή του) και τη συνολική απέχθεια του Κορσικανού για το παπικό αξίωμα. Oι DEPARTURE CHANDELIER καταφέρνουν να μεταφέρουν με πειστικότατο τρόπο τη θυελλώδη αυτή σχέση, ενισχύοντας τόσο την ατμοσφαιρικότητα με την εμπνευσμένη χρησιμοποίηση των synths (που έχουν πιο ενεργό ρόλο) όσο και την ένταση με το πιο απλό στην εκτέλεση αλλά και πιο τσιτωμένο Black Metal τους συγκριτικά με το «Antichrist Rise To Power». Τα χορωδιακά synth φωνητικά τους, που ακολουθούν τις κιθάρες, εμπλουτίζουν με την απαιτούμενη ιεροπρέπεια την ατμόσφαιρα υπνωτίζοντας τον ακροατή πριν τα μοχθηρά φωνητικά σε συμπαρασύρουν μαζί με τη πιο ορμητική και επιθετική προσέγγιση τους. Η δυναμική αυτή υπογραμμίζεται στο «The One Still to Come» με την εναλλαγή ωμού, λυσσαλέου και πορωτικού Βlack Metal με το πιο mid-tempo γνώριμο ύφος τους και τα synths να παραπέμπουν σε σημεία στα γνώριμα μας ηχοτοπία του Magus Wampyr Daoloth και των AGATUS. Το εισαγωγικό  «Corrupt Saints of Notre Dame» και ο πληθωρικός επίλογος «Papal Blood Drips Down to the Hilt of the Antichrist’s Saber» είναι δυο dungeon synth ποιοτικότατες συνθέσεις που δίνουν μια αίσθηση πληρότητας και ισορροπίας στο demo (περισσότερο και από την περσινή κυκλοφορία ) παρά την σχεδόν δεκατριάλεπτη διάρκεια του καθώς αντανακλούν με μυστικιστική σοβαρότητα το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων που πραγματεύονται και δημιουργούν τον απαιτούμενο χώρο για να εξαπλωθεί η πρωτόγονη λύσσα των δυο κυρίως κομματιών.

          Οι DEPARTURE CHANDELIER μας ξενάγησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα στα ενδότερα της πολύ ιδιαίτερης θεματολογίας τους κυκλοφορώντας με το «Dripping Papal Blood» το πιο μεστό υλικό τους. Δεν ξέρω πότε θα μας παρουσιάσουν φρέσκο υλικό ή αν θα συνεχίσουν να ανακαλύπτουν ηχογραφήσεις από τη λήθη του παρελθόντος, αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι ανυπομονώ για το επόμενο πόνημα τους στο δικό τους Napolean War Black Metal.             

Βαθμολογία: 7,5/10
Συντάκτης: Γιώργος Κολυβάνος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: DEPARTURE CHANDELIER – Σελίδα Bandcamp

This Post Has 2 Comments

  1. Vassiliki Pantazi

    Εξαιρετική κριτική!!!! Ευχάριστουμε πολύ για όλες αυτές τις λεπτομέρειες,που μας βοηθούν παρά πολύ να μπούμε στο σωστό mood!!!Ομολογώ δεν τους ήξερα,αλλά μετά από αυτό που άκουσα …..θα ακούσω κ αλλά τους κόμματια!!!Κ πάλι μπράβο για την καταπληκτική δουλειά!!!!

  2. Kostas

    Napolean War Black Metal επικουρα, πολυ καλο

Αφήστε μια απάντηση