Dan Brown – Origin

You are currently viewing Dan Brown – Origin

Συγγραφέας: Dan Brown
Τίτλος: Origin
Ημερομηνία Έκδοσης: 2017

Το Origin – πέμπτο βιβλίο του Dan Brown όπου πρωταγωνιστεί ο Robert Langdon (καθηγητής  της συμβολολογίας και της θρησκευτικής εικονολογίας στο Χάρβαρντ )- διαπνέεται από την ιδέα που επινόησε ο συγγραφέας για πρώτη φορά στο βιβλίο του  «Ο Κώδικας Ντα Βίντσι». Ο Επιστημονικός διαφωτισμός αντιμάχεται την θρησκεία και όσα εκείνη πρεσβεύει, απροκατάληπτα για άλλη μια φορά. Γλαφυρές περιγραφές τοπίων, εργαστηρίων, τεχνολογικών εξοπλισμών δίνουν μια πολύ σαφή εικόνα για την πλοκή και τους χαρακτήρες, χωρίς όμως να περιορίζουν τη φαντασία του αναγνώστη.

Στο εν λόγω βιβλίο ουσιαστικά υπάρχει μια έντονη προειδοποίηση όσον αφορά την ανθρωπότητα. Στο μέλλον δεν θα είμαστε πια χρήσιμοι, καθώς η τεχνολογία καθίσταται επικίνδυνη και ετοιμάζεται να μας κάνει υποχείριά της. Να πω ότι δεν το υποπτευόμασταν ήδη κατά βάθος; Ψέματα θα είναι. Πολύ προβλέψιμο σενάριο κατά τη γνώμη μου και ίσως γι’ αυτό εν μέρει απογοητεύτηκα απ’ το βιβλίο.

Τι συμβαίνει όμως;  Ο Robert Langdon, φθάνει σε ένα υπερσύγχρονο Μουσείο όπου είναι καλεσμένος να παραστεί σε μια σημαντική ανακοίνωση του διάσημου μελλοντολόγου Kirsch, η οποία πρόκειται να ανατρέψει τις μέχρι τότε γνώσεις μας για τη ζωή . Η βραδιά όμως ανατρέπεται ξαφνικά και η ανακάλυψη του Kirsch φαίνεται να έχει χαθεί οριστικά. Πανικός, χάος και συνωμοσίες εναλλάσσονται με έναν πολύ ικανοποιητικό τρόπο ο οποίος δεν κουράζει, αλλά αντιθέτως ψυχαγωγεί τον αναγνώστη.

Ο καθηγητής καλείται να ξεφύγει από τους διάφορους κινδύνους που προκύπτουν σε αυτή την περιπέτεια και εν τέλει να ανακαλύψει το μυστικό του Kirsch πριν αυτό εξαφανιστεί. Προφανώς όπως και σε κάθε βιβλίο του D. Brown στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Langdon, ο καθηγητής γνωρίζει ορισμένα πρόσωπα που θα επιδιώξουν να τον βοηθήσουν να πετύχει τον σκοπό του και ακόμα περισσότερους εχθρούς οι οποίοι θα φτάσουν στα άκρα προκειμένου να τον εμποδίσουν.

Το «Origin» θα έλεγα πως είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο με κράτησε προσηλωμένη από την αρχή μέχρι το τέλος. Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο βιβλίο του Brown καθώς το ύφος και η συγγραφή του δεν έχουν εξελιχθεί. Σε μερικά σημεία το βιβλίο είναι προβλέψιμο, και καθυστερεί μερικές δεκάδες σελίδες να φανερώσει αυτό που ήδη ξέρουμε ότι θα γίνει, κάτι πολύ απογοητευτικό για όσους έχουν διαβάσει προηγούμενα βιβλία του…  Παρόλα αυτά, αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο δεν μας απογοήτευσε ποτέ ο Brown, είναι αναμφισβήτητα ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει τα διάφορα τοπία και οι ευρηματική του τεχνική να παραθέτει αμέτρητες λεπτομέρειες, χωρίς να δημιουργεί αίσθηση «φορτικότητας» στον αναγνώστη. Πρόκειται για ένα ευκολοδιάβαστο μυθιστόρημα που προσφέρει ευχαρίστηση και ικανοποίηση σε όσους προτιμούν τα αφηγήματα που εντάσσονται στο είδος των θρίλερ μυστηρίων ..

Κείμενο: Ιζαμπέλα Πάϊντο
Copyright © 2020 by THEGALLERY.GR

This Post Has 4 Comments

 1. Φανούρης

  Αγαπητός συγγραφέας, πολύ όμορφο άρθρο! Καλή αρχή και καλώς ήρθες!

  1. Izabela Pajdo

   Ευχαριστώ πολύ! Εν καιρώ αναμένω και τις δικές σας προτάσεις.

 2. Vassiliki Pantazi

  Καλή αρχή Ιζαμπελα!!
  Υπεροχή στήλη, είναι το μόνο του βιβλίο που δεν έχω διαβάσει ακόμα….με έβαλες σε δίλημμα, να το διαβάσω….η οχι…..;;;Δεν ξέρω ακόμα….αλλα μαλλον θα το διαβασω,γιατι μου αρεσει ο τρόπος που γράφει, ειδικά αυτο που δινει τόσες πολλές πληροφορίες μου αρέσει υπερβολικά!!!

  1. Izabela Pajdo

   Ευχαριστώ πάρα πολύ Βασιλική! Πιστεύω πως αξίζει να το διαβάσεις αν θέλεις να περάσεις ευχάριστα τον χρόνο σου με ένα βιβλίο αν και είναι πολύ απλό για τα δεδομένα του εν λόγω συγγραφέα 🙂

Αφήστε μια απάντηση