Burning Witches – The Witch Of The North

You are currently viewing Burning Witches – The Witch Of The North

Χρονολογία: 2021
Συνολική Διάρκεια: 1:01:09
Εταιρεία: Nuclear Blast

Οι BURNING WITCHES, το πενταμελές συγκρότημα από την Ελβετία που αποτελείται από μουσικούς του λεγόμενου «ασθενούς φύλου», είναι και πάλι εδώ με το νέο τέταρτο δίσκο του, ακριβώς μετά από έναν μόλις χρόνο, ενώ είχαν κυκλοφορήσει ενδιάμεσα και ένα 12” βινύλιο. Παρόλο λοιπόν που τα μουσικά δρώμενα είναι ουσιαστικά στον πάγο τον τελευταίο χρόνο, τα κορίτσια εδώ δεν έχασαν χρόνο και δούλεψαν αρκετά πάνω στη μουσική τους, βελτιώθηκαν μουσικά και συνθετικά (τουλάχιστον σύμφωνα με τις δηλώσεις τους) και τώρα κυκλοφόρησαν το «The Witch Of The North». Τέταρτος δίσκος σε πέντε χρόνια, δεν το λες και κακό στατιστικό στοιχείο στις μέρες μας.

Η πρώτη αλλαγή (πριν καν αρχίσει η ακρόαση) έχει να κάνει με την αποχώρηση της κιθαρίστριας Sonia Nusselder, την οποία αντικατέστησε η Larissa Ernst, παλιά φίλη του γκρουπ από το σχολείο. Μουσικά τώρα, τα πράγματα είναι κάπως αναμενόμενα. Όχι ότι αυτό είναι κακό απαραίτητα. Η μπάντα συνεχίζει στο ίδιο περίπου μοτίβο όπως παλιά, ωστόσο έχει κάνει κάποια βήματα προς τα εμπρός, μικρά αλλά σταθερά. Οι βασικές επιρροές συνεχίζουν να προέρχονται από μπάντες όπως JUDAS PRIEST ή IRON MAIDEN, τώρα όμως έχει μπεί περισσότερο και το επικό στοιχείο μέσα στο αίμα τους, καθώς είναι φανερό ότι η μουσική των MANOWAR, AMON AMARTH ή ακόμη και ENSIFERUM,  έχει στοιχειώσει τις νύχτες τους αυτή τη χρονιά της γενικότερης απραγία και απαγόρευσης.

Υπάρχουν αρκετά καλά τραγούδια, για την ακρίβεια δεν βρήκα κάποια που μπορούν να θεωρηθούν «κακά» γιατί πραγματικά έχει γίνει πολύ καλή δουλειά τόσο στη σύνθεση και την εκτέλεση, όσο και στην παραγωγή, ωστόσο εκ των πραγμάτων λίγα είναι αυτά που ξεχωρίζουν καθώς η μεγάλη του διάρκεια (μία γεμάτη ώρα) όσο και η πληθώρα των τίτλων (συνολικά 14) είναι επόμενο ότι θα αφήσει κάποια από αυτά πίσω.

Το ομώνυμο τραγούδι που μπαίνει αργά και ατμοσφαιρικά μετά την μυστικιστική εισαγωγή «Winter’s Wrath» είναι η πρώτη κορυφαία στιγμή που με το καλημέρα αφήνει το επικό στοιχείο που λέγαμε να ξεχυθεί ρυθμικά και δυνατά, όπως και το «We Stand As One» που κινείτε στο ίδιο ύφος για να ακολουθήσουν το πιο γρήγορο «Tainted Ritual» και το «Flight Of The Valkyries» που ξεκινάει σαν μπαλάντα και εξελίσσεται σαν ένας speed metal ύμνος. Το «The Circle Of Five» υπήρχε και στο ομώνυμο 12” που βγήκε τον περασμένο Δεκέμβριο και το «Lady Of The Woods» που ακολουθεί είναι η κλασική metal μπαλάντα που συνηθίζεται σε όποιον κλασικό ή επικό δίσκο σέβεται τον εαυτό του. Παρακάτω βρίσκουμε το «Nine Worlds» που μυρίζει JUDAS PRIEST από χιλιόμετρα, είναι δυνατό και βαρύ και φυσικά μου άρεσε πολύ αφού βαράει καλά και δεν συγχωρεί. Η συνέχεια δεν είναι κακή, αλλά δεν ξεχωρίζει κάτι για μένα, μέχρι που φτάνουμε στο μεγάλο φινάλε, το οποίο δεν είναι κάτι άλλο, παρά μία διασκευή στο υπερκλασικό «Hall Of The Mountain King» των SAVATAGE, για τις ανάγκες του οποίου επιστρατεύτηκε ο ίδιος ο Chris Caffery, ενώ όπως λένε, η Romana πήγε και αγόρασε το ίδιο μοντέλο κιθάρας που είχε ο μακαρίτης Chris Oliva εκείνη την περίοδο. Πάρα πολύ καλό, αποδίδει τον φόρο τιμής που αρμόζει σε ιστορική μπάντα όπως είναι οι SAVATAGE.

Όπως είπα λοιπόν και πιο πάνω, κακό υλικό εδώ μέσα δεν υπάρχει, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στην φωνή από την ταλαντούχα Laura Guldemond, οι δύο κιθαρίστριες συνεργάζονται άψογα και παίζουν εντυπωσιακά σόλος και riffs ενώ και το ρυθμικό μέρος είναι αλάνθαστο. Στην στουντιακή καθοδήγηση και παραγωγή, η πολύτιμη συνδρομή του παλιόφιλου Schmier (DESTRUCTION) και του Ελβετού βετεράνου μουσικού και παραγωγού V.O. Pulver (ομολογώ ότι δεν το ήξερα το παλικάρι) δίνει το κάτι παραπάνω που οφείλει, και έτσι το συνολικό αποτέλεσμα είναι υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων. Σίγουρα ταλέντο και όρεξη υπάρχουν άφθονα, μένει να τις δούμε και επί σκηνής και σίγουρα η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο φωτεινή για αυτές.

Βαθμολογία: 7/10
Συντάκτης:  Αντώνης Λιβάνιος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: BURNING WITCHES – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση