Τίτλος: Το Κοιμητήριο Της Πράγας
Συγγραφέας: Umberto Eco
Ημερομηνία Έκδοσης: 2010
Ουμπέρτο Έκο. Ένας άνθρωπος για τον οποίο θα ήταν ευκολότερο να γράψω γι`αυτά που δεν έκανε. Γεννημένος το 1932 στην Αλεσσάντρια, υπήρξε μεταξύ άλλων, φιλόσοφος, δοκιμιογράφος, μεσαιωνολόγος, καθηγητής σημειολογίας, κριτικός λογοτεχνίας και μυθιστοριογράφος. Πέθανε το 2016 στο Μιλάνο, αφήνοντας πίσω του τεράστιο έργο που περιλαμβάνει πλήθος ερευνών, δοκιμίων, θεωριών περί σημειολογίας και μυθιστορημάτων. Το πιο γνωστό είναι «Το Όνομα του Ρόδου», που εκδόθηκε το 1980 και είναι το πρώτο του.
Αυτή τη φορά όμως, θα μιλήσουμε για ένα μεταγενέστερο μυθιστόρημα του Έκο, «Το Κοιμητήριο της Πράγας». Το διάβασα όντας σχετικά μικρή και φυσικά δεν μπόρεσα να το κατανοήσω πλήρως. Μετά από κάποια χρόνια βρέθηκε πάλι στα χέρια μου και δοκίμασα να το διαβάσω ξανά, ελπίζοντας πως το μυαλό μου ήταν πιο ώριμο για να καταλάβει ξεκάθαρα την ιστορία που διηγούνταν ο συγγραφέας.
Παρόλο που αμέτρητες πληροφορίες συγκροτούν την βασική υπόθεση του βιβλίου, θα προσπαθήσω να την περιγράψω όσο πιο σύντομα και περιεκτικά γίνεται. Πρωταγωνιστής είναι ο Σιμόνε Σιμονίνι, και το πραγματικά ενδιαφέρον σχετικά με αυτόν τον χαρακτήρα είναι πως αποτελεί το μοναδικό φανταστικό πρόσωπο στο βιβλίο. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά κυνικό άνθρωπο, ο οποίος έχοντας χάσει τους γονείς του, μεγάλωσε με τον οπισθοδρομικό, αντισημίτη παππού του. Ενώ σπούδαζε νομική, ο Σιμονίνι προσλήφθηκε από έναν διεφθαρμένο δικηγόρο και κοντά του έμαθε την τέχνη της πλαστογραφίας. Η μυστική υπηρεσία του Πεδεμοντίου σύντομα τον προσέλαβε και τον έστειλε στο Παλέρμο ως κατάσκοπο.
Ο πρωταγωνιστής έρχεται σε επαφή με εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Αλεξάντερ Δούμας και διάφορους Ιταλούς πατριώτες, όπως ο Ιππόλυτος και ο Νίνο Μπίξιο. Λαμβάνει εντολή να καταστρέψει κάποια απόκρυφα έγγραφα που έχει στην κατοχή του ο Νίνο και στην προσπάθειά του αυτή καταφέρνει να βυθίσει το πλοίο που τον μετέφερε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές απώλειες και λόγω αυτού ο Σιμονίνι στάλθηκε στο Παρίσι.
Εκεί, στήνει μια μικρή επιχείρηση πλαστογραφίας και συνεργάζεται με την μυστική υπηρεσία της Γαλλίας ως διορθωτής εγγράφων και πλαστογράφος. Αφιερώνει σε αυτό το έργο τα επόμενα τριάντα πέντε χρόνια της ζωής του. Ο Σιμονίνι επεδίωκε να συνταξιοδοτηθεί γενναιόδωρα και, με αυτό κατά νου, αποφάσισε να πλαστογραφήσει ένα τελευταίο έγγραφο. Το έγγραφο αυτό έγινε γνωστό ως «Πρωτόκολλα των Πρεσβύτερων της Σιών» και αποτελούσε μια υποτιθέμενη απόδειξη πως οι Εβραίοι θέλουν να κυριαρχήσουν τον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας έχει ημερολογιακή μορφή μέσω καταχωρήσεων του Σιμονίνι, το 1897.
Δεν θέλω να μακρηγορήσω περαιτέρω και θα ήταν ανώφελο να σας βομβαρδίσω με πληροφορίες. Γι` αυτό το σκοπό είναι ο Ουμπέρτο Έκο εδώ και θα τα καταφέρει πολύ καλά. Το βιβλίο είναι κομψό και αδιαμφισβήτητα καλογραμμένο. Ο συγγραφέας έχει την εξαιρετική ικανότητα να περιγράφει γεγονότα και να τα αφηγείται με τέτοιο τρόπο ώστε ο αναγνώστης δεν δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τα δρώμενα.
Μια δυσκολία στην ανάγνωση του μυθιστορήματος είναι το ότι είναι σχεδόν αδύνατη η κατανόηση του αν δεν προϋπάρχει έστω μια γενικότερη γνώση για την ιστορία του 18ου αιώνα. Επίσης, κανένας απολύτως από τους χαρακτήρες δεν είναι συμπαθής, οπότε ίσως το βιβλίο να καταντά φορτικό έως και αβάσταχτο, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα ταύτισης με κάποιο πρόσωπο. Δεν είναι χαλαρωτικό, καλοκαιρινό ανάγνωσμα. Το θέμα που θίγει ο συγγραφέας είναι πολύ «βαρύ» και σοβαρό, επομένως εάν βρεθεί στον διάβα σας, η συμβουλή μου είναι να το διαβάσετε συνειδητοποιημένα.
Την δεύτερη φορά που διάβασα «Το κοιμητήριο της Πράγας» χάρηκα ιδιαίτερα γιατί αφιέρωσα αμέριστη προσοχή και μπόρεσα να καταλάβω επιτέλους περί τίνος πρόκειται, αλλά σίγουρα δεν θα το ξαναέκανα. Κουράστηκα, και η αλήθεια είναι πως χρειάστηκε να κάνω κάποιες μικρές έρευνες για να κατανοήσω την σημαντικότητα των γεγονότων που περιέγραφε ο Έκο. Ανυπομονώ να διαβάσω τις σκέψεις σας για το βιβλίο, αν το έχετε ήδη διαβάσει. Αν όχι, και τελικά το επιχειρήσετε, καλή ανάγνωση και γερό στομάχι!
Κείμενο: Ιζαμπέλα Πάϊντο
Copyright © 2023 by THEGALLERY.GR