Agvirre – Silence (EP)

You are currently viewing Agvirre – Silence (EP)

Χρονολογία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 26:29
Εταιρεία: Trepanation Recordings

Οι AGVIRRE, όνομα εμπνευσμένο από τον ομώνυμο ήρωα του αριστουργήματος του Werner Herzog, είναι μια τριμελής κολλεκτίβα (συνεπικουρούμενη από διάφορους μουσικούς) που βασίζεται στο Manchester και τον Μάρτιο κυκλοφόρησε την πρώτη επίσημη κυκλοφορία της σε 50 αντίτυπα μέσω της Βρετανικής Trepanation Recordings, το EP «Silence». Μια έντονη συναισθηματική ξενάγηση στο κόσμο αυτών που ζούνε την καθημερινότητα με μια μορφή ψυχικής ασθένειας μέσα από ένα εκλεκτικό μείγμα σύγχρονου post-black metal και διάφορων shoegaze, noise και electronic περασμάτων.

Η  βιωματική επαφή του ιδρύτη των AGVIRRE Frenchie (Chris French) με αυτό τον κόσμο (μιας και ο ο ίδιος διεγνώσθει με διάφορα θέματα ψυχικής φύσεως) αποτυπώνεται ενεργειακά σε αυτή την κυκλοφορία, η οποία λειτούργησε ως το δικό του ψυχοθεραπευτικό μέσο έκφρασης ενάντια στη κατάθλιψη και τις εσωτερικές του συγκρούσεις. Όπως καταλαβαίνετε δεν μιλάμε για μια τυπική black metal μπάντα, γεγονός που ενισχύεται και από την παρουσία του φοβερού βιολιού της Robin Melinda που ενορχηστρώνει τις κλιμακωτές εντάσεις και κατευθύνει με ευαισθησία την διαδραστικότητα μουσικής και της πολύ ιδιαίτερης θεματολογίας.

To EP αποτελείται από ένα δίλεπτο πρελούδιο και δυο δωδεκάλεπτες  περιπετειώδεις συνθέσεις με ποικιλία αρκετών ιδεών. Το εισαγωγικό «Radio Silence (fill in the…..)» είναι ένα απόκοσμο noise sample διάφορων παραμορφωμένων φωνών και με τον απόμακρο ήχο του βιολιού να διοχετέυει μια πιο ανησυχητική χροιά σε προετοιμάζει κατάλληλα για τις δυο κύριες συνθέσεις. Το «Muzzle and Mask» συνδυάζει καλπάζοντα μαυρομεταλλικά riffs DEAFHEAVEN/WITTR αισθητικής, φωνητικά που παραπέμπουν στο απεγνωσμένο ύφος του Colin H.Van Eeckhout των AMENRA και δυναμικό, αρτιότατο drumming. Η εξαιρετική χρησιμοποίηση του βιολιού ως lead όργανο προσδίδει μια ξεχωριστή μελαγχολία ενώ η Robin καθηλώνει με την ικανότητα της να  διαχειρίζεται συναισθήματα και εναλλαγές στις διαθέσεις με εκτελεστικά εντυπωσιακό τρόπο θυμίζοντας το διευρυμένο νεοκλασσικό κινηματογραφικό ύφος της Sophie Trudeau των GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR και THEE SILVER MT ZION MEMORIAL ORCHESTRA με μια δόση της ηλεκτρικής ορμής των TALONS . Τα ατμοσφαιρικά break με τα οπερετικά γυναικεία φωνητικά, το sample από παραμορφωμένες ηχογραφήσεις  και το ηλεκτρονικό σημείο είναι ενδεικτικά της πιο πειραματικής σκοπιάς του πρώτου κεφαλαίου πριν το λυτρωτικό τελείωμα και την επαναλαμβανόμενα  ανατριχιαστική κραυγή «You Are Not Alone». Το «Abandonment» έχει πιο διάχυτη shoegaze ατμοσφαιρικότητα και μεγαλύτερη ισορροπία στις οργισμένες κιθάρες και τον πιο στενάχωρο,πένθιμο chamber post ήχο του βιολιού, ο οποίος αναδύει μια εσωτερικότητα που με κάνει να νοσταλγώ το φανταστικό ντεμπούτο  «Enjoy Eternal Bliss» των YNDI HALDA και τον Καναδό ταλαντούχο Christopher Tignor στους SLOWSIX. Το πέρασμα με τις ακουστικές κιθάρες και το mellotron περίπου στη μέση του κομματιού διαφοροποιεί την ατμόσφαιρα και σε αιφνιδιάζει με το πιο αισιόδοξο νεοκλασσικό folky vibe στο βιολί, πριν την αυξανόμενη ένταση για την τελευταία διάχυση συναισθηματικής ενέργειας. Σημείο που διακόπτεται απότομα και αναπάντεχα από το τελευταίο αμιγώς shoegaze δίλεπτο όπου τα καθαρά, σχεδόν παιδικά φωνητικά, ενώ ακούγονται παράταιρα ουσιαστικά ενσαρκώνουν το φωτεινό μύνημα των ΑGVIRRE, την δικιά τους ερμηνεία για  ευτυχή κατάληξη, προσκαλώντας τον ακροατή να πετάξει τις μάσκες και να αντιμετωπίσει τους δαιμονές του.

Το ετερόκλητο μουσικό υπόβαθρο των μελών της κολλεκτίβας, η ξεκάθαρη post δυναμική προσέγγιση στην σύνθεση και η καινοτομική χρησιμοποίηση του βιολιού καθιστούν τη μουσική πολυμορφία των AGVIRRE μοναδική. Ένα τολμηρό, αυθεντικό άκουσμα που αποστασιοποιείται από τις γλυκανάλατες και εύκολες post προσεγγίσεις προσφέροντας μια φρέσκια οπτική στο κορεσμένο δημιουργικά χώρο του ευρύτερου post-black metal. Η καλύτερη κυκλοφορία στο χώρο εδώ και καιρό και σίγουρα το μέλλον τους ανήκει…

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Γιώργος Κολυβάνος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος:  AGVIRRE – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση