ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ – Night Comes Down Over Greece!

You are currently viewing ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ – Night Comes Down Over Greece!

Η «κατατονία» είναι μια ψυχιατρική πάθηση που συχνά σχετίζεται με τη σχιζοφρένεια. Χαρακτηρίζεται από γενική απουσία κινητικής δραστηριότητας, ή βίαιη υπερκινητική συμπεριφορά.

Οι KATATONIA είναι ένα σουηδικό συγκρότημα που συγκροτήθηκε στη Στοκχόλμη το 1991 από τους Jonas Renkse και Anders Nyström. Η μπάντα ξεκίνησε ως studio-only project για το δίδυμο αυτό, με κίνητρο την αγάπη τους για το Death Metal. Η αυξανόμενη δημοτικότητα, τους οδήγησε στο να προσθέσουν περισσότερα μέλη στην μπάντα για ζωντανές εμφανίσεις, αν και πέραν από τους ιδρυτές της μπάντας, το line –up ήταν συνεχώς μεταβαλλόμενο, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, συμπεριλαμβανομένου, σε όσους πέρασαν από αυτήν, του Mikael Åkerfeldt των OPETH για μια περίοδο. Μετά από δύο Death / Doom άλμπουμ, τα «Dance of December Souls» (1993) και «Brave Murder Day» (1996), κάποια προβλήματα στις φωνητικές χορδές του Renkse, σε συνδυασμό με νέες μουσικές επιρροές, οδηγούν τη μπάντα μακριά από τα death metal μονοπάτια σε μια πιο παραδοσιακή, μελωδική μορφή του Heavy Metal ήχου.

Το συγκρότημα κυκλοφόρησε δύο ακόμα άλμπουμ, τα «Discouraged Ones» (1998) και «Tonight’s Decision» (1999),  πρωτού καταλήξει σε μια σταθερή σύνθεση στις τάξεις της για όλη τη δεκαετία του 2000.

Από την ίδρυσή του το 1991, το συγκρότημα πέρασε από πολλές αλλαγές στην σύνθεση του όπως ήδη αναφέραμε. Κάποιες από αυτές πολύ κραυγαλέες, που τους αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά.

Ήδη από το 1993 και με την κυκλοφορία του πρώτου τους ΕΡ, το οποίο τράβηξε και την προσοχή μίας μικρής εταιρίας, της Vic Records, προσλαμβάνουν στο μπάσο τον Guillaume Le Huche, έτσι ώστε το τρίο να μπορεί να παίξει ζωντανά και να επιστρέψει στο στούντιο για να ηχογραφήσει το ντεμπούτο άλμπουμ τους.

Ωστόσο, ο Le Huche έφυγε από τη ζωή λίγο αργότερα, ενώ ο Renkse και ο Nystrom εργάστηκαν ξεχωριστά για τα δικά τους projects. Σημειωτέον, ο Renkse ξεκίνησε μια νέα μπάντα, τους OCTOBER TIDE, με τον κιθαρίστα Fredrik Norrman. Αφού εργάστηκε με τον Norrman για το κοινό project τους, ο Renkse αποφάσισε να αναβιώσει τους KATATONIA με τον Norrman ως το νέο τρίτο μέλος.

Το 1996, για να ηχογραφήσει και να κυκλοφορήσει το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του “Brave Murder Day”, το συγκρότημα εκτός από τον Fredrik Norrman που έπαιξε κιθάρα στο άλμπουμ, στρατολόγησε επίσης τον φίλο του Renkse, Mikael Åkerfeldt των  OPETH για να εκτελέσει τα φωνητικά, καθώς ο Renkse δεν μπόρουσε να τα κάνει πια λόγω ιατρικού προβλήματος. Για να προωθήσουν το άλμπουμ, το συγκρότημα προσέλαβε τον Mikael Oretoft στο μπάσο και έτσι ξεκίνησαν την πρώτη τους ευρωπαϊκή περιοδεία μαζί με τους IN THE WOODS …

Το 1998, βρίσκει τους KATATONIA να κυκλοφορούν ένα ΕΡ με τον τίτλο «Saw You Drown» και αργότερα, στο ίδιο έτος, το άλμπουμ «Discouraged Ones», που σηματοδοτεί πλέον την αλλαγή μουσικής κατεύθυνσης του συγκροτήματος, τραβώντας παράλληλα την προσοχή της Peaceville, η οποία τους προσέφερε το πρώτο σημαντικό συμβόλαιο στην καριέρα τους!

Το 1999, κυκλοφορούν το  «Tonight’s Decision», προσθέτοντας στην σύνθεσή τους τον Dan Swanö, ο οποίος είχε βοηθήσει και στο παρελθόν, για να συμμετάσχει εκ νέου στο συγκρότημα ως ντράμερ. Ενδιαφέρον έχει να σημειώσουμε ότι ενώ το άλμπουμ δεν περιείχε φωνητικά, το συγκρότημα εξακολουθούσε να διατηρεί τον Åkerfeldt στις τάξεις του.

Μετά την κυκλοφορία του «Tonight’s Decision», η μπάντα κουρασμένη από την συνεχή εναλλαγή μουσικών, αποφάσισε τελικά να διατηρήσει μια συγκεκριμένη, μόνιμη σύνθεση. Ο Fredrick Norrman στρατολόγησε τον αδελφό του Mattias Norrman ως μπασίστα και ο Daniel Liljekvist εντάχθηκε στο συγκρότημα ως ντράμερ.

Έτσι η μπάντα αφού κατάφερε να αποκτήσει τελικά μια σταθερή σύνθεση, άρχισε να δουλεύει το πέμπτο της άλμπουμ, το πρώτο από τα τέσσερα που θα κυκλοφορήσει την επόμενη δεκαετία, τα «Last Fair Deal Gone Down» (2001), «Viva Emptiness» (2003), «The Great Cold Distance» (2006) και «Night Is the New Day» (2009), απομακρυσμένη πλέον από τον αρχικό της ήχο και πιο κοντά σε Progressive Rock προσανατολισμό.

Με την δεκαετή του σύνθεση να διασπάται, το συγκρότημα επιστρέφει στο στούντιο για να ηχογραφήσει το ένατο άλμπουμ του, «Dead End Kings» το 2012 με τον Per Eriksson στην κιθάρα και τον Niklas Sandin στο μπάσο, ενώ το 2016 η μπάντα, κυκλοφορεί την τελευταία της μέχρι σήμερα δουλειά, το  «The Fall of Hearts» (2016), προσλαμβάνοντας τον Daniel Moilanen στα τύμπανα και τον Roger Ojersson στην κιθάρα.

Μετά την περιοδεία για την υποστήριξη του άλμπουμ μέχρι το 2017, η μπάντα δήλωσε ότι αναστέλλει την ύπαρξη της στις αρχές του 2018, ενώ τον Φεβρουάριο του 2019, το συγκρότημα ανακοίνωσε την επιστροφή του για να γιορτάσει τη δέκατη επέτειο κυκλοφορίας του άλμπουμ τους «Night Is the New Day» του 2009, με μια επετειακή περιοδεία και μια πολυτελή επανακυκλοφορία του άλμπουμ.

Η περιοδεία, θα περάσει και από την χώρα μας, για μία μοναδική συναυλία στην Αθήνα, στις 28 Φεβρουαρίου 2020 στο Gagarin 205.

Κείμενο: Φανούρης Εξηνταβελόνης

This Post Has 4 Comments

 1. Μαριαννα Δάλη

  Πολύ ωραιο κείμενο περιληπτικό επι της ουσίας ..

  1. Φανουρης

   Ευχαριστώ πολύ Μαριάννα! Να σαι καλά!

 2. Βαλάντης Λώλης

  Έγραψες Φανούρη. Πολύ ωραίο κείμενο….

  1. Φανουρης

   Ευχαριστώ πολύ αδελφε!

Αφήστε μια απάντηση