Gaerea – Welcome To The Vortex Society

Ύστερα από την κυκλοφορία του εκπληκτικού τρίτου δίσκου τους, οι Πορτογάλοι GAEREA περιόδευσαν ανά την Ευρώπη μαζί με τους GAAHL’S WYRD και τους WINTERPHYLLETH. Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία τους αλλά και τις επερχόμενες εμφανίσεις τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον τραγουδιστή και frontman των GAEREA Guilherme Henriques, για το «Mirage» και γενικά τις σκέψεις του για την μπάντα…


– Γειά σου Guilherme και καλώς ήρθες στην παρέα του THEGALLERY.GR! Καταρχάς, θα ήθελα να μας μιλήσεις λίγο για την μπάντα.

Guilherme Henriques: Είμαστε οι GAEREA, είμαστε από την Πορτογαλία και παίζουμε Black Metal. Τώρα είμαστε εδώ στην Στοκχόλμη, στην τελευταία μας εμφάνιση για αυτή την εκπληκτική περιοδεία μαζί με τους GAAHL’S WYRD και τους WINTERPHYLLETH.

Είχα την περιέργεια για το τι σημαίνει GAEREA και έτσι έκανα μια μικρή έρευνα. Βρήκα ότι gearea  σημαίνει «νύχτα» στην γλώσσα των Βάσκων. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Guilherme Henriques: Δεν ξέρω! Είναι ένα όνομα που σκεφτήκαμε το 2016 και ειλικρινά δεν ξέρω αν σημαίνει κάτι στην γλώσσα των Βάσκων, αλλά είπες σημαίνει «νύχτα»; Τουλάχιστον δεν είναι καμιά χαζή λέξη. Το ίδιο ισχύει και με το σύμβολό μας. Θέλαμε κάτι που θα σημαίνει «εμείς», κάτι που ο κόσμος ακόμα και μετά από πολύ καιρό θα λέει το όνομα ή θα βλέπει το σύμβολο και θα ξέρει ακριβώς τί σημαίνει.

-Αυτό με φέρνει στην επόμενη ερώτησή μου, τί σημαίνει το σύμβολο που βλέπουμε στην σκηνή και στις μάσκες σας;

Guilherme Henriques: Σημαίνει «εμείς», σημαίνει GAEREA. Το σύμβολο αυτό είναι κατά βάση είναι η απεικόνιση του συμβόλου του Ασμόθεου από την Γκοετία, κάτι που μας εκφράζει από το ξεκίνημά μας σαν μπάντα, από το πρώτο μας EP. Είναι κάτι το οποίο δεν θα αλλάξουμε ποτέ γιατί μας θυμίζει τις ρίζες της μπάντας παρόλο που δεν είμαστε μια τελετουργική μπάντα σε αυτό το σημείο. Όχι ότι ήμασταν και ποτέ, αλλά είναι κάτι συνδεδεμένο με το πρώτο μας EP. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχω σκοπό να αλλάξω ποτέ το σύμβολό μας γιατί μου αρέσει να έχω κάποια σημεία αναφοράς στο τι κάνουμε, κάτι που θα επαναφέρει στο ξεκίνημα της μπάντας. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε τις ρίζες μας.

-Ας μιλήσουμε για το «Mirage» λίγο. Προσωπικά το βρήκα καταπληκτικό και έγραψα και την δισκοκριτική αλλά θα ήθελα να ακούσω από εσένα ποια ήταν η έμπνευση για τον δίσκο και κυρίως για τους στίχους.

Διαβάστε την δισκοκριτική του THEGALLERY.GR αναφορικά με τον άλμπουμ “Mirage” των GAEREA πατώντας ΕΔΩ ή πατώντας στο εξώφυλλο του άλμπουμ ακριβώς απο πάνω.

Guilherme Henriques: Ω! Αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Βασικά είναι μια συνέχιση αυτού που αρχίσαμε το 2018 με τον δίσκο «Unsettling Whispers», και συνεχίστηκε και στο «Limbo» το οποίο συνολικά είναι μια εξέλιξη της ίδιας θεματολογίας από μια διαφορετική οπτική γωνία. Με έναν πιο ώριμο, πιο οπτικοποιημένο τρόπο του «vortex society» (σ.σ. ο τρόπος που η μπάντα αποκαλεί το κοινό της), ενός κόσμου που δημιουργήσαμε εμείς και είναι κυρίως εμπνευσμένος από το περιβάλλον που ζούμε, από τους ανθρώπους που βλέπουμε, που συναντάμε στον δρόμο, στο στούντιο και γενικά στην καθημερινή μας ζωή, και τους τοποθετούμε ακριβώς εκεί, στον δικό μας κόσμο. Είναι μια πολύ ουτοπική πλευρά της σημερινής κοινωνίας, ενός εικονικού κόσμου για μας που όμως σίγουρα κρύβει κάτι πολύ αληθινό και αυτό ακριβώς είναι το «Mirage». Εξιστορεί τις ιστορίες 8-9 ανθρώπων που γνωρίζουμε ή που γνωρίσει στο παρελθόν και τις τοποθετεί σε διαφορετικά σενάρια στην ίδια πόλη όπου παλεύουν με την μοναξιά ή καλύτερα την απομόνωση όχι απλά την μοναξιά, την αυτοκτονική μελαγχολία και την θέληση «βγάλουμε» κάτι από την κατάστασή τους το οποίο μπορεί να είναι η απελευθέρωση ή και ο θάνατος.

-Προσωπικά, πιστεύω ότι στην εποχή μας όλοι μας παλεύουμε με τους δαίμονές μας. Έτσι σε αυτούς τους 9 χαρακτήρες σίγουρα βρίσκουμε πράγματα που λέμε «αυτό μιλάει για μένα».

Guilherme Henriques: Συμφωνώ, θα μπορούσε. Αυτό είναι κάτι το εκπληκτικό γιατί συχνά έρχεται κόσμος και μας λέει ότι η μουσική μας ή κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι τους βοήθησε σε κάποιες δύσκολες στιγμές, ταυτίζομαι. Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό αλλά δεν είναι κάτι που επιδιώκω γιατί για μένα το να δημιουργώ μουσική είναι κάτι το προσωπικό. Δημιουργώ για μένα, για τις «μάχες» με τους δικούς μου δαίμονες όπως προείπες. Έτσι, αν η μουσική (μας) όταν κυκλοφορήσει και φτάσει στο κοινό και ο καθένας την εισπράξει όπως προτιμά και την κάνει δική του, είναι κομμάτι της δημιουργίας αυτής της μουσικής. Επειδή όταν κυκλοφορήσεις κάτι δεν είναι πλέον δικό σου, αλλά ανήκει στο κοινό να το απολαύσει και να το ερμηνεύσει σύμφωνα με τις του αντιλήψεις και εμπειρίες. Οπότε ναι, είναι εκπληκτικό αν ο κόσμος ταυτίζεται με αυτό τότε γιατί η μουσική (μας) δεν δημιουργήθηκε με αυτόν τον σκοπό αλλά είμαι χαρούμενος που το κοινό μας διαβάζει τους στίχους και βρίσκει τρόπους να ταυτιστεί γιατί στην τελική αυτό είναι που θέλουμε. Κάθε καλλιτέχνης θέλει να γίνει κατανοητός ακόμα και αν το κοινό δεν αντιλαμβάνεται 100% τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό του όταν δημιουργεί. Βασικά αυτό δεν συμβαίνει ποτέ, αλλά είναι εκπληκτικό ότι ο κόσμος αφήνεται στην μουσική και ανακαλύπτει κάτι διαφορετικό, κάτι δικό του.

-Συμφωνείς με την άποψη μου ότι το «Mirage» δεν είναι ένας δίσκος που θα ακούσεις στο γυμναστήριο αλλά πρέπει να το ακούσεις με προσοχή για να κατανοήσεις τι θέλει να σου μεταδώσει;

Guilherme Henriques: Ναι, θα συμφωνούσα. Είναι ένας αρκετά «βαθύς» δίσκος που δεν θα άκουγες σε χαλαρές στιγμές με τους φίλους σου ή στο γυμναστήριο ή οτιδήποτε τέτοιο. Δεν βλέπω μπάντες σαν και εμάς με αυτόν τον τρόπο. Φυσικά υπάρχουν άλλες μπάντες που θα μπορούσες να ακούσεις σε τέτοιες στιγμές αλλά θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ προσωπικό στην ψυχή και στις σκέψεις του καθενός για αυτό θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι όταν τον ακούνε (τον δίσκο). Να πάρουν τον χρόνο να τον κατανοήσουν, να βρουν τις λεπτομέρειες γιατί είναι μουσική με πολλά επίπεδα οπότε δεν την αντιλαμβάνεσαι απόλυτα από το πρώτο άκουσμα. Θα έλεγα στο τέταρτο ή πέμπτο άκουσμα αρχίζεις να ακούς άλλα στοιχεία και αυτή είναι η ομορφιά της μουσικής που φτιάχνουμε. Πάντα την εμπλουτίζουμε με μικρές λεπτομέρειες εδώ και εκεί γιατί θέλουμε ο κόσμος να τις ανακαλύψει με τον καιρό. Οπότε ναι, ξανά, συμφωνώ ότι δεν είναι μουσική γυμναστηρίου αλλά και πάλι, αν κάποιος θέλει να την ακούσει εκεί θα ήταν επίσης φυσιολογικό γιατί είναι αρκετά επιθετική και έντονη, με αρκετά blastbeats οπότε ναι…

– Αυτό βασικά είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στον δίσκο, δηλαδή τα περάσματα από μελωδικά σημεία σε ακραία ξεσπάσματα με blastbeats.

Guilherme Henriques: Ναι ισχύει καθώς θέλαμε να έχει την δυναμική που δεν είχε το «Limbo» ή μάλλον την δυναμική που δεν χρειαζόταν να έχει το «Limbo». Έχουμε ωριμάσει πλέον ως μουσικοί και ως άνθρωποι και καταλάβαμε ότι δεν χρειάζεται να παίζεις πολύ γρήγορα όλη την ώρα αλλά κάποιες φορές χρειάζεται να είσαι πιο λακωνικός με την μουσική σου και να αφήνεις τον ήχο να εξελίσσεται σε κάτι απόκοσμο αλλά και όμορφο, ίσως μια δυο νότες και να αφήνεις την ατμόσφαιρα να εξαπλωθεί. Είναι κάτι που μάθαμε να κάνουμε καλά με τον ήχο μας και είμαι πολύ χαρούμενος που αυτός ο δίσκος έχει βγάζει όλη αυτή τη δυναμική γιατί μας βοηθά να εκφράσουμε την διάθεση, την ιστορία, την ιδέα του (κάθε) τραγουδιού με έναν πιο αποδοτικό τρόπο.

-Θα ήθελα να μιλήσουμε λίγο για την απόδοσή σας πάνω στην σκηνή, τόσο ατομικά όσο και συνολικά. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που σας βλέπω ζωντανά και μπορώ να πω ότι δεν τραγουδάς απλά, αλλά η ερμηνεία σου είναι κάτι πολύ παραπάνω.

Guilherme Henriques: Νομίζω πως όλοι μας κάνουμε πολλά παραπάνω από το να παίζουμε απλά τα κομμάτια. Για μας, αλλά και για μένα προσωπικά αυτές είναι οι μόνες στιγμές που στην ζωή μου που μπορώ να είμαι ακριβώς ο εαυτός μου και να εκφράσω ακριβώς τι συμβαίνει στο μυαλό μου, με έναν πιο απελευθερωμένο τρόπο. Είναι 40 λεπτά (σε αυτό το τουρ) ατόφιας συναισθηματικής παράστασης. Πολύ επιθετική, πολύ έντονη, καθόλου ασφαλής για μας αλλά ταυτόχρονα είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι η ακραία μουσική. Όχι απλά να εκτελείς μια παράσταση αλλά να την ζείς πραγματικά. Ακριβώς αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε σαν μπάντα και αυτό είναι που αγγίζει τις καρδιές του κόσμου πολλές φορές γιατί, για μας, είναι ένας πολύ φυσιολογικός τρόπος να εκφράζουμε την μουσική μας.

-Μια τελευταία ερώτηση, είναι κάτι που θα ήθελες να μεταφέρεις στο κοινό σας στην Ελλάδα; Έχετε δυο συναυλίες σύντομα στην χώρα μας.

Guilherme Henriques: Φυσικά! Επιτέλους ερχόμαστε στην Ελλάδα, κάτι που πάντα θέλαμε. Γνωρίζω ότι έχουμε ένα αρκετά μεγάλο κοινό εκεί αλλά ήταν δύσκολο να βρούμε βολικές ημερομηνίες, οπότε είμαστε χαρούμενοι που θα παίξουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο. Είμαι σίγουρος θα είναι καταπληκτικά γιατί είναι μια από αυτές τις χώρες που δεν μπορούμε να παίζουμε συχνά γιατί είναι δύσκολο να περιοδεύσεις εκεί. Οι Ευρωπαϊκές περιοδείες σπάνια περνάνε από την Ελλάδα γιατί είναι σχετικά μακριά, επομένως είμαστε χαρούμενοι που θα παίξουμε εκεί. Θα είναι σίγουρα εκπληκτικά.

-Φαντάζομαι ότι μιας και θα είστε το κυρίως όνομα θα παίξετε παραπάνω από τα 40 λεπτά που παίξατε σήμερα.

Guilherme Henriques: Σίγουρα θα παίξουμε παραπάνω και σίγουρα θα έχουμε κάποιες εκπλήξεις στην σκηνή. Θα παίξουμε κομμάτια που δεν έχουμε ξαναπαίξει ζωντανά πριν και επιφυλάσσομαι για οτιδήποτε παραπάνω. Είναι λίγο νωρίς για να ξέρω από τώρα αλλά σίγουρα θα είναι κάτι το εξαιρετικό γιατί θέλουμε να εξελίξουμε ακόμα παραπάνω τα σόου μας. Μπορώ μόνο να πω ότι θα είναι εκπληκτικά.

-Κάπου εδώ θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο σου και να σου ευχηθώ ό,τι καλύτερο για εσένα και την μπάντα.

Guilherme Henriques: Εγώ ευχαριστώ. Ήταν χαρά μου! Μπορείς τώρα να πας να απολαύσεις τους GAAHL’S WYRD. Τα λέμε εκεί.

Συνέντευξη: Δημήτρης Γεωργουβέλας
Επιμέλεια Εξωφύλλου: Γιώργος Τσιλιγγαρίδης
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Συνέντευξης: Κώστας Μπουντούκος
Φωτογραφίες: Catarina Rocha, Joao Fitas
Ημερομηνία: 30 Ιανουαρίου, 2023
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: GAEREA – Επίσημη Σελίδα
Copyright © 2023 by THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση