Flight Of Icarus (Iron Maiden)

You are currently viewing Flight Of Icarus (Iron Maiden)

Τραγούδι: Flight Of Icarus
Συγκρότημα: Iron Maiden
Album: Piece Of Mind
Έτος Κυκλοφορίας: 1983
Δισκογραφική: EMI

To «Flight Of Icarus» είναι το τρίτο τραγούδι του τέταρτου στούντιο άλμπουμ των θρυλικών IRON MAIDEN. Γραμμένο από τον Adrian Smith και τον Bruce Dickinson με διάρκεια 3 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα,  έμελλε να μείνει στην ιστορία και εύλογα το επιλέξαμε ως πρώτο θέμα συζήτησης για την στήλη αυτή. Κυκλοφόρησε και ως single, το οποίο είναι και το όγδοο χρονολογικά του συγκροτήματος, κι έκτοτε οι περισσότερες αναφορές στον Ίκαρο, στα πλαίσια της Metal μουσικής, μας ξαναφέρνουν σε αυτή την δημιουργία.

Οι στίχοι περιγράφουν μια ιστορία, και παρόλο που δεν αναφέρεται κανένα όνομα μέσα σε αυτούς (πέραν της ονομασίας του τραγουδιού), είναι εμφανές πως πρόκειται για το μύθο του Ικάρου. Ένας γέροντας στέκεται πάνω στον λόφο με ένα βλέμμα όλο προσμονή. Από κάτω υπάρχει ένα πλήθος ανθρώπων οι οποίοι κοιτούν προς το μέρος του. Ξαφνικά ξεπροβάλλει ένα νεαρό αγόρι, κοιτάζει τον γέροντα στα μάτια και ενώ ξεδιπλώνει τα φτερά του, φωνάζει σε εκείνον και στο πλήθος πως πετάει εις το όνομα του Θεού. Συγκεκριμένα, ο στίχος είναι:«In the name of God my father, I fly», επομένως φαίνεται στο σημείο αυτό πως ο γέροντας είναι πατέρας του νεαρού (πιθανά να αναφέρεται στον Θεό ως πατέρα του, αλλά ας μείνουμε στην πρώτη εκδοχή). Σας θυμίζει κάτι; Βέβαια, ο Δαίδαλος ήταν πατέρας του Ικάρου. Τα συμπεράσματα βγαίνουν από μόνα τους, κάθε άλλο παρά βεβιασμένα. Οι ομοιότητες είναι εκεί. Σε όλη την έκταση του τραγουδιού.

Το ρεφρέν προτρέπει τον νεαρό να πετάξει με τα φτερά του σαν αετός, να πετάξει όσο ψηλά είναι ο ήλιος και να τον αγγίξει. Καθώς ο νεαρός πρωταγωνιστής υπακούει στο κάλεσμα του πατέρα του, συνειδητοποιεί πως πετάει με φτερά ενός ονείρου («As he flies on the wings of a dream»). Ένω τα φτερά του γίνονται στάχτη, ο νεαρός συνειδητοποιεί πως ο γέροντας τον πρόδοσε και πεθαίνει. Το ρεφραίν ωστόσο συνεχίζει να παροτρίνει κάποιον (όποιον ακούει ίσως το τραγούδι) να πετάξει και να αγγίξει τον ήλιο ξανά και ξανά. Βλέπουμε λοιπόν,πως υπάρχει μια διαφοροποίηση στην κατάληξη της αρχικής ιστορίας.

Πάμε όμως τώρα να περιγράψουμε σαφώς μεν, περιληπτικά δε, τον μύθο του Ικάρου.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.. Ο Δαίδαλος ήταν πολύ γνωστός αρχιτέκτονας, γλύπτης και τεχνίτης. Εξορίστηκε στην Κρήτη ως υπηρέτης του βασιλιά Μίνωα. Εκεί απέκτησε έναν γιο με μια σκλάβα του βασιλιά, τη Ναυσικράτη (ή αλλιώς Ναυκράτη).

Ο Μίνωας ζήτησε από τον Δαίδαλο να χτίσει τον περίφημο Λαβύρινθο για να παγιδέψουν εκεί μέσα τον Μινώταυρο. Ωστόσο επειδή ο Δαίδαλος κινήθηκε εις βάρος του βασιλιά, εκείνος διέταξε να τον φυλακίσουν με τον γιο του μέσα στον Λαβύρινθο.  Ο Δαίδαλος κατασκεύασε φτερά από πούπουλα και κερί για τον ίδιο και τον Ίκαρο κι έτσι κατάφεραν να δραπετεύσουν. Ο Ίκαρος πολύ γρήγορα παράκουσε την εντολή του πατέρα του, η οποία ήταν να μη πετάει πολύ ψηλά, γιατί το κερί στα φτερά θα έλιωνε, αλλά ούτε και πολύ χαμηλά γιατί τα πούπουλα θα βάραιναν από την υγρασία της θάλασσας. Και τα δύο ενδεχόμενα θα οδηγούσαν αναπόφευκτα στην πτώση του. Εκείνος άρχισε να πετά όλο και πιο ψηλά, γοητευμένος, με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθεί ο Δαίδαλος. Η θάλασσα στην οποία έπεσε και πνίγηκε ο νέος ονομάστηκε Ικάριο πέλαγος και το νησί στο οποίο σύμφωνα με το μύθο θάφτηκε, Ικαρία.

Σίγουρα υπάρχουν εμφανείς αντιθέσεις ανάμεσα στους στίχους και τον μύθο, αλλά η αναφορά είναι ξεκάθαρη. Ίσως οι στίχοι ζωγραφίζουν μια πιο οπτιμιστική εικόνα καθώς μας προτρέπουν όλους να πετάξουμε ψηλά και να αγγίξουμε τον ήλιο αψηφώντας τους κινδύνους. Νιώθω εν τέλει πως αυτό που θέλουν να μας πουν είναι να μη φοβόμαστε να ρισκάρουμε και να στοχεύουμε ψηλά, κάνοντας μεγάλα, φαινομενικά «άπιαστα» όνειρα. Σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές  μελωδίες των IRON MAIDEN, θεωρώ πως δικαίως το τραγούδι αυτό, έχει μείνει στην ιστορία και αποτέλεσε πρώτο θέμα συζήτησης για την καινούρια μας στήλη!

Κείμενο: Ιζαμπέλα Πάϊντο
Copyright © 2023 by THEGALLERY.GR

This Post Has One Comment

  1. Valkyrie

    Πολύ ενδιαφέρουσα η νέα στήλη και πολύ πρωτότυπη για Metal web magazine! Καλή αρχή!

Αφήστε μια απάντηση