Dødheimsgard – 666 International

You are currently viewing Dødheimsgard – 666 International

Χρονολογία: 1999
Συνολική διάρκεια: 49:02
Εταιρεία: Moonfog Productions

Shock #1: Τι έγινε; Οι JUNO REACTOR Black Metal; Όχι ρε ‘συ, σαν πολλοί φαίνονται… (κοιτώντας το lay-out).
Shock #2: Βάζοντας το CD να παίξει, ο ψυχωτικός Aldrahn δίνει το μήνυμα. Το νέο album των DØDHEIMSGARD! Κραυγή ευτυχίας, λιποθυμία…

Ξυπνώντας: Πού βρίσκομαι; Τι μετα-αποκαλυπτικό τοπίο είναι αυτό που αποφάσισαν οι ψυχάκηδες από το Όσλο να με παγιδέψουν πάλι; Είναι ποτέ δυνατόν να συνδυάζουν, τόσο εύστοχα, υπερβάρβαρα Black Metal θέματα με up-beat ηλεκτρονικούς ρυθμούς (που θα ανήκαν πιο εύκολα στη dance σκηνή) και ψυχρά παραισθησιογόνα Intelligent Techno/Industrial περάσματα, δημιουργώντας επτά κομμάτια, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, προχωρώντας τον όρο «ακραίο» και αγγίζοντας κάθε μουσική του έκφραση; Ή μήπως ακόμη και ο λιγοστός αέρας που μου αφήνουν με το αγχωτικό (από την αρχή ως το τέλος) ύφος τους, είναι και αυτός ποτισμένος με σκληρά ναρκωτικά;

Το τέλος, αγαπητοί, πλησιάζει. Οι Νορβηγοί το ξέρουν καλά και το ερμηνεύουν με ακραίους Black Metal ξυλοδαρμούς ψυχής, κομμένους σε «φέτες» (ηχητικά κόλπα) και προσαρμοσμένους στη θεωρία του δομημένου χάους που γεννά τη μουσική τους. Δύσκολα, πλέον (και το λέω με σιγουριά), θα πλησιάσει κανείς την ακρότητά τους, ηχητικά και συνθετικά. Ούτε όταν η κόλαση ξεσπά στα γρήγορα μέρη φορώντας το μηχανικό προσωπείο, ούτε όταν το ξεκούρδιστο grand piano παίξει τις παρανοημένες του μελωδίες (με δάνεια από τα «Wrapped In Plastic» και «Green Cave Float»), σκοτώνοντας κάθε υποψία γαλήνης, ούτε όταν η πολυδιάστατη φωνή του Aldrahn χρωματίσει με όλα τα χρώματα που βλέπει κανείς όταν πιει μονομιάς το γνωστό σιρόπι για τον βήχα (ουπς…) το ενεργειακό πεδίο που ηλεκτροδοτούν οι μουσικές ατμόσφαιρες των DØDHEIMSGARD, κινούμενες υπόγεια από το αφηρημένο έως το συμπαγές.

Μην ψάχνετε λογική εδώ. Ψάξτε μόνο όσους κατηγορούσαν κάποτε το νορβηγικό Black Metal για «στεγανότητα». Έπειτα, δωρίστε τους το πιο ακραίο και ριξικέλευθο Black Metal album της δεκαετίας. Αν πάλι νιώθετε πως λέω απλώς παχιά λόγια… τα λέμε σε καμιά δεκαετία!

X-Ray: Πλάι στα φυσιολογικά drums των Apollyon και Czral, εδώ συμμετέχει στον κανονισμό των προγραμματισμένων μερών και ο Ginger God ή Ginge, κατά κόσμον, γνωστός από το σχήμα SUBGUD όπως και των Goth rockers SEIGMEN. Το  δεύτερο να μη σας ανησυχεί. Οι Νορβηγοί έχουν σωστή άποψη περί του τι σημαίνει ανανεωτικό.

Βαθμολογία: 10/10
Συντάκτης: Τόλης Γιοβανίτης
Δακτυλογράφηση κειμένου: Αθηνά Κακριδά
Διαδικτυακός Σύνδεσμος:  DØDHEIMSGARD – Σελίδα Facebook

Υγ. Η πρώτη δημοσίευση της εν λόγω δισκοκριτικής έγινε στο έντυπο METAL HAMMER – Τεύχος 173, Μάϊος 1999.

This Post Has One Comment

  1. Νικόλαος Μ

    Αριστουργημα,επος! Συμφωνω με την κριτικη κ τον βαθμο. Ο δισκος ηταν αιωνες μπροστα!

Αφήστε μια απάντηση