Χρονολογία: 2021
Συνολική Διάρκεια: 57:14
Εταιρεία: Trollmusic
Οι KING OF ASGARD κουβαλάνε πάνω τους ούτε λίγο ούτε πολύ, δεκατρία χρόνια εμπειρίας ως συγκρότημα. Στο πέρασμα αυτών των χρόνων οι Σουηδοί εξερευνούν την μυθολογία και τους ήρωες του τόπου τους, ασχολούμενοι ουσιαστικά με την χρυσή εποχή των Βίκινγκ και των θεοτήτων τους. Έτσι δίνουν ένα παγανιστικό στιχουργικό θέμα στην ανάλογη, αλλά όχι απαραίτητα τόσο «έθνικ» μουσική που συνοδεύει αυτούς τους στίχους.
Το μουσικό ύφος στο οποίο κινούνται οι KING OF ASGARD, είναι το μελωδικό Death Metal, με πινελιές Black στοιχείων, οι οποίες από το προηγούμενο άλμπουμ τους (σε παραγωγή του Devo των MARDUK), δείχνει να γίνεται πιο έντονο, προσθέτοντας όλο το σκοτάδι που συνοδεύει αυτό το είδος, χωρίς όμως να στερεί από το συγκρότημα τις πολύ καλογραμμένες μελωδίες που υπάρχουν σε κάθε δουλειά του.
Όπως και ο προκάτοχός του «Taudr», η νέα τους δουλειά, υπό το όνομα «Svartrviðr» βγάζει μια μεγαλύτερη ωριμότητα από μέρους του συγκροτήματος, το οποίο διατηρεί την ίδια σύνθεση από το 2017. Το άλμπουμ, είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια της καριέρας τους, κάτι το οποίο ισχύει και για τα τραγούδια, μιας και όλα τους έχουν διάρκεια οκτώ και εννέα λεπτών. Στιχουργικά, δεν θα βρούμε καμία έκπληξη. Η μπάντα κινείται στο ίδιο πλαίσιο με τις προηγούμενες δουλειές τους. Μουσικά, το προαναφερθέν επιπρόσθετο σκοτάδι όμως, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που είχε αρχίσει να αχνοφαίνεται ήδη από το «Taudr» και εδώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προσθέτοντας στη μουσική βάθος και στιβαρότητα.
Το τραγούδι που ανοίγει τον δίσκο με τίτλο «Frôðr» ξεκινάει με growls που έχουν πολεμικό ρυθμό και καθαρότερες φωνές που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των χορωδιών ενώ η παράσταση από τους Σουηδούς συνεχίζεται στο ίδιο στυλ αναλόγως. Μερικά από τα επόμενα τραγούδια φέρνουν τα καθαρά φωνητικά πιο έντονα στο προσκήνιο, με το «Ammobiærg» να αποδεικνύεται εκπληκτικό με το πώς εναλλάσσετε ανάμεσα στις μελωδίες και τις κραυγές.
Εν συνόλω, η νέα αυτή δουλειά των KING OF ASGARD είναι σε γενικές γραμμές αξιοπρόσεκτη και δυναμική, όπως τους ταιριάζει, όμως προς το τελείωμα του δίσκου και ειδικά στα τρία τελευταία τραγούδια, βλέπουμε ότι ίσως η έμπνευση να είχε αρχίσει να στερεύει, χαμηλώνοντας τον πήχη που το πρώτο μέρος του δίσκου έθεσε πολύ ψηλά. Δεν κάνει το άλμπουμ κακό σε καμία περίπτωση, όμως δεν το ολοκληρώνει, όπως πιθανά να ήθελε ο ακροατής.
Βαθμολογία: 7/10
Συντάκτης: Φανούρης Εξηνταβελόνης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: KING OF ASGARD – Bandcamp Σελίδα