Wolfheart – The Wolves Are Coming!

You are currently viewing Wolfheart – The Wolves Are Coming!

Ένας από τους πιο δραστήριους μουσικούς του χώρου είναι αναμφίβολα ο Tuomas Saukkonen, ο οποίος συμμετέχει σε τρεις μπάντες. Με αφορμή τη συναυλία που θα δώσει με τους WOLFHEART στις 14 Απριλίου στην Αθήνα, μιλήσαμε μαζί του για όλα τα projects που τρέχει, για τη μυθολογία αλλά και τη σχέση που μπορεί να έχουν οι Έλληνες με τους Φινλανδούς Μεταλλάδες…


– Καλησπέρα Tuomas! Καλώς ήρθες στο THE GALLERY. Είναι πραγματικά μεγάλη μου χαρά και τιμή που μπορώ να μιλάω μαζί σου για τους WOLFHEART. Αρχικά, θέλω να μου πεις σε τι φάση είστε αυτή την περίοδο.

Tuomas Saukkonen: Βρίσκομαι σε αρκετά φορτωμένη περίοδο στο στούντιο δουλεύοντας πάνω σε νέα τραγούδια με κάποιες από τις μπάντες μου αλλά ακόμα δεν επιτρέπεται να πω με ποιες. Επίσης, προετοιμαζόμαστε για την πρώτη Αυστραλιανή περιοδεία με τους WOLFHEART στο τέλος Μαρτίου και στη συνέχεια για την headlining περιοδεία μας σε Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια. Οπότε πραγματικά πολύ φορτωμένο πρόγραμμα.

Γενικά είσαι ένας πολύ δραστήριος μουσικός καθώς όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχεις σε αρκετές μπάντες. Ακόμα και τώρα είσαι μέλος σε τρία συγκροτήματα αν δεν κάνω λάθος. Τι σου προσφέρει αυτή η συνθήκη; Είναι απλά ένας τρόπος να εκφράζεις διαφορετικές πτυχές της δημιουργικότητάς σου ή κάτι άλλο;

Tuomas Saukkonen: Απλά γράφω πάρα πολύ ή καλύτερα έχω την ανάγκη να γράφω πάρα πολλή μουσική για μια μπάντα. Το να είσαι μέλος σε μία μπάντα σημαίνει συνήθως να γράφεις μουσική για ένα άλμπουμ κάθε χρόνια αλλά για να ικανοποιήσω τις δημιουργικές μου ανάγκες εγώ πρέπει να δημιουργώ ένα άλμπουμ κάθε χρόνο ή ιδανικά δύο άλμπουμς. Και εννοείται ότι έχοντας περισσότερε δημιουργικές διεξόδους μπορώ να επεκτείνω την ποικιλία της μουσικής μου.

– Πώς ξεκίνησαν οι WOLFHEART πίσω στο 2013;

Tuomas Saukkonen: Σε εκείνο το χρονικό σημείο ήμουν για πάνω από 10 χρόνια στους BEFORE THE DAWN και ξεκίνησα παράλληλα τους DAWN OF SOLACE. Ήμουν όμως απογοητευμένος και κουρασμένος από κάποια εσωτερικά ζητήματα της μπάντας, προβλήματα με τις εταιρείες κτλ και χρειαζόμουν ένα διάλειμμα από τη μουσική βιομηχανία και απλά να επικεντρωθώ στη μουσική ξανά, οπότε κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι WOLFHEART. Έγραψα και ηχογράφησα όλα τα τραγούδια και όλα τα όργανα και κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ μόνος μου χωρίς τη συμμετοχή κάποιας εταιρείας και το ένα έφερε το άλλο με αποτέλεσμα πάνω από 10 χρόνια μετά να είμαστε παρόντες και δυνατότεροι από ποτέ.

– Από το 2020, έχετε και έναν Έλληνα στο συγκρότημα, τον Βαγγέλη Καρζή. Πως γνωριστήκατε και αποφασίσατε να συνεργαστείτε;

Tuomas Saukkonen: Παίζαμε σε ένα φεστιβάλ στη Γερμανία με τους WOLFHEART και έτυχε την ίδια ημέρα να παίζουν και οι ROTTING CHRIST. Πριν κάποια χρόνια έκανα περιοδεία ως session ντράμερ με μια μπάντα και στην ίδια περιοδεία μία από τις headlining μπάντες ήταν επίσης οι ROTTING CHRIST οπότε γνωρίστηκα με τα παιδιά. Είχα μάθει ότι είχαν κάποιες αλλαγές στη σύνθεσή τους και ήμουν περίεργος να δω το νέο τους μέλος στη σκηνή. Και ο Βαγγέλης αλλά και ο Γιώργος με εντυπωσίασαν. Ακόμα και μέχρι σήμερα τους θεωρώ από τους πιο cool μουσικούς στη σκηνή. Οπότε μετά το φεστιβάλ έστειλα στον Βαγγέλη ένα μήνυμα και τον ρώτησα αν θα ήταν διαθέσιμος να συμμετέχει ως session μπασίστας στην πρώτη μας Αμερικάνικη περιοδεία το 2018. Δυστυχώς όμως το πρόγραμμα των ROTTING CHRIST δεν επέτρεψε να συνεργαστούμε τότε αλλά αποδείχτηκε ότι ο tour manager ήταν φίλος του Βαγγέλη και πρότεινε να ρωτήσω τον Βαγγέλη αν ήθελε να παίξει κιθάρα αντί για μπάσο αφού αυτό ήταν το βασικό του όργανο. Μας πήρε μερικές περιοδείες ακόμα μέχρι να καταφέρουμε να συντονίσουμε τα προγράμματά μας και να συνεργαστούμε για πρώτη φορά το 2020 όταν και τελικά του ζήτησα να μείνει ως μόνιμο μέλος.

– Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο στο οποίο ανέφερε τον αριθμό των metal συγκροτημάτων ανά κάτοικο σε διάφορες χώρες του κόσμου. Η Φινλανδία (και γενικότερα οι βορειοευρωπαϊκές χώρες) ήταν στην πρώτη θέση αλλά και η Ελλάδα ήταν πολύ ψηλά. Θεωρητικά Ελλάδα και Φινλανδία είναι δύο εντελώς διαφορετικές χώρες όσον αφορά τους ανθρώπους και τη νοοτροπία τους. Ίσως είναι ο καιρός! Μπορείς να εξηγήσεις το γεγονός ότι μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τη metal, η οποία γενικά θεωρείται ένα σκοτεινό είδος μουσικής;

Tuomas Saukkonen: Χμμμμ…Νομίζω ότι οι Φινλανδοί δεν βλέπουμε συχνά τον ήλιο και αυτό επηρεάζει τη δημιουργικότητά μας κάνοντάς μας να δημιουργούμε σκοτεινή αλλά όμορφη metal μουσική. Στην Ελλάδα αντίθετα μάλλον έχετε τόσο πολύ ήλιο που αναζητάτε τον κρύο και σκοτεινό χειμώνα κάτι που σας κάνει να γράφετε παρόμοια μουσική!!

– Σίγουρα μοιραζόμαστε επίσης το ίδιο πάθος για τη μυθολογία, η οποία αποτελεί μοναδική πηγή έμπνευσης για πολλές metal μπάντες. Ποια είναι η θεματολογία που προτιμάς στιχουργικά;

Tuomas Saukkonen: Τα δύο τελευταία μας άλμπουμ ήταν ξεκάθαρα θεματικά. Το «Wolves of Karelia» (2020) αφορούσε τον Χειμερινό Πόλεμο (1939-1940) μεταξύ της Φινλανδίας και της Ρωσίας  κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το τελευταίο μας άλμπουμ «King Of The North» (2022) εστίασε στη Φινλανδική μυθολογία και στους Θεούς και ημίθεους της φύσης. Η μυθολογία μας δίνει μεγάλη έμπνευση αλλά ιδιαίτερα η Φινλανδική είναι πολύ δύσκολη στο χειρισμό καθώς δεν είναι καταγεγραμμένη με δομημένο τρόπο και χρειάζεται πολύ προεργασία για να συλλέξουμε όλες τις πληροφορίες. Είναι σαν να προσπαθείς να φτιάξεις ένα παζλ με πολλά κομμάτια να λείπουν. Ακόμα δεν μπορώ να σου πω πάντως ποια θα είναι η θεματολογία του επόμενου άλμπουμ μας.

– Μάλλον πρέπει να είσαι και λίγο ιστορικός για να μπορέσεις να χειριστείς με σεβασμό αυτές τις ιστορίες καθώς είναι μέρος της κληρονομιάς κάθε χώρας. Για παράδειγμα, γνωρίζω ότι ο Joakim Broden από τους SABATON θεωρεί τον εαυτό του ως ερασιτέχνη ιστορικό. Πόσο δύσκολο είναι αυτό καθώς λογικά θα απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια για μελέτη.

Tuomas Saukkonen: Η Φινλανδική πολεμική ιστορία είναι κάτι που το μαθαίνουμε στο σχολείο αλλά φυσικά απαιτεί κάποιο έξτρα διάβασμα αλλά είναι αρκετά εφικτό αν αφιερώσεις λίγο χρόνο. Η μυθολογία είναι εντελώς διαφορετική ιστορία και απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο αλλά στο τέλος σε επιβραβεύει επειδή μπορείς να μάθεις πράγματα που δεν γνωρίζεις για τη Φινλανδική παγανιστική εποχή. Νομίζω ότι είναι μια διεργασία που πρέπει να την πάρεις στα σοβαρά και να αφιερώσεις πολύ χρόνο για μελέτη επειδή πρέπει να σεβαστείς την ιστορία.

– Ως συγκρότημα είστε ιδιαίτερα παραγωγικοί καθώς έχετε κυκλοφορήσει 6 ολοκληρωμένα άλμπουμς σε 10 χρόνια. Τι νέο (μουσικά και στιχουργικά) προσφέρει το τελευταίο σας, «King Of The North», στους οπαδούς σας σε σχέση με τα προηγούμενα;

Tuomas Saukkonen: Επίτηδες επεκτείναμε το εύρος φωνητικά αφού τόσο ο Βαγγέλης όσο και ο Lauri έχουν περισσότερα μέρη που μπορούν να αποδείξουν τη δύναμη της φωνής τους και το εξαιρετικό τους ταλέντο. Επίσης, μουσικά υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία. Στιχουργικά είναι του πρώτο, αλλά μάλλον όχι και το τελευταίο, άλμπουμ στο οποίο ασχολούμαστε με τη Φινλανδική μυθολογία.

– Στο «King Of The North» συνεργάζεστε με δύο πολύ ιδιαίτερους καλεσμένους, τον Jesse Leach από τους KILLSWITCH ENGAGE και τον Karl Sanders από τους NILE. Αναρωτιέμαι, όταν αποφασίζετε μία τέτοια συνεργασία, γνωρίζεις από πριν ποιον θα ήθελες ιδανικά για να αποδοθεί ένα συγκεκριμένο τραγούδι ή συμβαίνει το αντίθετο; Μπορεί να είναι δύσκολο να συνδυάσεις το μουσικό στυλ μιας μπάντας με την ιδιαίτερη φωνή ενός τραγουδιστή.

Tuomas Saukkonen: Το τραγούδι «Cold Flame» έχει ένα μέρος που χρειαζόταν βαθιά σκληρά φωνητικά και εγώ δυσκολευόμουν να το βγάλω στο στούντιο. Ένας από τους ηχολήπτες με τον οποίο συνεργαζόμασταν σε αρκετές περιοδείες είναι επίσης εδώ και αρκετά χρόνια ηχολήπτης των NILE οπότε ήταν εύκολο να προκύψει αυτή η συνεργασία με τον Karl ο οποίος έχει την τέλεια φωνή για το συγκεκριμένο τραγούδι. Με τον Jesse τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Ήμουν μεγάλος θαυμαστής της δουλειάς του εδώ και αρκετά χρόνια και τυχαία ανακάλυψα ότι και αυτός είναι οπαδός των WOLFHEART οπότε από τη στιγμή που αρχίσαμε να μιλάμε μου είπε ότι θα ήθελε πολύ να κάνει κάποια guest φωνητικά στο άλμπουμ μας. Έτσι, κατέληξα να γράψω ένα τραγούδι πάνω τόσο στη δική μου όσο και στη δική του φωνή ώστε να υπάρχει η τέλεια βάση για αυτή τη συνεργασία.

Πριν μερικές ημέρες δώσατε δύο σόου στην κρουαζιέρα 70000 Tons Of Metal. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Tuomas Saukkonen: Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φεστιβάλ και δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο. Για κάθε μπάντα αποτελεί όνειρο να μπορέσει να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο event πάνω στο πλοίο. Εγώ είχα μαζί μου τόσο τους WOLFHEART όσο και τους BEFORE THE DAWN οπότε είχα διπλή δουλειά καθώς έπρεπε να δώσω 4 συναυλίες αλλά ακόμα και έτσι υπήρξε αρκετός χρόνος για χαλάρωση και διασκέδαση. Ειδικά το λιμάνι στη Δομινικανή Δημοκρατία ήταν απίστευτο καθώς περάσαμε μία ολόκληρη ημέρα κάτω από τον ήλιο και δίπλα στις πισίνες.

Τον Απρίλιο θα επισκεφτείτε την Ελλάδα για μια πολυαναμενόμενη συναυλία με τους DESERT NEAR THE END. Τι να περιμένουμε από αυτό το live;

Tuomas Saukkonen: Πάντα δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας στη σκηνή και το ίδιο θα πρέπει να αναμένετε και αυτή τη φορά. Επίσης, είναι μεγάλη μας χαρά που θα μοιραστούμε ξανά τη σκηνή με τους DESERT NEAR THE END. Θα είναι ένα φοβερό βράδυ!

Ποια είναι τα πλάνα σου για το κοντινό και το όχι τόσο κοντινό μέλλον με τους WOLFHEART αλλά και με τις άλλες μπάντες σου;

Tuomas Saukkonen: Θα είναι μία πολύ γεμάτη χρονιά για όλες τις μπάντες. Συναυλίες, φεστιβάλ, περιοδείες, νέα άλμπουμ. Απλά δεν μπορώ να αποκαλύψω ακόμα λεπτομέρειες!

Νομίζω με κάλυψες πλήρως Tuomas! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου ειδικά από τη στιγμή που έχεις τόσο βαρύ πρόγραμμα. Ήταν πραγματικά μεγάλη μου τιμή! Μπορείς να κλείσεις τη συνέντευξη όπως επιθυμείς.

Tuomas Saukkonen: Ελπίζω να σας δω όλους στις 14 Απριλίου!!

Συνέντευξη: Κώστας Μπουντούκος
Μετάφραση/Απόδοση στα Ελληνικά: Κώστας Μπουντούκος
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Συνέντευξης: Κώστας Μπουντούκος
Ημερομηνία: 26 Φεβρουαρίου 2024
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: WOLFHEART – Επίσημη Σελίδα
Copyright © 2024 by THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση