Wheel – Preserved In Time

You are currently viewing Wheel – Preserved In Time

Χρονολογία: 2021
Συνολική Διάρκεια: 48:15
Εταιρεία: Cruz Del Sur Music

Το καλό, το κλασσικό, το ορθόδοξο DOOM METAL δεν νοείται αν δεν έχει μαζεμένα σε ένα μόνο τραγούδι  διαφορετικά θέματα από riffs όπου, σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν, κάποιο διαφορετικό και minimal (μουσικά) γκρουπ θα έβγαζε τουλάχιστον τρία κομμάτια απ’ αυτό! Επίσης, το DOOM αν δεν έχει να σου διηγηθεί μια δραματική – γεμάτη εικόνες – ιστορία, τότε κάτι δεν πάει καλά. 

Ευτυχώς, στην περίπτωση των WHEEL, αυτή  η παραπάνω υπόθεση φαίνεται να επιβεβαιώνεται επιτυχώς στο νέο τους άλμπουμ. Συνεπώς, θα μιλήσουμε για ένα ακόμα δίσκο που, όπως δηλώνει  και ο τίτλος του, τείνει να «διατηρηθεί στον χρόνο» και να αφήσει το στίγμα του με την καλλιτεχνική του παρακαταθήκη στην σύγχρονη ιστορία του Heavy/Doom Underground κόσμου. Με αυτή την κυκλοφορία συμπληρώνεται η «ιερή πεντάδα» της «αφρόκρεμας» αυτού του μουσικού ιδιώματος μαζί με άλλες αξιόλογες κυκλοφορίες από νεοσύστατες (σχετικά) μπάντες όπως οι SPIRIT ADRIFT, ECCLESIA, DREAD SOVEREIGN και EVANGELIST.

Εντυπωσιακή λοιπόν η νέα τρίτη δουλειά των Γερμανών (οι οποίοι υφίστανται από το 2006), η οποία περιλαμβάνει φοβερά δυναμικό και ζωντανό ήχο, τόσο στην ηχογράφηση που έγινε στο «προβάδικο» της μπάντας από τον κιθαρίστα του συγκροτήματος Benjamin Homberger όσο και στη μίξη/mastering από τον Dennis Koehne. Μία παραγωγή γεμάτη βάθος αλλά και όγκο, κυρίως στα riffs. Επιπλέον, όσον αφορά τα φωνητικά, αν μου έλεγε κάποιος ότι ο Robert Lowe έχει μίμο ή δίδυμο αδερφό στη φωνή και ακούγοντας μετά τον Arkadius Kurek, δεν θα του έφερνα καμία αντίρρηση. Χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές, στην αρχή όταν άκουσα την φωνή του εν λόγω ταλαντούχου κυρίου, μπερδεύτηκα τόσο πολύ που νόμιζα ότι ήταν ο τραγουδιστής των θρυλικών μπαμπάδων SOLITUDE AETURNUS!

Τρίτος και καλύτερος δίσκος («χρυσός» κανόνας), εμπλουτισμένος με την «ζεστασιά» της αγκαλιάς της έμπνευσης. Κομμάτια σαν το εναρκτήριο «She Left In Silence», «Aeon Of Darkness», «Hero Of The Weak» αλλά και το Sabbath-ικό «δαιδαλώδη» επίλογο «Deadalus» δεν γράφονται κάθε μέρα. Τραγούδια με «ψυχή» που εξάπτουν την φαντασία με τις εικονοκλαστικές ιστορίες που περιγράφουν. Σε αντίθεση με το προ-οχταετίας άλμπουμ τους «Icarus», εδώ τους βρίσκουμε πιο up tempo αλλά και πιο «απογυμνωμένα» ώριμους και λιτούς ως προς τις μουσικές ιδέες. Επιπλέον, έχουν καταργηθεί οι παρεμβολές των brutal φωνητικών. Τέλος, ο λυρισμός, η καθαρή «ζωντανή» παραγωγή, τα θεατρικά «αέρινα ζεστά και βαθιά» φωνητικά, η ατμόσφαιρα των μελωδικών γραμμών, η απαράμιλλή ποιότητα των συνθέσεων, το πνεύμα και η «αίσθηση» από MORGANA LEFAY, MERCYFUL FATE, PURESSENCE αλλά και PAVLOV’S DOG, με αυτή των SOLITUDE AETURNUS να κυριαρχεί, είναι διάχυτα σε όλο τον δίσκο και πλανώνται μονίμως στον αέρα. Ένα συνολικό μείγμα στοιχείων που αναμφίβολα θα ικανοποιήσει τους παλιούς «απαιτητικούς» ακροατές αλλά επίσης  θα ενθουσιάσει τους νέους. Προσωπικά, θα αναμένω οπωσδήποτε και την επόμενη δουλειά τους για να δω αν θα επιλέξουν να είναι ο «πιστότερος»  κλώνος των SA ή θα αρχίσουν να δημιουργούν ακόμα περισσότερο το δικό τους προσωπικό ύφος. Θεωρώ ότι όλες οι προοπτικές είναι εκεί – η επιλογή θα είναι δική τους όμως….

Βαθμολογιά: 7,5/10
Συντάκτης: Νίκος Μαθιόπουλος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: WHEEL – Σελίδα Bandcamp

This Post Has 3 Comments

  1. Αντωνης

    Ακούγεται απίστευτα ευχάριστα, φοβερή δουλειά, είναι λίγο παράδοξο να λες ότι χαίρεσαι που ακούς Doom. Ίσως θα έπρεπε να κλαις από την μεγάλη θλίψη που θα έπρεπε να σου προσφέρει αυτή η μουσική ΑΛΛΆ εγώ έχω ένα μεγάλο χαμόγελο όσο το ακούω! Και ναι η παρουσίαση του δίσκου με έκανε να το ψάξω! Ευχαριστούμε! Επίσης φοβερή δουλειά το εξώφυλλο!

Αφήστε μια απάντηση