Wayfarer – The American Way

You are currently viewing Wayfarer – The American Way

Στις 4 Ιουνίου 2024, οι WAYFARER θα επισκεφτούν για πρώτη φορά την Αθήνα, για μια πολυαναμενόμενη συναυλία. Θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε απο κοντά ατμοσφαιρικό Black/Folk Metal όπως δεν το έχουμε συνηθίσει στην Ευρώπη. Οι WAYFARER φέρνουν στη σκηνή τη γενέτειρά τους και τις ιστορίες της. Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον Shane McCarthy, τον ιδρυτή και ψυχή αυτού του συγκροτήματος, μαθαίνοντας τις σκέψεις του για τη μουσική αλλά και λεπτομέρειες για όσα πρόκειται να ζήσουμε στην συναυλία τους.


Καλησπέρα Shane! Καλώς ήρθες στο THE GALLERY! Παρότι έχετε συμπληρώσει 13 χρόνια ζωής ως συγκρότημα είναι η πρώτη σας φορά στην Ελλάδα. Πες μας κάποια πράγματα για τη μπάντα. Ποια είναι η ιστορία των WAYFARER;

Shane McCarthy: Ευχαριστώ πολύ! Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε επιτέλους στην Ελλάδα, μία πολύ heavy metal χώρα! Οι WAYFARER όντως υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό και σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι είμαστε μια metal μπάντα από την Αμερικανική δύση προσπαθώντας να πούμε την ιστορία και να δώσουμε την αίσθηση του τόπου καταγωγής μας. Υπάρχει μια δόση σκοταδιού και μαγεία εδώ που πρέπει να βγει προς τα έξω με ορμή. Οπότε αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε.

Shane McCarthy

Πώς θα περιέγραφες τη μουσική που παίζετε; Εγώ θα έλεγα Black/Folk Metal αλλά δεν είναι κάτι που έχουμε ξανακούσει, τουλάχιστον εμείς οι Ευρωπαίοι.

Shane McCarthy: Πάντα δυσκολευόμασταν να περιγράψουμε το ύφος μας πέρα από αυτό που σου ανέφερα παραπάνω, δηλαδή Black Metal από την Αμερικανική δύση. Σίγουρα μπορεί κανείς να βρει αρκετά folk στοιχεία αφού άλλωστε έχουμε επηρεαστεί από την Αμερικανική folk, την μουσική κάντρι και την Americana αλλά σίγουρα δεν ακουγόμαστε όπως οι Ευρωπαϊκές μπάντες επειδή εστιάζουμε κυρίως στο να δημιουργούμε μουσική που να θυμίζει τον τόπο μας, ο οποίος είναι ένα τρελό μέρος με μαύρη ψυχή, οι Η.Π.Α. και ειδικότερα η δυτική πλευρά της χώρας.

-Η μπάντα δημιουργήθηκε από εσένα και τον Tanner Rezabek ως ορχηστρικό project. Τι σας έκανε να αλλάξετε το αρχικό πλάνο και να γίνεται κανονική μπάντα;

Shane McCarthy: Η πρώτη περίοδος αποτελεί ουσιαστικά μία προπαρασκευαστική φάση κατά την οποία η μπάντα έπαιρνε μορφή. Πάντα είχαμε στο μυαλό μας να είμαστε μία πλήρης μπάντα και να έχουμε φωνητικά. Αλλά κάπως έπρεπε να αρχίσουμε. Ο Tanner και εγώ ξεκινήσαμε να γράφουμε μουσική με την πρόθεση να βρούμε και άλλα μέλη όπως και έγινε με την προσθήκη των Jamie και Isaac οι οποίοι είναι ακόμα μαζί μας. Εντωμεταξύ ο Tanner αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από τον Joe Strong. Η κατάσταση ήταν αυτή από το 2012, έτσι κατά μία έννοια, όταν όλα ξεκίνησαν με τα δύο ορχηστρικά κομμάτια απλά βρισκόμασταν στο μεταβατικό στάδιο.

Από τη αρχή πάντως είσαστε ιδιαίτερα παραγωγικοί! Από το πρώτο σας άλμπουμ «Children Of The Iron Age» το 2014, ξεκινήσατε να κυκλοφορείτε νέο υλικό σχεδόν κάθε δύο χρόνια. Ποια είναι η τυπική διαδικασία που ακολουθείτε όταν δημιουργείτε νέο άλμπουμ σε σχέση με τη μουσική και τους στίχους; Ποια είναι τα ερεθίσματα που σας δίνουν την έμπνευση;

Shane McCarthy: Σίγουρα έχουμε γράψει πολλή μουσική και εν πολλοίς αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πάντα θέλαμε η μπάντα να προοδεύει. Όταν ολοκληρώνουμε έναν δίσκο, αμέσως ξεπετάγονται νέες ιδέες και η εξέλιξη της μπάντας παίρνει νέα μορφή οπότε αναγκαζόμαστε να τα εκφράσουμε όλα αυτά. Πλέον νομίζω έχουμε καταλήξει στο τί είναι η μπάντα μας και σε ποια κατεύθυνση κινείται ο ήχος μας. Έτσι είμαστε πιο προσηλωμένοι να βγάλουμε τον εαυτό μας στο μέγιστο και να εξερευνήσουμε νέες διαστάσεις, οπότε μας παίρνει λίγο παραπάνω καιρό πλέον. Η διαδικασία δημιουργίας ενός άλμπουμ ξεκινάει με κάποια κεντρική ιδέα και κατεύθυνση, ποια θα είναι η αίσθηση του νέου δίσκου και ποια ιστορία θέλουμε να πούμε. Από εκεί και πέρα, δουλεύουμε όλοι μαζί και προσπαθούμε να δώσουμε ζωή σε αυτές τις ιδέες όσο πιο ολοκληρωμένα και με ειλικρίνεια μπορούμε. Μπορεί να εμπνευστούμε από μία ταινία, από μία ιστορία, από τη μουσική, ακόμα και από την ίδια μας την ύπαρξη μέσα σε αυτόν τον παράξενο κόσμο που ζούμε. Όλα αυτά αλληλοσυμπληρώνονται.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για τους WAYFARER είναι σίγουρα ότι βασίζεστε σε μεγάλο βαθμό σε ιστορική θεματολογία. Ποιες είναι οι αγαπημένες σας ιστορίες τις οποίες έχετε παρουσιάσει στους ακροατές;

Shane McCarthy: Υπάρχει αναμφίβολα ένα σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο πίσω από την μπάντα, αλλά αντί να προσπαθούμε απλά να αφηγούμαστε ένα ιστορικό γεγονός, εμείς αυτό που κάνουμε είναι να εστιάζουμε στην αίσθηση και στο συναίσθημα που μας προκαλεί ένας τόπος ή μια εποχή, να ζωγραφίζουμε μία εικόνα περισσότερο σε σχέση με το τί αντιπροσωπεύει το κάθε τι παρά στο τί απλά είναι. Αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία που μας εμπνέουν. Η επέκταση ενός σιδηροδρόμου, η βιομηχανία πετρελαίου κτλ. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού είναι το τραγούδι «The Cattle Thief» στο «American Gothic» το οποίο λέει τη μία πλευρά της ιστορίας του πολέμου στην επαρχία Johnson. Έναν ταξικό πόλεμο σε αμερικανικό έδαφος στο Wyoming στα τέλη του 19ου αιώνα λόγω της επίδειξης δύναμης της Stock Growe’s Association σε εκείνη την περιοχή.

To τελευταίο σας άλμπουμ, «Ameican Gothic» έκανε πολύ καλή εντύπωση στους Έλληνες μεταλάδες και μάλιστα πήγε αρκετά καλά και στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο περιοδικό μας για το καλύτερο άλμπουμ του 2023. Ο τίτλος του άλμπουμ μου θυμίζει έναν πίνακα του Grant Wood που για κάποιους κριτικούς σατιρίζει την αστική ζωή στην Αμερική. Ήταν κάτι που είχατε στο μυαλό σας ή για εσάς σημαίνει κάτι διαφορετικό;

Shane McCarthy: Χαίρομαι που το ακούω και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όσον αφορά τον τίτλο, προφανώς και γνωρίζουμε τον πίνακα και μπορούμε να κάνουμε κάποιους σχετικούς παραλληλισμούς. Αλλά ο τίτλος δεν προέκυψε από εκεί αφού ήταν απλά μία δήλωση του τί θέλαμε να συμπεριλάβουμε στο άλμπουμ. Μία αφηρημένη αναπαράσταση ενός έθνους με μαύρη καρδιά.

Υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία που έχετε συμπεριλάβει στο «American Gothic» σε σχέση με τα προηγούμενα άλμπουμ σας; Ποιες είναι οι κυριότερες διαφορές σε σχέση με το παρελθόν;

 Shane McCarthy: Αυτό που ισχύει κατά βάση είναι ότι ορισμένα χαρακτηριστικά μας που προϋπήρχαν αναπτύσσονται περισσότερο και τα πάμε ένα βήμα παρακάτω. Αντλήσαμε πιο άμεση έμπνευση από τον Αμερικανικό κινηματογράφο και μουσική για εκείνη την περίοδο αποφεύγοντας κάθε «spaghetti west» ήχο εστιάζοντας κυρίως σε πιο παραδοσιακά στοιχεία και νομίζω ότι αυτό είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό αυτή τη φορά πάντα συνυφασμένο βέβαια με το metal στοιχείο που πλέον είναι πιο βαρύ και εστιασμένο.

Όπως ανέφερα προηγουμένως, αυτή είναι η πρώτη σας φορά στην Ελλάδα. Πόσο δύσκολο είναι μια μπάντα από τις Η.Π.Α. να περιοδεύσουν στην Ευρώπη; Φαντάζομαι ότι τα κόστη και τα logistics δημιουργούν προβλήματα.

Shane McCarthy: Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο αλλά σε γενικές γραμμές είμαστε τυχεροί που έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε όλο αυτό. Έχουμε την εταιρεία μας στην Ευρώπη, την Century Media όπως και τους ατζέντηδες και το road crew, τον αρχηγό της αποστολής ο οποίος μερικές φορές είναι ο φίλος μας ο Νίκος που είναι από την Αθήνα κιόλας. Έτσι, είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτή τη δυνατότητα οπότε δεν χάσαμε την ευκαιρία να παίξουμε στην Ελλάδα. Η ευκαιρία προέκυψε χάρη στον promoter μας στην Αθήνα, τον Άρη από την TenOutOfTen που ήθελε πραγματικά να μας φέρει στην Ελλάδα.

Γνωρίζεις καθόλου την ελληνική metal σκηνή ή Ελληνικά συγκροτήματα; Πρέπει να ομολογήσω ότι οι AETHERIAN που θα ανέβουν μαζί σας στη σκηνή είναι μια εξαιρετική μπάντα και ταιριάζουν πολύ στο ύφος σας.

Shane McCarthy: Ναι! Είμαστε fans της Ελληνικής Black Metal και μάλιστα έχουμε επηρεαστεί από μπάντες όπως οι ROTTING CHRIST όλα αυτά τα χρόνια. Και άλλες μπάντες όπως οι VARATHRON κτλ. Οι AETHERIAN είναι μια πολύ καλή μπάντα και ανυπομονούμε να μοιραστούμε τη σκηνή μαζί τους.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των WAYFARER;

Shane McCarthy: Αυτή τη στιγμή είμαστε επικεντρωμένοι στην Ευρωπαϊκή μας περιοδεία, που είναι ήδη το δεύτερο ταξίδι μας μέσα στη χρονιά και συνολικά η τρίτη ολοκληρωμένη περιοδεία που κάνουμε για να προωθήσουμε το τελευταίο μας άλμπουμ. Μετά από αυτό θα χαλαρώσουμε λίγο για να μαζέψουμε δυνάμεις αλλά ήδη κοιτάμε κάποια πλάνα για μελλοντικές συναυλίες και ρίχνουμε ιδέες για νέα μουσική εκτός του πλαισίου ενός ολοκληρωμένου άλμπουμ. Ο χρόνος θα δείξει.

Οπότε το ελληνικό κοινό τι να περιμένει από το show σας στο An Club στις 4 Ιουνίου;

Shane McCarthy: Θα φέρουμε όλη την ενέργεια του άλμπουμ μας και το πνεύμα της δύσης πάνω στη σκηνή. Θεωρούμε τους εαυτούς μας ως μπάντα φτιαγμένη για live πάνω απ’ όλα οπότε είμαστε έτοιμοι να γκρεμίσουμε την Αθήνα. Το «American Gothic» θα λατρέψει να βρεθεί πάνω στη σκηνή του An Club.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και σίγουρα θα τα πούμε από κοντά! Μπορείς να κλείσεις τη συνέντευξη όπως επιθυμείς!

Shane McCarthy: Ευχαριστώ πολύ που μας φιλοξενήσατε στο περιοδικό σας και ανυπομονώ να σας δω όλους στην Αθήνα. Σίγουρα θα είναι μια νύχτα που θα μας μείνει αξέχαστη!

Συνέντευξη: Κώστας Μπουντούκος
Μετάφραση/Απόδοση στα Ελληνικά: Κώστας Μπουντούκος
Επιμέλεια Εξωφύλλου: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Συνέντευξης: Κώστας Μπουντούκος
Ημερομηνία: 9 Μαΐου 2024
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: WAYFARER – Σελίδα Facebook
Copyright © 2024 by THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση