Thy Catafalque – Naiv

You are currently viewing Thy Catafalque – Naiv

Χρονολογία: 2020
Συνολικός Χρόνος: 47:03
Εταιρεία: Season Of Mist

   Οι THY CATAFALQUE αποτελούν το όχημα  αποτύπωσης της έμπνευσης του Ούγγρου ταλαντούχου πολύ-οργανίστα Tamas Katai και το «Naiv» είναι το 9ο πόνημα του. «Naiv» σημαίνει «απλοικός», «αφελής» αλλά είναι και μια κατηγορία τέχνης η οποία χαρακτηρίζεται από μια παιδιάστικη απλοϊκότητα τόσο στην τεχνική όσο και στο περιεχόμενο. Αυτό βέβαια αποτελεί παράδοξο , γιατί το «Naiv» μόνο τέτοιο δεν είναι, αποπνέοντας πολυπλοκότητα και ποικιλομορφία.

     Κι εξηγούμαι λοιπόν λέγοντας ότι ο δίσκος ξεκινάει αρκετά δυναμικά με το «A Bolyongas Ideje», με τη συμμετοχή του φίλου του Zoltan Konya στα φωνητικά και συνεχίζεται στο θεότρελο και παλαβιάρικο «Tsitsushka» οπου ο Balazs Hermann (a.k.a Bado Reti) στήνει ένα πάρτυ με το άταστο μπάσο του, όπου σε συνδυασμό με σαξόφωνο και τρομπόνι, μετατρέπεται σε ένα είδος space jazz (για να βάλω μια ταμπέλα μήπως και καταλάβουμε τι παίζεται εδώ). Tο «Embersolyom» που ακολουθεί είναι μια διασκευή, το πρωτότυπο παραδοσιακό τραγούδι ακούστηκε το 1998 από τους Kalaka βασισμένο σε ένα ποίημα της Anna Kiss. Τα πράγματα ηρεμούν λίγο με το ορχηστρικό «Szamtalan Szinek» για να απογειωθούνε και πάλι στο «A Valosag Kazamatal» οπου στήνεται ξανά μια μικρή γιορτή με έγχορδα, αυτή τη φορά με τις ηλεκτρικές κιθάρες να μπλέκουν με το ούτι και το τσέλο με κάποια σκληρά φωνητικά και τα απαραίτητα διαστημικά πλήκτρα.

            Η βουκολική εισαγωγή του «Kek Madar» μας φέρνει κοντά στην μουσική παράδοση της Ανατολικής Ευρώπης  με new age περάσματα, επηρεασμένα από Vangelis και μας παρουσιάζει μια εξάλεπτη  χαλάρωση για να απογειωθούμε και πάλι με το «Naput» και τη συμμετοχή της Martina Veronika Horvath σε ένα σκοτεινό μεν, ρυθμικό και καλπάζον τραγούδι δε. Το «Veto»,  ένα οκτάλεπτο τραγούδι, ξεκινάει δυναμικά για να εξελιχθεί σε ένα μπιτάτο, χορευτικό σχεδόν άσμα το οποίο θα κατεβάσει ταχύτητες, θα περιπλανηθεί στο εξώτερο διάστημα και θα ολοκληρωθεί όπως σχεδόν  μας παρουσιάστηκε, διαγράφοντας ένα κύκλο, ένα  αστρικό ταξίδι θα το χαρακτήριζα. Το «Naive» θα ολοκληρωθεί με την πιο ευθεία metal  στιγμή του, το «Szelvesz» (καταιγίδα) ένα progressive κομμάτι που θα ζήλευαν αρκετές μπάντες του χώρου, με τον Gyula Vasvari και τη φωνή του να θυμίζει  έντονα VINTERSORG, τουλάχιστον στα αυτιά μου.

       Ακολουθώ τους THY CATAFALQUE εδώ κι αρκετά χρόνια και όλον αυτό τον καιρό μπορώ να πώ ότι ο Tamas με έχει εντυπωσιάσει με την ευρύτητα των σκέψεών του, τον πλούτο της έμπνευσής του και το πόσο άτεγκτος στέκεται σε όλη αυτή την οντότητα που ονομάζεται μουσική βιομηχανία. Καταφέρνει και μπολιάζει πολλά είδη ετερόκλητων ειδών μουσικής, από Jazz, World, Folk, Electronic, Dark, Metal, New Age  χωρίς να γίνεται βαρετός και χωρίς να χάνει το στόχο του, επιτυγχάνοντας να δημιουργήσει μουσική για τη μουσική αλλά και για τον ακροατή. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε σε διαφορετικά μέρη  όπως το Εδιμβούργο, τη Βουδαπέστη, το Ντέμπρετσεν και την Αθήνα μεταξύ άλλων, ενώ την παραγωγή την έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο Tamas με μοναδικό ίσως «μελανό» σημείο τη χρήση του drum machine. Αυτό βέβαια στ’ αυτιά μου έχει πολύ εύστοχα καλυφθεί από τη ζεστασιά αλλά και το «απόκοσμο» αίσθημα που εκπνέουν τα πλήκτρα..Θα τολμήσω να εντάξω το «Naïv» (ξέροντας ότι είμαι αυθαίρετος κι αυθάδης, να με συγχωράτε…)  σε ένα γενικό προοδευτικό χώρο που περιλαμβάνει τους ORANSII PAZUZU, τους IGORRR και τους δικούς μας HAIL SPIRIT NOIR μεταξύ άλλων. Δεν ξέρω τι απήχηση θα έχει  στο αμιγώς metal κοινό και πως θα το υποδεχτούν οι ακροατές και φίλοι της μουσικής  αλλά μάλλον δεν πολυενδιαφέρει τους  THY CATAFALQUE στο δρόμο για τη μουσική τους ολοκλήρωση.  Gratulalok Katai urnak!

Βαθμολογία: 7.5/10
Συντάκτης: Δήμος Καραδήμος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: THY CATAFALQUE – Σελίδα Facebook

This Post Has One Comment

  1. Vassiliki Pantazi

    Δεν ξερω πως θα το υποδεχτει το υπόλοιπο μεταλ κοινο,πάντως εμενα μου αρεσε υπερβολικά!!!!
    Θενξ για την πολυ ενδιαφερον κριτική!!!!

Αφήστε μια απάντηση