Thurisaz – Re-Incentive

You are currently viewing Thurisaz – Re-Incentive

Χρονολογία: 2020
Συνολικός Χρόνος: 51:41
Εταιρεία: Αυτοχρηματοδοτούμενο Άλμπουμ

          Οι Βέλγοι THURISAZ δεν ειναι καινούριο συγκρότημα, καθώς υπάρχουν απο το 2000 και υπηρετούν το Extreme Metal απο διάφορα «μετερίζια». Στους συνολικά πέντε δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει (το Re-Incentive είναι ο έκτος), συν το ζωντανά  ηχογραφημένο «Live And Acoustic» του 2015, έχουν παίξει Death Metal, Battle Metal, Black Metal, Ατμοσφαιρικό Doom Metal  χωρίς να γίνονται κουραστικοί κι επαναλαμβανόμενοι.

   Στο «Re-Incentive» πράττουν ακριβώς το ίδιο αναμιγνύοντας όλα τα παραπάνω είδη προσθέτοντας και καθαρά φωνητικά. Θεωρείται «αντιεμπορικό» να ξεκινάει ο δίσκος με ενα σχεδόν 10λεπτο τραγούδι, αλλά αν είναι σαν το  “In Balance” τότε οι όποιοι ενδοιασμοί και αιτιάσεις παραμερίζονται καθώς εδώ υπάρχει ατμόσφαιρα και υποβόσκουσα αίσθηση οτι κάτι θα γίνει, κάτι θα εμφανιστεί αλλά δεν ξέρεις απο πού. Αυτό θα το βιώσει ο ακροατής σε σχεδόν κάθε τραγούδι και σχεδόν πάντα θα ανταμείβεται, είτε μιλάμε για μελωδίες, είτε για πολεμικές κραυγές ακόμη και μελαγχολικά θα χαρακτήριζα  συμφωνικά μοτίβα. Έχοντας  μεγάλη συναυλιακή εμπειρία με συμμετοχές σε σχεδόν όλα τα μεγάλα Ευρωπαικά festivals και με περιοδείες και στην Αμερικανική ήπειρο, οι THURISAZ ξέρουν πολύ καλά πως να φτιάξουν στιβαρές αλλά παράλληλα αισθαντικές ατμόσφαιρες, χρησιμοποιώντας τις σαν βάση για να προσθέσουν τα υπόλοιπα όργανα και να χτίσουν τραγούδια, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο. Αυτό που βρήκα ενδιαφέρον είναι η ποικιλία τραγουδιών καθώς και το πώς παρατάσσονται ώστε  ο δίσκος να μην γίνεται κουραστικός και το δάχτυλο να ψάχνει το  κουμπί του repeat.

     Στο «Isle Of Man» ακούμε το μελαγχολικό πιάνο , στο «Monologue» τα καθαρά φωνητικά στην αρχή οδηγούν σε μια  σταδιακή κλιμάκωση εώς την έκρηξη, στο  «Ιlluminight»  δεν έχεις παρά να θαυμάσεις την εναλλαγή  ρυθμών κι αισθήσεων με τη σωστή χρήση των γυναικείων φωνητικών. Το στιχουργικό περιεχόμενο δεν συνάδει με το Black ή ακόμη και το Death ύφος μιας και μιλάει για τα συναισθήματα που νιώθει κανείς σχετικά με την κατάθλιψη, την απόρριψη, τη μελαγχολία και το χωρισμό. Κι όμως σε καμμία περίπτωση δεν πέφτουν στην  παγίδα του μελοδραματικού, της μιζέριας και της κακομοιριάς. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι και η παραγωγή του δίσκου, την οποία επιμελήθηκε ο Jens Bogren (δεν πιστεύω να με ρωτήσετε ποιός είναι αυτός) και πραγματικά η δουλειά του είναι άψογη με ένα άκρως επαγγελματικό αποτέλεσμα και ένα ακόμη αξίωμα  του πώς μπορεί ένας καλός παραγωγός να αναδείξει όλες τις πτυχές του ταλέντου και του επαγγελματισμού των καλλιτεχνών για το όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.

       Για να είμαι ειλικρινής άκουγα το «Re-inceptive» πολλές φορές  και υπο διαφορετικές συνθήκες για να βρώ κάποιο ψεγάδι, κάποια αδυναμία για να μη δικαιολογήσω την υψηλή βαθμολογία. Χαίρομαι που οι THURISAZ μου το έτριψαν στο πρόσωπο και κυκλοφόρησαν έναν πολύ καλό δίσκο, σίγουρα τον ωριμότερο και καλύτερο της καριέρας τους. Η πρόσμιξη των extreme  στοιχείων γίνεται με την σωστή δοσολογία, όλα είναι τόσο ισορροπημένα και το αποτέλεσμα άκρως ικανοποιητικό και φρέσκο. Βυθιστείτε άφοβα στον κόσμο των THURISAZ ,δεν θα βγείτε χαμένοι.

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Δήμος Καραδήμος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: THURISAZ – Επίσημη Σελίδα

This Post Has One Comment

  1. Αγαπημένοι μου οι Thurisaz δεν με απογοήτευσαν,ισορροπία μέσα σε απόκοσμα φωνητικά και μελαγχολική ατμόσφαιρα .είναι σαν να σε πηγαίνουν κάπου χωρίς προορισμό ή γυρισμό ή σαν να πέφτεις και να χάνεσαι στο αχανές σύμπαν έχοντας μνήμες και στιγμές Που σε κρατάνε. Συμφωνώ απόλυτα με την περιγραφή. Ταλέντο και καλαισθησία και ευαισθησία θα έλεγα που διακρίνονται.

Αφήστε μια απάντηση