Sorcerer – Lamenting Of The Innocent

You are currently viewing Sorcerer – Lamenting Of The Innocent

Χρονολογία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 63:39
Εταιρεία : Metal Blade

Εδώ έχουμε μία ακόμη «ειδική περίπτωση» μπάντας που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με 2 demo, έπεσε σε λήθαργο και έπρεπε να φτάσουμε στο 2004 για να αρχίσει να κινείται ελαφρώς η κατάσταση με μία βυνιλιακή συλλογή σε περιορισμένες κόπιες και τελικά η μηχανή να πάρει μπροστά και το 2015 να κυκλοφορήσει επιτέλους ο πρώτος δίσκος με τον τίτλο «In The Shadow Of The Inverted Cross». Το 2017 κυκλοφόρησε το 2ο «The Crown Of The Fire King» και τώρα σε μία δύσκολη περίοδο που ο κόσμος προσπαθεί να σταθεί πάλι στα πόδια του, κυκλοφορεί ο 3ος δίσκος με τον τίτλο «Lamenting Of The Innocent».

Οι Σουηδοί epic doom-άδες λοιπόν, είναι και πάλι εδώ, το νέο άλμπουμ είναι ουσιαστικά concept καθώς καταπιάνεται με ένα από τα αγαπημένα θέματα των συγκροτημάτων του χώρου μας, που δεν είναι φυσικά άλλος από τον Μεσαίωνα, τις μάγισσες και την Ιερά Εξέταση. Όλα αυτά είναι ξεκάθαρα τόσο από το εξώφυλλο που θυμίζει power metal της δεκαετίας του ’90 όσο φυσικά και από τους τίτλους των κομματιών.

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι ο μπασίστας και ιδρυτικό μέλος Johny Hagel αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από τον Justin Biggs, ο Hagel μετά την διάλυση των SORCERER το 1992 προσχώρησε στους TIAMAT και έπαιξε στα 2 καλύτερα ίσως άλμπουμ τους, τα «clouds» και «Wildhoney», μάλιστα εμφανίστηκε μαζί τους στη χώρα μας στο ιστορικό live στο Αν κλαμπ το 1993! Επίσης εδώ έχουμε και την επιστροφή θα λέγαμε του Richard Evensand, του drummer από το 2ο demo του 1992, ενώ η «εμπροσθοφυλακή» που αποτελείτε από τους κιθαρίστες Kristian Niemann και Peter Hallgren  και τον τραγουδιστή Anders Engberg – vocals παραμένει σταθερή.

Επιστρέφοντας όμως στον νέο δίσκο, από τις πρώτες νότες της εισαγωγής μέχρι το τέλος θα λέγαμε, τα πράγματα είναι απλά. Οι επιρροές από BLACK SABBATH εποχής Tony Martin και CANLEMASS κυρίως της Robert Lowe περιόδου είναι παντού, ειδικά το πρώτο single του δίσκου «The Hammer Of Witches» όπως και τα «Institoris», «Condemned» και «Dance With The Devil» φωνάζουν CANDLEMASS από χιλιόμετρα ενώ στα υπόλοιπα ο Tony Martin παίρνει σίγουρα τον φόρο τιμής που του αξίζει και δεν έχει μέχρι σήμερα καθώς έμεινε στη σκιά των Ozzy και Dio όταν ήταν στους BLACK SABBATH. Βέβαια, οι SORCERER δεν είναι μόνο αυτά. Τα περισσότερα τραγούδια είναι γεμάτα πολύ όμορφες μελωδίες, έχει γίνει μια πολύ καλή κιθαριστική δουλειά και μαζί με το μπάσο και τα σταθερά, δυνατά τύμπανα μας δίνουν ένα σύνολο αρκετά εντυπωσιακό θα έλεγα που ακούγεται ευχάριστα μέχρι το τέλος. Στα συν του δίσκου η συμμετοχή του Johan Langquist των CANDLEMASS και του Σουηδού τσελίστα Svante Henryson (έχει παίξει μπάσο και κιθάρες στα «Eclipse» και «Fire & Ice» του Yngwie Malmsteen μεταξύ πολλών άλλων) στο μπαλαντοειδές «Deliverance». Η παραγωγή από τον Ronnie Björnström έχει δώσει τον απαιτούμενο όγκο και την καθαρότητα που χρειάζεται το είδος και γενικά φαίνεται ότι η μπάντα πλέον είναι δεμένη και έμπειρη και μπορεί να πετύχει αυτά που για κάποιο λόγο δεν κατάφερε στο ξεκίνημά της. Κορυφαίες στιγμές κατά τη γνώμη μου είναι το ομώνυμο έπος, τα «The Hammer Of Witches», «Age Of The Damned» και «Condemned» ενώ από την άλλη το «Institoris» και το «Path To Perdition» που κλείνει και το δίσκο δε μπορώ να πω ότι με συγκίνησαν ιδιαίτερα.

Αν ανήκετε στους γνωστούς φανατικούς οπαδούς παρόμοιων συγκροτημάτων του επικού ατμοσφαιρικού χώρου και πολύ περισσότερο αν αυτά έχουν ένα καλτ στάτους, τότε σίγουρα δεν περιμένετε εμένα αφού οπωσδήποτε θα το αγοράσετε και πιθανότατα σε περισσότερες από μία εκδόσεις. Οι υπόλοιποι νορμάλ οπαδοί που θέλουν να απολαύσουν έναν πολύ καλό δίσκο που ακολουθεί τα ίχνη των συγκροτημάτων που ανέφερα νωρίτερα, ακούστε το και λογικά θα ευχαριστηθείτε και θα θελήσετε να εμβαθύνετε περισσότερο στο έργο αυτών των πολύ ταλαντούχων και αδικημένων σουηδών.

Βαθμολογία: 7/10
Συντάκτης:  Αντώνης Λιβάνιος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: SORCERER – Επίσημη Σελίδα

This Post Has 2 Comments

  1. Vassiliki Pantazi

    Ωραίοι!!!!!!
    Κ εννοείται πολύ ωραία κριτική¡!!!

Αφήστε μια απάντηση