SCHEITAN’s Pierre Tornkvist: A Call For The Gothic People!

You are currently viewing SCHEITAN’s Pierre Tornkvist: A Call For The Gothic People!

Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες για τους οποίους μπορείς να καταλάβεις από την πρώτη στιγμή ότι η μουσική είναι κάτι περισσότερο από ένα χόμπι ή μια δουλειά. Είναι ολόκληρη η ζωή τους. Ο Pierre Tornkvist είναι ένας απ’ αυτούς! Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του λίγες ημέρες πριν το release show για το νέο του άλμπουμ «Songs For The Gothic People» στο Temple club της Αθήνας. Ένα άλμπουμ που έφερε πίσω στη ζωή το συγκρότημα των SCHEITAN, με μια εντελώς διαφορετική μουσική κατεύθυνση όμως! Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όσα είπαμε στην συνάντησή μας με τον Pierre στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα διάλογο που έμοιαζε περισσότερο με φιλική κουβέντα παρά με μια τυπική συνέντευξη!


– Γεια σου Pierre. Σε ευχαριστούμε που μιλάς στο διαδικτυακό μας περιοδικό!

Pierre Tornkvist: Ευχαριστώ κι εγώ. Είμαι και εγώ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ.

Είναι η πρώτη σου φορά στην Ελλάδα;

Pierre Tornkvist: Ναι, είναι η πρώτη μου φορά και είναι καταπληκτικό. Σχεδόν έχω δάκρυα στα μάτια. Στη Σουηδία και στη Σκανδιναβία, ο κόσμος άκουγε μουσική από παλιά οπότε άρχισα πολύ νωρίς να ακούω ελληνικά συγκροτήματα και ήθελα να βρεθώ στα μέρη σας.

Άρα είσαι οπαδός της ελληνικής Metal σκηνής.

Pierre Tornkvist: Ναι! Η πρώτη φορά που άκουσα κάτι ελληνικό ήταν οι THOU ART LORD από έναν φίλο που μου έφερε από την Ιταλία μία κασσέτα. Ανταλλάζαμε συχνά πράγματα τότε. Έτσι, άκουσα τους THOU ART LORD. Και τότε, μία μέρα που γύρισα από το σχολείο, γύρω στα 16-17 μου, βρήκα ένα γράμμα από τους ROTTING CHRIST με σφραγίδα με το όνομα ενός ανθ΄ρωπου πάνω. Αυτός ήταν ο Jim Mutilator που μου είχε στείλει το πρώτο cd των ROTTING CHRIST. Και πραγματικά όλο αυτό ήταν τρελό!

– Πλέον παίζει στους YOTH IRIA, αν τους γνωρίζεις!

Pierre Tornkvist: Ναι, έχω όλες τις κυκλοφορίες τους ήδη!

Οπότε ακούς ακόμα αυτού του είδους τη μουσική; Το είχα ερώτημα, κρίνοντας απο τη μουσική κατεύθυνση των SCHEITAN…

Pierre Tornkvist: Βέβαια! Ακούω Metal μουσική όλη την ώρα. Υπάρχουν τόσα πολλά καλά Black Metal συγκροτήματα αυτές τις μέρες. Και υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που το κάνουν με μεγάλη αφοσίωση. Οπότε, εγώ ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό. Τολμήσαμε λοιπόν και ο κόσμος τρελάθηκε, γιατί ειδικά το πρώτο μισό του άλμπουμ δεν  έχει καμία σχέση με τη Black Metal μουσική.

-Το νέο σας άλμπουμ έχει αρκετές Gothic επιρροές, σωστά;

Pierre Tornkvist: Όντως. Ήδη είχαμε ξεκινήσει να αλλάζουμε κατεύθυνση απο παλιά. Ο Oscar Karlsson που έπαιζε ντραμς, πλέον δεν είναι μαζί μας. Έφυγε από τη ζωή πριν 8 χρόνια περίπου, ΄όμως ήταν αυτός που μου δίδαξε πολλά πράγματα. Ξεκινήσαμε να ακούμε SISTERS OF MERCY και FIELDS OF THE NEPHILIM πολύ νωρίς, μαζί.

– Μιας και ανέφερες τον Oscar, τι θυμάσαι από αυτόν;

Oscar Karlsson

Pierre Tornkvist: Ζούσαμε τότε σε διαφορετικές πόλεις. Αυτός ζούσε στην Ουψάλα, κοντά στη Στοκχόλμη. Αλλά ερχόταν συχνά στον Βορρά γιατί ζούσαν οι παππούδες του. Οπότε το αισθανόταν πλέον σαν το σπίτι του και μετακόμισε κοντά σε μένα. Αρχικά, αρχίσαμε να παίζουμε με τους GATES OF ISHTAR. Αλλά γρήγορα κουράστηκε. Δεν δούλευε το πράγμα. Η χημεία δεν ήταν η κατάλληλη. Επίσης, έπαιζε μαζί μου στους HELLTRAIN. Όμως τότε, είμασταν παιδιά και απλά παίζαμε τη μουσική μας. Περνούσαμε καλά έτσι. Ήταν ωραίες εποχές. Και ο Oscar μου έμαθε πολλά. Ήταν πολύ καλύτερος κιθαρίστας από εμένα. Μάλιστα παίζει κιθάρες σε όλα τα άλμπουμ από εκείνη την εποχή. Όταν ηχογραφούσαμε και ήταν η σειρά μου να παίξω κιθάρα, μου έλεγε ότι δεν είμαι καλός και να αφήσω τις κιθάρες σε αυτόν. Έτσι, μου έπαιρνε την κιθάρα από τα χέρια!

Μιλάμε μεταξύ άλλων και για το άλμπουμ «Poems Burn The Past» από τους THE EVERDAWN;

Pierre Tornkvist: Ναι! Και μάλιστα αυτός ο δίσκος είχε ηχογραφηθεί εξ ολοκλήρου αναλογικά σε μπομπίνα. Δεν είναι όπως σήμερα που έχεις τον υπολογιστή, παίζεις ένα riff για πέντε δευτερόλεπτα, δε σου αρέσει και το ξαναπαίζεις μετά από λίγο. Τότε έπρεπε να παίξουμε με τη μία ολόκληρο το άλμπουμ. Δεν επιτρεπόταν να γίνει κάποιο λάθος.

– Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι πως αποφάσισες να επαναφέρεις μετά από τόσα χρόνια τους SCHEITAN και μάλιστα με διαφορετικό ύφος; Τι σε ενέπνευσε να το κάνεις αυτό;

Pierre Tornkvist: Ήταν μακρύ το ταξίδι. Ένα χρόνο πριν πεθάνει ο Oscar, ξεκίνησα να φτιάχνω το δικό μου στούντιο στο σπίτι μου, επειδή ήθελα να μπορώ να ηχογραφώ μόνος μου και να μη χρειάζεται να νοικιάζω κάποιο άλλο στούντιο. Ήθελα να μάθω τη διαδικασία από την αρχή. Αλλά μετά πέθανε ο Oscar. Ήταν πραγματικά τραγικό αφού θα είχαμε το δικό μας στούντιο, μάλιστα είχε μετακομίσει πιο κοντά σε μένα και ετοιμαζόταν να γίνει και πατέρας. Έτσι, πίστευα ότι θα ερχόταν τα απογεύματα στο σπίτι μου και θα μπορούσαμε να δουλεύουμε σκληρά πάνω στη μουσική μας. Θα ήταν υπέροχο να είχαμε το δικό μας στούντιο και να μη χρειάζεται να πληρώνουμε κανέναν. Μετά το θάνατο του Oscar, συνέχισα να φτιάχνω το στούντιο και ξεκίνησα και ένα project, τους DEVIL’S FORCE. Έτσι, ξεκίνησα να γράφω διάφορα τραγούδια. Πάντα ήθελα να ηχογραφήσω τραγούδια όπου θα μπορώ να τραγουδάω με καθαρά φωνητικά και όχι με harsh κραυγές. Παλιότερα, ήταν αδύνατο να κάνω κάτι τέτοιο μιας και χρειαζόμουν αρκετή εξάσκηση και δοκιμές, οπότε δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να πληρώνουμε στούντιο. Δεν πίστευα άλλωστε ότι θα μπορούσα να τραγουδήσω με καθαρά φωνητικά επειδή, είμαι σχεδόν κουφός από τότε που γεννήθηκα.

Pierre Tornkvist

– Αυτό μάλλον είναι μεγάλο μειονέκτημα όταν προσπαθήσεις να τραγουδήσεις...

 Pierre Tornkvist: Ναι, είναι δύσκολο να τραγουδήσει κανείς. Και να καταλάβεις τι είναι αυτό που τραγουδάς. Δεν ακούω τη φωνή μου. Έτσι εκείνη την περίοδο δεν θα είχα ποτέ το χρόνο να μπω σε ένα στούντιο για οκτώ ώρες και να δοκιμάσω να τραγουδήσω. Αυτό άλλαξε όταν έφτιαξα το δικό μου στούντιο. Άρχισα να πειραματίζομαι. Η διαδικασία ήταν μακρά, πήρε χρόνο να ολοκληρωθεί και να εμπιστευτώ τον εαυτό μου. Γνώριζα βέβαια ότι μπορούσα να γράψω μουσική αλλά όχι ότι μπορούσα να τραγουδήσω. Έτσι, ηχογράφησα το πρώτο τραγούδι, «Lost In Time» και μου πήρε αρκετό χρόνο να αποφασίσω τι να κάνω με αυτό. Είναι ουσιαστικά σαν να βγάζεις τα σκληρά φωνητικά από το «Nemesis». Τότε παίρνεις κάτι που μοιάζει με ένα gothic rock άλμπουμ.

– Άκουγα το «Nemesis» πριν λίγο και πραγματικά αυτό ακριβώς σκεφτόμουν.

Pierre Tornkvist: Ναι. Μπορεί τα φωνητικά να είναι διαφορετικά αλλά υπάρχει ομοιότητα στο στυλ. Όταν ήμουν παιδί, οι γονείς μου έβαζαν και ακούγαμε ABBA. Έτσι, το στυλ μου όταν γράφω μουσική μοιάζει με όπερα ή με μουσικές όπως αυτές των ABBA ή του Elvis. Οι γονείς μου δεν άκουγαν BLACK SABBATH ή LED ZEPPELIN αλλά άκουγαν κυρίως pop, rock n’ roll. Κάπως έτσι έμαθα τη δομή των τραγουδιών. Τρελαίνομαι για ABBA ή αντίστοιχα ακούσματα. Όταν ακούς μπάντες όπως οι GHOST, που είναι εκπληκτικοί, μπορείς να βρεις αρκετά ABBA στοιχεία μέσα στα τραγούδια τους.

Είναι φυσιολογικό. Όλο το νέο κύμα της Σουηδικής metal μουσικής έχει αρκετές επιρροές από τη μελωδική μουσική που περιγράφεις. Για παράδειγμα, οι IN FLAMES πλέον παίζουν ένα είδος pop metal.

Pierre Tornkvist: Νομίζω ότι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι στη Σουηδία μεγαλώνουμε σπουδάζοντας μουσική από το σχολείο. Αν κάποιος θέλει να μάθει ένα όργανο αντί για Αγγλικά, μπορεί να το ζητήσει. Ντραμς, κιθάρες…οτιδήποτε. Όταν μεγαλώνουμε λίγο, στα 13-14-15, μπορεί ο καθένας να πάει σε ένα πολιτιστικό κέντρο και να κλείσει ένα στούντιο για πρόβες, χωρίς κόστος. Γι’ αυτό άλλωστε πολλές από τις μπάντες ξεκινάνε από την εποχή που τα μέλη τους πηγαίνανε σχολείο. Σχεδόν όλοι έχουν πτυχίο στη μουσική και έχουν το κίνητρο να παίξουν μουσική.

– Ας επιστρέψουμε λίγο στο live που θα κάνετε στο Temple το Σάββατο (η συναυλία έγινε στις 15/6 και η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις 13/6). Αν δεν κάνω λάθος, είναι το πρώτο σου live μετά την επανασύσταση των SCHEITAN, σωστά;

Pierre Tornkvist: Ναι μετά από 23 χρόνια αν και κάναμε ένα ακόμα σόου στη Γερμανία.

Πως προέκυψε αυτό. Γιατί επέλεξες την Ελλάδα;

Pierre Tornkvist: Αρχικά, υπέγραψα συμβόλαιο με τη Circle Music μιας και τους έστειλα το πρώτο μου τραγούδι και το λάτρεψαν. Έτσι, μου ζήτησαν να ηχογραφήσουμε ένα άλμπουμ, αν και ακόμα ήμασταν σε πολύ αρχικά στάδια. Ήταν όμως πολύ ενθουσιώδεις και για πρώτη φορά τελικά συνεργάστηκα με μια εταιρεία. Έτσι, το επόμενο λογικό βήμα ήταν να δώσουμε εδώ το release show. Ήταν και μια προσπάθεια από πλευράς μου να τους δείξω την ευγνωμοσύνη μου. Αναγνωρίζω ότι οι SCHEITAN δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί στην Ελλάδα. Ακόμα και στη Σουηδία πλέον δεν μας θυμούνται πολλοί. Δεν περιμένω κανένα τρελό show όπως αυτά που κάναμε στη Ρωσία ή στο Κίεβο. Αλλά αυτό το show είναι πολύ ιδιαίτερο για μένα. Όπως είπα και νωρίτερα, πάντα ήθελα να επισκεφτώ την Ελλάδα οπότε θα είναι πολύ ιδιαίτερο για μένα.

– Θα παίξεις και παλιότερα τραγούδια σου;

Pierre Tornkvist: Θα παίξουμε φυσικά ολόκληρο το νέο μας άλμπουμ και 2-3 από τα παλιότερα τραγούδια μας.

– Σου αρέσουν ακόμα τα τραγούδια που είχες συνθέσει τη δεκαετία του ’90;

Pierre Tornkvist: Ναι, μου αρέσουν αλλά από τη στιγμή που το live είναι αφιερωμένο στο νέο άλμπουμ, δε θα ήταν τίμιο για τους φίλους που θα έρθουν να παίξουμε παλιότερα τραγούδια που δεν θα αναγνωρίζουν κιόλας. Επίσης, λείπει και ο Oscar, οπότε δε θα ήταν το ίδιο…

– Οι SCHEITAN είναι ουσιαστικά ένα solo project;

Pierre Tornkvist: Ναι. Έχω μαζί μου και τον Axel που παίζει ντραμς. Έπαιζε μαζί μου και στους DEVIL’S FORCE όταν παίζαμε ζωντανά. Είναι αρκετά νεότερος από εμένα, περίπου 30 ετών. Επίσης παίζει και σε μια μπάντα που λέγεται BENEATH MY FEET οι οποίοι παίζουν metalcore. Αυτού του είδους η metal δεν είναι για μένα. Είναι εξαιρετικοί μουσικοί αλλά απλά δεν είναι του στυλ μου. Όταν εγώ αποφασίζω να ακούσω Metal θα ακούσω πιο κλασικά τραγούδια ή Black Metal. Αλλά αυτό το είδος που είναι κάπου στο ενδιάμεσο και ξεκίνησε με τους KORN, ποτέ δεν με ενδιέφερε. Οι νέες black metal μπάντες είναι φοβερές. Μου αρέσει πολύ ας πούμε η Πολωνική σκηνή.

– Μιας και αναφερθήκαμε στους DEVIL’S FORCE, πες μου κάποια πράγματα για αυτούς και για τους HELLTRAIN.

Pierre Tornkvist: Οι DEVIL’S FORCE είναι περίπου ότι οι SCHEITAN τώρα. Το ξεκίνησα ως solo project. Στη συνέχεια ήρθα σε επαφή με τον Jacob (Bjornfot) ο οποίος έχει μια μπάντα, τους KVAEN. Και με ρώτησε αν θα μπορούσαμε να παίξουμε τη μουσική μου ζωντανά. Το θεώρησα καλή ιδέα οπότε βρήκα ακόμα έναν τύπο για το μπάσο και τον Axel στα ντραμς. Έκτοτε απλά κυκλοφορούσα κάποια singles.

Οι HELLTRAIN;

Pierre Tornkvist: Οι HELLTRAIN πέθαναν όταν έφυγε ο Oscar. Παίξαμε βέβαια ένα show μετά το θάνατο του Oscar με νέο ντράμερ ενώ και ο αδερφός μου έγραψε κάποια τραγούδια ακόμα αλλά δεν νομίζω να βγάλουμε ποτέ άλμπουμ. Έχουμε βέβαια υλικό για ένα άλμπουμ το οποίο ήμασταν έτοιμοι να ηχογραφήσουμε αλλά δεν προλάβαμε. Έτσι κάπου εκεί σταματήσαμε. Ήταν ακριβώς μία εβδομάδα πριν γίνει πατέρας, οπότε ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί. Πολλοί άνθρωποι από τη μουσική σκηνή στεναχωρήθηκαν. Θυμάμαι ότι ήμουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μου όταν με πήραν τηλέφωνο. Θα θυμάμαι αυτή τη στιγμή για όλη μου τη ζωή. Έπαθε ανακοπή, κάτι που ονομάζεται ξαφνική ανακοπή καρδιάς ή κάτι τέτοιο. Η γυναίκα του είχε πάει στο γιατρό για να τσεκάρει το μωρό και όταν γύρισε τον βρήκε νεκρό. Ήταν τόσο ξαφνικό. Ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ αλλά δεν το βλέπω πιθανό να επαναφέρουμε τους HELLTRAIN και να μπούμε στη διαδικασία να γράψουμε 8-10 τραγούδια για ένα ολόκληρο άλμπουμ. Είχαμε κάποιες προσφορές να παίξουμε ζωντανά αλλά ο αδερφός μου δεν ενδιαφερόταν. Αν βέβαια κάποιος μας πρότεινε να έρθουμε στην Αθήνα να παίξουμε, μπορεί και να το κάναμε. Αλλά θα πρέπει να ήταν κάτι εξαιρετικά ιδιαίτερο για να δεχτούμε.

– Οπότε το μέλλον σου είναι πλέον οι SCHEITAN;

Pierre Tornkvist: Ναι! Ένας από τους λόγους που έχω μόνο ένα ντράμερ μάλιστα είναι επειδή θέλω να είναι εύκολο να μετακινούμαστε. Αν ήμασταν τέσσερα ή πέντε άτομα τα κόστη θα ήταν υψηλά και θα ήταν δύσκολο να συντονιστούμε. Οπότε σκέφτηκα να το κρατήσω απλό. Απλά να πηγαίνουμε κάπου και να παίζουμε. Σκέψου ότι ζούμε πολύ βόρεια, σε μια πόλη 1.000 χιλ. βορειότερα από τη Στοκχόλμη που ονομάζεται Λούλεα, οπότε είναι πολύ ακριβό και δύσκολο να μετακινούμαστε.

– Υπάρχουν άλλες μπάντες στην πόλη σου;

Pierre Tornkvist: Έχουμε μία πολύ γνωστή hardcore μπάντα που λέγεται RACEFIST αλλά όχι άλλες μελωδικές Death Metal μπάντες. Όταν ζεις τόσο βόρεια, δεν έχεις τόσα πολλά να κάνεις στην καθημερινότητα. Είτε ασχολείσαι με τη μουσική είτε με τα αθλητικά. Και εγώ δεν αθλούμαι. Έτσι, παίζω μουσική. Έπρεπε να οργανώνουμε συναυλίες στην πόλη μας ώστε να μην χρειάζεται να ταξιδεύουμε. Θυμάμαι τότε είχαμε παίξει με τους AT THE GATES και τους THERION στα πρώτα τους βήματα κάπου το 1991.

– Μουσικά, οι SCHEITAN θα συνεχίσουν στο ίδιο ύφος και στο μέλλον;

Pierre Tornkvist: Δεν το γνωρίζω. Ποτέ δεν ξέρει κανείς αλλά λογικά κάπως έτσι θα κινηθούμε. Έχω πειραματιστεί αρκετά και έχω μάθει αρκετά νομίζω με το τελευταίο μου άλμπουμ.

– Πώς θα χαρακτήριζες τον ήχο σας; Gothic; Gothic rock; Δεν πιστεύω ότι αν΄ήκετε στο Metal φάσμα πλέον.

Pierre Tornkvist: Όντως. Υπάρχουν κάποια διάσπαρτα riffs, αλλά σε γενικές γραμμές μιλάμε για gothic rock.

Γιατί επέλεξες αυτόν τον τίτλο για το άλμπουμ σου, «Songs for the gothic people»; Θέλω να πω, είναι αρκετά ξεκάθαρο σε ποιούς ανθρώπους αναφέρεσαι. Τι θέλεις να πεις με αυτό το άλμπουμ;

Pierre Tornkvist: Είναι ένα άλμπουμ για τους ανθρώπους που ακολουθούν κατά κάποιο τρόπο το δικό τους μονοπάτι στον κόσμο και δεν αισθάνονται τόσο γοητευμένοι από τη σύγχρονη κοινωνία. Δεν είναι απαραίτητα gothic με την λογική του να βάφεις το πρόσωπό σου μαύρο και αντίστοιχα πράγματα. Είναι για εκείνους που απλά δεν αισθάνονται σαν στο σπίτι τους σε αυτόν τον τρελό κόσμο. Όταν ήμουν έτοιμος να τελειώσω το πρώτο τραγούδι, τότε ήταν που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και αυτό το ένιωσα απλά τρελό.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα στιχουργικά στο τελευταίο σας άλμπουμ;

Pierre Tornkvist: Ο δίσκος αυτός είναι πολύ σκοτεινός. Έχει να κάνει με πολλά πράγματα. Με αυτό που συνέβη με τον Oscar αλλά και τον θάνατο του πατέρα μου. Υπάρχει πολύς θάνατος παντού. Υπάρχει ακόμα πόλεμος στην Ουκρανία. Είναι πραγματικά περίεργο όταν έχεις φίλους που σου στέλνουν μηνύματα και την ίδια στιγμή πύραυλοι προσγειώνονται στα σπίτια τους. Υπάρχει πολύ σκοτάδι τα τελευταία 10 χρόνια. Μπορείτε να το δείτε αυτό στους στίχους.

Ανέφερες προηγουμένως ότι ένας λόγος που κρατάς τους SCHEITAN ως solo project είναι ότι θέλεις να έχεις τον έλεγχο της μουσικής και γενικότερα της κατάστασης….

Pierre Tornkvist: Ναι, με την καλή έννοια. Το θέμα ήταν ότι όταν άρχισα να δουλεύω ξανά πάνω στη μουσική μου, αποφάσισα ότι θέλω να μπορώ να σηκώνομαι από την καρέκλα στην κουζίνα μου και να βγω στο γκαράζ να γράψω ένα τραγούδι, να το ηχογραφήσω, να το κάνω masterIng και να το στείλω για κυκλοφορία, χωρίς να χρειαστεί να κάνω ούτε ένα τηλεφώνημα. Όταν όμως έμαθα όλη τη διαδικασία, συνειδητοποίησα ότι κάποια πράγματα είναι καλύτερα να τα αφήσω σε άλλους ανθρώπους, όπως ο Daniel που έκανε τη μίξη στο άλμπουμ, αφού είναι εξαιρετικός. Έχει συνεργαστεί με τους MESHUGGAH και τους IN FLAMES, οπότε το βιογραφικό του είναι τόσο μεγάλο που κατάλαβα ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει να βελτιώσω την ποιότητα του ήχου.

 Είσαι στη μουσική βιομηχανία εδώ και πολλά χρόνια. Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου για τις νέες εξελίξεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Οι άνθρωποι λένε ότι σε λίγα χρόνια θα ακούμε ένα τραγούδι και δεν θα ξέρουμε αν έχει γραφτεί από άνθρωπο μουσικό ή από έναν υπολογιστή.

Pierre Tornkvist: Νομίζω ότι είναι φρικτό. Κατά τη γνώμη μου, η μουσική πρέπει να βγαίνει από την καρδιά και το ίδιο ισχύει για κάθε μορφή τέχνης. Απλά πιστεύω ότι είναι πραγματικά γελοίο, ειδικά για κάποιον σαν εμένα που μεγαλώνοντας έπρεπε να μάθω να παίζω όργανα και τα βασικά της μουσικής. Από την ηλικία των 14ων έως την ηλικία των 19 ετών δουλεύαμε πολύ σκληρά και κάναμε πρόβες για πέντε ή έξι ημέρες, τρεις ή τέσσερις ώρες κάθε μέρα κάθε εβδομάδα προκειμένου να μάθουμε την όλη διαδικασία. Όπως σας είπα και πριν, η πόλη μου είναι μικρή, περίπου 60.000 άνθρωποι συνολικά και εμείς δεν κάναμε κάποιο άθλημα. Ειδικά στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ή στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δεν υπήρχαν πολλά πράγματα να κάνει κανείς στην πόλη μου. Ούτε καν συναυλίες. Ακόμη και τα μεγάλα σουηδικά συγκροτήματα δεν έρχονταν εδώ όταν έκαναν περιοδεία. Είμαι υπέρ της τεχνικής βελτίωσης της μουσικής. Τώρα μπορούμε να έχουμε ένα στούντιο στο σπίτι μας. Τη δεκαετία του ’80 αυτό θα ήταν πολύ ακριβό. Αυτό δεν έχει να κάνει με την τεχνητή νοημοσύνη αλλά με την τεχνολογία γενικότερα.

The Moaning

Θα ήθελα να σου κάνω μερικές ερωτήσεις σχετικά με τις παλιές ημέρες.  Τι έχεις να θυμάσαι από τις εποχές που παίζατε με τους THE MOANING και τους THE EVERDAWN τη δεκαετία του ’90;  Έχεις ακόμα επαφές με μουσικούς από τη σουηδική Metal σκηνή;

Pierre Tornkvist: Όπως είπα, είχαμε μερικές διασυνδέσεις. Ήμασταν τόσο μακριά στο βορρά, αλλά είχαμε κάποιους φίλους. Για παράδειγμα, οι VOMITORY έπαιζαν μαζί μας, αλλά αυτό ήταν ακόμα και πριν την εποχή των demo. Ήμασταν σε επαφή με πολλούς ανθρώπους αλλά δεν μπορούσαμε να τους συναντήσουμε από κοντά λόγω της απόστασης και της έλλειψης χρημάτων για να ταξιδέψουμε. Θυμάμαι μια φορά που οι AT THE GATES είχαν έρθει στην πόλη μου για να παίξουν live. Έπρεπε να ταξιδέψουν με το τρένο για πάνω από 24 ώρες. Κοιμήθηκαν στο σπίτι μου, όπου ζούσα με τους γονείς μου. Κοιμήθηκαν σε στρώματα στο πάτωμα. Η μητέρα μου τους μαγείρευε. Και παίξαμε μια συναυλία μαζί τους, νομίζω το 1994. Είχαν μόλις ηχογραφήσει τα ντέμο για το «Slaughter of the Soul». Ένα άλλο πράγμα που θυμάμαι είναι η ηχογράφηση του άλμπουμ «Blood from Stone» των THE MOANING μόλις σε 6 ημέρες! Έκανα τα φωνητικά σε μόλις 2 ώρες!!! Σας είπα ότι τότε ήμασταν καλά προβαρισμένοι και ήταν ακριβό να κλείσεις ένα στούντιο για πολλές μέρες. Θυμάμαι τον Peter (Tagtgren) να μας ρωτάει αν θέλουμε να ακούσουμε το !κάθε τραγούδι αφού τελειώναμε την ηχογράφηση κι εμείς του λέγαμε όχι… προχωράμε στο επόμενο!

Μιλάμε για τον Peter Tagtgren, σωστά; Είναι φοβερός!

Pierre Tornkvist: Ναι, είναι καταπληκτικός. Εξακολουθεί να ηχογραφεί καλό υλικό με το συγκρότημά του, τους HYPOCRISY. Είναι ένα από τα συγκροτήματα που γίνονται όλο και καλύτερα. Όπως και οι ROTTING CHRIST που είναι μια καταπληκτική μπάντα.

Έχεις ακούσει το τελευταίο άλμπουμ των ROTTING CHRIST; 

Pierre Tornkvist: Το «Pro Xristou», ναι! Αλλά όχι τόσο πολύ γιατί είχα πολλά πράγματα να κάνω και για μένα οι ROTTING CHRIST είναι τόσο ξεχωριστοί. Θέλω να έχω χρόνο να ακούσω αυτό το άλμπουμ. Να κάτσω κάτω χωρίς να με ενοχλεί κανείς και να το ακούσω από την αρχή μέχρι το τέλος. Όπως σας είπα και πριν, μου αρέσει πολύ η ελληνική extreme μουσική σκηνή. Για παράδειγμα, οι NECROMANTIA.

Υπάρχει κάποια σκέψη να συνθέσεις πάλι κάτι παρόμοιο με τα πρώτα σας τραγούδια, όπως μελωδικό Death ή Black;

Pierre Tornkvist: Έχω ακόμα τους DEVIL’S FORCE οπότε σίγουρα θα κάνουμε ξανά κάποια Death, Black πράγματα.

Οπότε το άλλο ενεργό πρότζεκτ σου είναι το DEVIL’S FORCE, σωστά;

Pierre Tornkvist: Ναι, σωστά! Νομίζω ότι πρέπει να έχουν περάσει δύο ή τρία χρόνια από τότε που έγραψα ένα τραγούδι, αλλά πρέπει να ηχογραφήσω κάτι σύντομα γιατί το υποσχέθηκα. Tο κύριο πρότζεκτ μου όμως είναι οι SCHEITAN. Νομίζω ότι χρειάζεται χρόνος για να κάνεις κάτι αν θέλεις να το κάνεις σωστά και να είσαι πολύ προσεκτικός στο γράψιμο. Πρέπει να σκέφτεσαι περίπου ένα μήνα για κάθε τραγούδι αν θέλεις να δώσεις προσοχή στις λεπτομέρειες και να συγκεντρωθείς πολύ σκληρά σε αυτό.

Jacob Bjornfot

Τι γίνεται με τη συμμετοχή σου στο άλμπουμ «The Funeral Pyre» το 2020 από τους KVAEN;

 Pierre Tornkvist: Έκανα τα φωνητικά για δύο από τα τραγούδια εκεί.

Θα συμμετάσχεις ξανά στο συγκρότημα;

Pierre Tornkvist: Δεν ξέρω. Πρόκειται για μια σπουδαία μπάντα. Ο Jacob (Björnfot) με ρώτησε αν ήθελα να κάνω όλα τα φωνητικά όταν το ξεκίνησε. Παίζει επίσης κιθάρα μαζί μου στους DEVIL’S FORCE. Αλλά είπα όχι και νομίζω ότι τώρα κάνει ο ίδιος πολύ καλά φωνητικά.

Οπότε ακόμα κάνεις σκληρά φωνητικά;

Pierre Tornkvist: Έχει περάσει κάποιος καιρός αλλά η τεχνική υπάρχει και δεν θα ήταν δύσκολο να ξεκινήσω ξανά.

Αν δεν κάνω λάθος τη δεκαετία του ’90 έφτιαξες και κάποια εξώφυλλα. Ζωγράφιζες κιόλας;

Pierre Tornkvist: Όχι, απλά βοηθούσα με τα σχέδια αλλά ποτέ δεν ζωγράφιζα.

Άρα το εξώφυλλο του «Blood From Stone» των THE MOANING δεν είναι δικό σου;

Pierre Tornkvist: Όχι, το έχει σχεδιάσει ο Kristian Wahlin.

Σκοπεύεις να κάνεις με την μπάντα σου άλλα shows;

Pierre Tornkvist: Ναι, όσα περισσότερα μπορώ. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν καλό ατζέντη και θα γράψω επίσης ένα νέο άλμπουμ κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή είναι δύσκολο να κάνεις συναυλίες με ένα μόνο άλμπουμ. Κυκλοφορήσαμε αυτό το άλμπουμ τον Μάιο, οπότε δεν υπήρχε χρόνος για να κλείσουμε πολλές συναυλίες, αφού είναι ήδη η εποχή των φεστιβάλ. Θα προσπαθήσω να συνθέσω το νέο άλμπουμ κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και ελπίζω ότι με τον νέο μας ατζέντη θα κάνουμε περισσότερα πράγματα την επόμενη σεζόν. Το τηλέφωνό μου είναι γεμάτο με riffs για το νέο άλμπουμ. Ηχογραφώ όλη την ώρα. Στοχεύουμε σε συγκεκριμένους ανθρώπους και βλέπουμε πώς θα πάει και τι αντίκτυπο θα έχει σε αυτούς. Το υλικό που γράφουμε τώρα είναι για τον καθένα. Η ακραία μουσική είναι πιο δύσκολη. Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί και άκουσα για πρώτη φορά τους NAPALM DEATH άρχισα να γελάω. Είχαμε συνηθίσει να ακούμε TWISTED SISTER ή IRON MAIDEN. Όμως ένας φίλος έφερε μια μέρα ένα άλμπουμ των NAPALM DEATH και στην αρχή δεν μπορούσαμε να το ακούσουμε χωρίς να γελάσουμε. ΄Έπειτα από μια εβδομάδα όμως, αντιληφθήκαμε ότι ήταν κάτι φοβερό. Χρειάζεται χρόνος για να το αφομοιώσεις και μετά πάντα ψάχναμε συνεχώς για κάτι πιο ακραίο. Και μετά φυσικά ήρθε το Black Metal κύμα, οπότε ενδιαφέρθηκα για το τι συνέβαινε στην Ελλάδα ή στη Σκανδιναβία. Όπως οι ROTTING CHRIST. Ταξίδεψα δύο φορές για να τους δω στη Φινλανδία και ήταν εξαιρετικοί και τις δύο φορές.

– Κρίνοντας απο την μουσική αλλαγή σου, θεωρούσα οτι αφού άλλαξε η μουσική σου κατεύθυνση, ίσως άλλαξε και το μουσικό σου γούστο….

Pierre Tornkvist: Όχι, δεν θα αλλάξει ποτέ μέχρι την ημέρα που θα πεθάνω. Υπάρχουν τόσες πολλές εξαιρετικές μπάντες αυτή τη στιγμή. Όπως οι Πολωνοί MGLA ή οι DEUS MORTEM και τόσοι άλλοι.

Πιέρ, νομίζω ότι καλύψαμε τα πάντα! Πραγματικά χάρηκα για την συνομιλία μας. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω και πάλι για το χρόνο σου.

Pierre Tornkvist:  Κι εγώ το απόλαυσα πραγματικά. Όπως είπα, πάντα ήθελα να επισκεφθώ την Ελλάδα, οπότε ο χρόνος μου εδώ είναι πραγματικά ξεχωριστός!

Συνέντευξη: Κώστας Μπουντούκος, Αλέξανδρος Σουλτάτος
Μετάφραση/Απόδοση στα Ελληνικά: Κώστας Μπουντούκος
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Συνέντευξης: Κώστας Μπουντούκος
Ημερομηνία: 13 Ιουνίου 2024
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: SCHEITAN – Επίσημη Σελίδα
Copyright © 2024 by THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση