Ανταπόκριση: Ragnarök Festival 2024 (Λίχτενφελς, Βαυαρία, Γερμανία / 4 – 6 Απριλίου 2024)

You are currently viewing Ανταπόκριση: Ragnarök Festival 2024 (Λίχτενφελς, Βαυαρία, Γερμανία / 4 – 6 Απριλίου 2024)

Ανταπόκριση: Ragnarök Festival 
Μέρος: Λίχτενφελς, Βαυαρία, Γερμανία
Ημερομηνία: 4-6 Απριλίου 2024 
Ανταπόκριση: Αντώνης Μπραϊκίδης 

Μετά από μήνες αναμονής η ώρα για ένα φεστιβάλ το οποίο για χρόνια είχα στο στόχαστρο, επιτέλους είχε φτάσει. Μιλάω για το Ragnarök Festival φυσικά! Μετά τις απαραίτητες στάσεις στη Νυρεμβέργη και στο μαγευτικό Μπάμπεργκ, η Ελληνοϊταλική μας συμμαχία καταφθάνει στην κωμόπολη του Λίχτενφελς, των περίπου 20.000 κατοίκων στα βόρεια της Νυρεμβέργης (93χλμ) και του Μπαμπεργκ (36χλμ). 

Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων (Stadthalle) του Λίχτενφελς, με χωρητικότητα 3.500 ατόμων. Στο Λίχτενφελς μπορεί να φτάσει κάποιος άνετα με τρένο από το Μπάμπεργκ, ο σταθμός βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από το Stadthalle και η ίδια η πόλη μπορεί να παρέχει τα πάντα στον επισκέπτη του φεστιβάλ, καθώς σε ελάχιστη απόσταση βρίσκεται εμπορικό κέντρο με Lidl, Aldi, Muller, καφέ κτλ.  

Το φεστιβάλ κάθ’αυτό μετράει περίπου 20 χρόνια ζωής, με κάποιες αλλαγές στο χώρο διεξαγωγής στο παρελθόν. Πρόκειται για ένα αμιγώς Black Metal φεστιβάλ με μία κλίση όμως προς το Pagan/Folk Black Metal. Προσφέρει camping, θέσεις parking για επισκέπτες με τροχόσπιτα και μια αίθουσα γυμναστηρίου ως sleeping hall. Μπύρες, λουκάνικα, πίτσες και άφθονο merch υπάρχουν στο χώρο.  

Εξαιρετικός ήχος σχεδόν σε όλες τις μπάντες, ζωντανό κοινό και γενικά μια εξαιρετική εμπειρία εντός και εκτός hall. Οι εναλλαγές μεταξύ των μπαντών γρήγορες και εύκολες για το κοινό αλλά και για τις ίδιες τις μπάντες καθώς στο hall υπήρχαν δύο stages, το ένα δίπλα στο άλλο. Έτσι, την ώρα που το ένα stage είχε «δράση», το άλλο στηνόταν. Η κατακλείδα του μεγάλου αυτού προλόγου είναι η εξής: δοκιμάστε φεστιβάλ που προσφέρουν στο line-up τους μπάντες άγνωστες σε σας, και μπάντες οι οποίες πιθανόν να μην πατήσουν ποτέ το πόδι τους στα μέρη μας! Πιστέψτε με, θα αποζημιωθείτε στο έπακρο, όπως κι εγώ! 

Ragnarök Festival 2024: Ημέρα 1η (Πέμπτη, 4 Απριλίου 2024)

Το ρολόι είχε πάει 19:00 και είχε έρθει η ώρα για το ξεκίνημα της πρώτης μέρας. Το βάρος αυτό έμελλε να πέσει στους Γερμανούς BOOTES VOID με το «Mgla-ιζον» Black Metal τους και με κομμάτια όπως τα «Yule» και «Woods Of Desolation» φάνηκαν να ζεσταίνουν το κοινό στο 40-λεπτο setlist τους. Στη συνέχεια είχαμε τους GASBRAND, ένα διμελές σχήμα επικού Black από τη Γερμανία, τους Φινλανδούς VERMILLIA με το ατμοσφαιρικό τους Black στα μονοπάτια των AGALLOCH αλλά περισσότερο των MYRKUR καθώς η κυρία στα φωνητικά έδινε πραγματικό ρεσιτάλ στις εναλλαγές μεταξύ αιθέριων και harsh. Στην συνέχεια, οι επίσης Γερμανοί ROBSE του Robert Dahn πρώην τραγουδιστή των EQUILIBRIUM, τους οποίους δυστυχώς έχασα γιατί είχαμε πάει για φαγητό… Headliners της πρώτης μέρας λοιπόν ήταν οι εξαιρετικοί VARG,οι οποίοι στα 70 λεπτά της εμφάνισης τους πραγματικά ξεσήκωσαν το hall με τα «Schildfront», «Schildmaid» και το προσωπικό μου αγαπημένο «Ewige Wacht» με την Jaqueline Seiler aka Fylgja να ακούγεται θεσπέσια στα σημεία της.  

Η πρώτη μέρα λοιπόν αποτέλεσε πραγματικά ένα αρκετά καλό ζεσταματάκι γι’ αυτά που θα ερχόντουσαν έπειτα… 

Ragnarök Festival 2024: Ημέρα 2η (Παρασκευή, 5 Απριλίου 2024)

Η πρώτη από τις «μεγάλες» μέρες ξεκίνησε από νωρίς με μπυροποσία και άφθονα λουκάνικα, οπότε αναγκαστικά CALAROOK και SUOTANA έφαγαν άκυρο. Μπήκαμε στο hall κάπου στις 15:30 όπου ήδη είχαν ξεκινήσει οι VANAHEIM και μαζί τους ξεκίνησε εξαιρετικά και η δίκη μας μέρα, καθώς μιλάμε για ένα από τα highlights του φεστιβάλ. Μια άγνωστη σε μένα μπάντα η οποία με το Folk/Black της και κυρίως με την απίστευτη ενέργεια των μελών της, κατέκτησαν πιστεύω πολλούς νέους φανς, συμπεριλαμβάνοντας και τον εαυτό μου σε αυτούς! 

THEOTOXIN για τη συνέχεια, με τους Αυστριακούς να σπέρνουν χάος για περίπου 40 λεπτά, «Golden Tomb», «Philosopher» και εννοείται «World Burn For Us». Τίμιοι IMPERIUM DEKADENZ και εξαιρετικοί WINTERFYLLETH. Δυστυχώς τους METSATOLL τους χάσαμε, στις 20:25 είχε έρθει η ώρα των THE VISION BLEAK τους οποίους μόνο ακούσαμε, και λέω ακούσαμε γιατί ήδη από την ώρα που ξεκίνησαν εμείς είχαμε πιάσει κάγκελο στην δίπλα σκηνή για το μετά… Τίμιοι πάντως ακούστηκαν οι THE VISION BLEAK, αν και δεν υπήρξα ποτέ ιδιαίτερος fan. 

Η ώρα είχε πάει 21:40, το Stadthalle κατάμεστο, είχε φτάσει η στιγμή της εμφάνισης των κατά γενική ομολογία «κρυφών» headliners…KANONENFIEBER φυσικά και ο πόλεμος ξεκινάει! Φωτιές, πυροτεχνήματα, μια μπάντα ρολόι και ένας Noise ακόμη πιο φορμαρισμένος από το Vienna Metal Meeting 2023 όπου τους είχα απολαύσει ξανά. Ισοπέδωση χωρίς σταματημό, μόνο για τα απαραίτητα της σκηνικής παρουσίας, με «Dicke Bertha», «Der Fusilier 1», «Der Fusilier 2» και «Die Havarie» με pits και όλο το venue να επαναλαμβάνει Ahoi!. Τα είχα πει και μετά το VMM2023, όπου τους πετύχετε, όπου σας βολέψει, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και δείτε τους.  

Έπειτα από αυτό που ζήσαμε με τους KANONENFIEBER είχε έρθει η ώρα των FINNTROLL όπου, αν και δεν τους έχω δώσει ποτέ ιδιαίτερη σημασία, κατάφεραν με την απόδοση και το γενικότερο χαμούλη που γινόταν, να τους βάλω στα υπόψιν μου. Περασμένα μεσάνυχτα λοιπόν και κάνουν την εμφάνισή τους οι Αυστριακοί PERCHTA. Ιδιαίτερη περίπτωση, με το θετικότερο των πρόσημων. Θεατρικότητα, λυρισμός, απόκοσμα ουρλιαχτά, σαντούρι, και οι στίχοι στην Αλπική Τυρολική γλώσσα. Ψάξτε τους! 

 Ragnarök Festival 2024: Ημέρα 3η (Σάββατο, 6 Απριλίου 2024)

Ξημέρωσε και η τρίτη μέρα του φεστιβάλ λοιπόν! Στο εμπορικό κέντρο για καφέ πρώτα, είπαμε ελληνοϊταλική ομάδα είμασταν, και στις μεταξύ μας κουβέντες αλλά και με νέους φίλους, το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η προηγούμενη μέρα και ιδιαίτερα η σαρωτική εμφάνιση των KANONENFIEBER. Μετά τον καφέ (και κάποιες μπύρες προφανώς), φτάσαμε στο hall αρκετά αργοπορημένοι χάνοντας τις εμφανίσεις των VANSIND, ELLEREVE και SAGENBRINGER (μεταξύ μας, πολλοί τις «έχασαν»). Την ώρα που μπήκαμε, είχαν ήδη ξεκινήσει οι Σουηδοί ISTAPP οι οποίοι με το μελωδικό τους Black και σε κάποιες στιγμές κάποια Bathor-ικα καθαρά φωνητικά, κατάφεραν να μας βάλουν αμέσως στο κλίμα της ημέρας.

ISTAPP

Για τη συνέχεια οι αγαπημένοι μου HORN, πολεμικό, επικό 40-λεπτο με τα «Turm am Hang», «Daudsaom» από το επερχόμενο άλμπουμ τους, αλλά και το «The Fading Landscape’s Glory», έκαναν το αίμα μου να βράζει και πιστεύω το ίδιο έπαθαν όλοι όσοι βρίσκονταν στο venue. Τους FEN τους ακούσαμε μόνο, για τον ίδιο ακριβώς λόγο για τον οποίο ακούσαμε μόνο τους THE VISION BLEAK, και ότι ακούσαμε ήταν συμπαθές. Ο λόγος λοιπόν για τα παραπάνω ήταν η πρώτη εμφάνιση των NON EST DEUS! Ο,τι ισοπέδωσαν την προηγούμενη μέρα ο Noise και η παρέα του με τους KANONENFIEBER, τα σήκωσε στον αέρα, τα στροβίλισε και μας τα έριξε κατακέφαλα πάλι σήμερα με τους NON EST DEUS. Κοστούμια, θεατρικότητα, φωτιές, ο Noise σε “υστερία” κι εμείς παραλίγο να γκρεμίσουμε το κάγκελο και να τσακίσουμε αυχένα και φωνές με τα «Burn It Down», « Fuck Your God», «Τhousand Years Of Sand » και όχι μόνο. Τι είπα παραπάνω να κάνετε με τους KANONENFIEBER; Το αυτό και με NON EST DEUS. 

Έπειτα από ένα μεγάλο διάλειμμα για να γεμίσουμε στομάχια, λίγες δημόσιες σχέσεις και μπύρες, επιστρέψαμε για τους HERETOIR. Το τελευταίο τους άλμπουμ «Nightsphere» ήταν το Νο.1 στην προσωπική μου λίστα για το 2023 και η μπάντα όχι απλά με επιβεβαίωσε αλλά με κέρδισε ακόμα περισσότερο! Με μπροστάρη τον χαρισματικό David Conrad, έκαναν μία από τις ομορφότερες εμφανίσεις του τριημέρου. «Graue Bauten», «Wastelands» και φυσικά «Golden Dust», με τον κύριο Conrad να «ξερνάει» συναίσθημα όπου, σε συνδυασμό με τον τέλειο ήχο και φωτισμό, σε έκαναν να μην μπορείς να πάρεις το βλέμμα σου από πάνω τους.  

Μετά τους HERETOIR σειρά είχαν οι SAOR, όπου δεν κατάφεραν δυστυχώς να με κρατήσουν.  

Το ρολόι έδειχνε 21:40 και ένα τεράστιο συναυλιακό απωθημένο μου θα ξεδιπλώνονταν μπροστά μου. KAMPFAR κυρίες και κύριοι και τα πολλά λόγια είναι φτώχια…«Troll, Dod Og Trolldom», «Tornekratt», «Ophidian» και άντε να μας κάνεις καλά! Συγκλονιστική εμφάνιση πραγματικά από μια τεράστια μπάντα!  

Στις 22:40 κάνουν την εμφάνισή τους οι ORIGIN οι οποίοι -συγγνώμη από τυχόν fans τους- αλλά αυτό το υπερτεχνικό, υπεργρήγορο Death Metal με κούρασε αφάνταστα.  

Μετά από μια αλλαγή στο running order, λόγο καθυστέρησης στο αεροδρόμιο για τους PRIMORDIAL, σειρά είχαν οι τιτάνες MARDUK. «The Sun Has Failed», «The Blond Beast» και αποκορύφωμα για μένα «Accuser/Opposer» παρέα με τον Alan Averill on stage. Επιβλητική εμφάνιση, μια μπάντα πραγματικός οδοστρωτήρας και απόδοση καλύτερη των studio versions των κομματιών τους. 

MARDUK

Ύστερα λοιπόν από μπόλικη καθυστέρηση, ήρθε η στιγμή για μία από τις πιο αγαπημένες μου μπάντες να ανέβει στη σκήνη. PRIMORDIAL λοιπόν κυρίες και κύριοι και, αν δεν με απατά η μνήμη μου, θα ήταν η έκτη φόρα που τους βλέπω. «As Rome Burns» με αρκετά προβλήματα στον ήχο συνολικά και με τον Alan ίσα να ακούγεται. «How It Ends», «To Hell Or The Hangman», τα προβλήματα συνεχίζουν, ο Alan προσπαθεί να μιλήσει με τον ηχολήπτη και το κοινό, αν και υπομονετικό, φαίνεται αρκετά σκαλωμένο. Κι εκεί που λες, εντάξει μια κακή βραδιά δικαιολογείται…« Gods To The Godless» και όλα φτιάχνουν, το κοινό παίρνει τα πάνω του, η μπάντα λύνεται, και αρχίζει το έπος που πάντα προσφέρουν οι θεοί!! «The Coffin Ships» και παίρνουμε ενέργεια για άλλες τόσες μέρες, αν και οι φωνές μας κλείνουν! Το τέλος άλλης μίας επικής (παρά τα κατανοητά προβλήματα στην αρχή) συναυλίας έρχεται με «Sons Of The Morrigan» και μαζί έρχεται και η προσωπική μας κάθαρση, μετά από ένα εκπληκτικό τριήμερο παρέα με μοναδικές εμφανίσεις, ατελείωτο γέλιο, ατελείωτο ποτό και φαγητό μα πάνω απ’όλα, με φοβερούς ανθρώπους!

STAY METAL, STAY HEALTHY, STAY STRONG!!!   

Ανταπόκριση: Αντώνης Μπραϊκϊδης
Επιμέλεια Εξωφύλλου: Ragnarök Festival
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Ανταπόκρισης: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Φωτογραφίες: Αντώνης Μπραϊκίδης, Andrea Baso
Βίντεο: Andrea Baso
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: Ragnarök Festival – Επίσημη Σελίδα
Copyright © 2024 THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση