Psychotic Waltz – The God-Shaped Void

You are currently viewing Psychotic Waltz – The God-Shaped Void

Χρονολογία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 58:50
Εταιρεία: Inside Out

Η επιστροφή των καλιφορνέζων τιτάνων του Prog metal είναι γεγονός. Το παράξενο μυαλό του Devon Graves μπήκε ξανά μαζί με τους Dan Rock, Norm Leggio, Ward Evans και Brian McAlpin στο στούντιο ύστερα από περίπου 24 χρόνια για να μας χαρίσουν το πέμπτο δίσκο της θρυλικής αυτής μπάντας. Τι περιμένει λοιπόν να ακούσει κανείς στο «The God-Shaped Void»; Η απάντηση είναι απλή: Τη χαμένη τέχνη της τραγουδοποιίας.

Συνεχίζοντας εκεί ακριβώς που μας αφήσαν με το «Bleeding», μειώνουν τις Funk επιρροές και το τεχνικό παίξιμο και κρατάνε τα βαριά και groovy riff, τις εθιστικές μελωδίες, τις ακουστικές κιθάρες, το φλάουτο και φυσικά την αγέραστη φωνή του Graves για να συνθέσουν ένα από τα πιο όμορφα άλμπουμ του 2020. Όλα τα τραγούδια είναι πραγματικά ένα και ένα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να διαλέξεις αγαπημένο. Πριν φτάσεις όμως σε αυτό το συμπέρασμα, πρέπει να δώσεις λίγο χρόνο και προσοχή στο δίσκο. Ιδιαίτερα άμα είσαι γνώριμος με το παρελθόν τους. Στις πρώτες ακροάσεις, θα σου κάνει εντύπωση η έλλειψη των πιο τεχνικών σημείων καθώς και η πιο απλοϊκή προσέγγιση στη συνθέσεις. Ακρόαση με την ακρόαση όμως, ανακαλύπτεις το πόσο ολοκληρωμένο είναι το κάθε κομμάτι. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Όλη η μπάντα δουλεύει σαν μια μηχανή σε απόλυτο συγχρονισμό. Τίποτα δεν είναι περιττό. Το ίδιο άψογη είναι και η παραγωγή, που προσφέρει μια μοντέρνα αισθητική στον οργανικό ήχο των 5 αυτών βετεράνων μουσικών. Για αυτό οφείλεται η έξυπνη επιλογή του Ulrich Wild πίσω από την κονσόλα, του οποίου η εμπειρία με συγκροτήματα όπως SOIL, OTEP και DEATHLOK κατάφερε να εκσυγχρονίσει το τελικό αποτέλεσμα και να γίνει πιο προσιτό σε νεότερους οπαδούς.

Οι PSYCHOTIC WALTZ στη νέα τους δισκογραφική δουλειά, έχουν επενδύσει αρκετά στην ατμόσφαιρα, με τα τραγούδια να κυμαίνονται σε πιο αργούς ρυθμούς και τη λυρική φωνή του Graves να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρολό. Βαριές ρυθμικές κιθάρες πλαισιώνονται από πλήκτρα, ακουστικές, το χαρακτηριστικό φλάουτο – φόρο τιμής στον Ian Anderson – και φυσικά τα μοναδικά lead αλλά και solo των Rock/McAlpin. Η τέχνη της τραγουδοποιίας που χάθηκε με την έλευση της νέας τεχνολογίας και τις νέες μεθόδους ηχογράφησης μουσικής, συναντάται ξανά στο «The God-Shaped Void» και είναι ικανή να γεμίσει χαμόγελα σε όλους τους νοσταλγούς των 90ς (όπως έκανε και η περσυνή επιστροφή των θρύλων LAST CRACK) αλλά και να προσφέρει κάτι διαφορετικό στο νεότερο κοινό.

Δυστυχώς ο δίσκος δεν είναι τέλειος. Η έλλειψη πιο πολύπλοκων σημείων καθώς και η επαναληψιμότητα κάποιων riffs/ρυθμικών κιθαρών με αποτρέπουν να χαρακτηρίσω το «The God-Shaped Void» ως αριστούργημα. Κομμάτια όμως σαν το «Demystified», «Devils and Angels», «Sisters of the Dawn» και το καταπληκτικό «The Fallen» με την υπέροχη κλιμάκωσή του με ωθούν να το βάλω από τώρα στα καλύτερα της χρονιάς.

Βαθμολογία: 9/10
Συντάκτης: Δημήτρης Μπενετάτος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: PSYCHOTIC WALTZ  – Επίσημη Σελίδα

This Post Has 2 Comments

  1. Konstantinof

    Συμφωνώ απόλυτα με την βαθμολογία. Είναι ένας πάρα πολύ καλός δίσκος. Psychotic Waltz από τα παλιά με groovy riffs και μελωδίες φτιάχνοντας ένα progressive metal δίσκο υψηλού επιπέδου.

  2. panagiotis konstantis

    Προσωπικά πιστεύω πως είναι τέλειος δίσκος και ας μην έχει την προοδευτική παράνοια των δύο πρώτων, συμφωνώ με τον γράφοντας στην πλειοψηφία αλλά υποκειμενικά για εμε, είναι αν και πρόωρα αποφασίζω, το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς

Αφήστε μια απάντηση