Nile – Vile Nilotic Rites

You are currently viewing Nile – Vile Nilotic Rites

Χρονολογία: 2019
Συνολική Διάρκεια: 49:54
Εταιρεία: Nuclear Blast

“Πρέπει να είσαι πολύ δυνατός για να επιβιώσεις σε κενές περιόδους, χωρίς καμία ελπίδα, όταν φαίνεται ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να καλυτερέψουν” είπε ο αρχηγός των NILE, Karl Sanders προκειμένου να δώσει το στίγμα της τρέχουσας κατάστασης της μπάντας μετά από δισκογραφική απουσία 4 ετών και αλλαγών στη σύνθεση με την προσθήκη των Brad Parris (μόνιμα πλέον στο μπάσο) και του Brian Kingsland (κιθάρα/φωνή), μαζί φυσικά με τον δικό μας Γιώργο Κόλλια.

Ο νέος δίσκος με τίτλο “Vile Nilotic Rites” κυκλοφόρησε μετά από δουλειά 2 ετών στη σύνθεση, προπαραγωγή και τελική παραγωγή σε διάφορα στούντιο στην Αμερική αλά και μέσω ιντερνέτ, καθώς ο Κόλλιας γύρισε για ένα διάστημα στα πάτρια εδάφη. Περιέχει 11 τραγούδια, ένα απ’ τα οποία εκεί μετά τη μέση είναι ένα ωραίο instrumental και όπως όλοι περιμένουμε για άλλη μια φορά έχουμε να κάνουμε με ένα δίσκο σκληρού ατόφιου death metal επηρεασμένου από τις μουσικές και τις παραδόσεις της Αιγύπτου και της ανατολής.

Από την αρχή οι διαθέσεις τις μπάντας γίνονται φανερές με το “Long Shadows of Dread” που ανοίγει και σχεδόν αμέσως τα γκάζια χτυπάνε κόκκινο. Η κατάσταση δεν αλλάζει με το “Oxford Handbook of Savage Genocidal Warfare” που ακολουθεί για να έρθει μετά το ομώνυμο κομμάτι που είναι κατά τη γνώμη μου και ένα από τα καλύτερα του δίσκου με αρκετές εναλλαγές και MORBIDANGEL-ικές επιρροές. Το επίσης κορυφαίο σχεδόν 9λεπτο “Seven Horns of War” μετά είναι ίσως το πρώτο τραγούδι που λες ότι ναι, είναι δίσκος NILE καθώς φαίνονται διάσπαρτες οι ανατολίτικες επιρροές με ατμόσφαιρες και φοβερά ατμοσφαιρικά lead κιθαριστικά μέρη διάσπαρτα παντού. Το ίδιο ισχύει για το “That Which is Forbidden” που ακολουθεί και μετά στα “Snake Pit Mating Frenzy” και “Revel in their Suffering” (άλλο κορυφαίο κομμάτι) πάλι οι ταχύτητες πηγαίνουν στο Θεό! Ένα μικρό instrumental με τίτλο “Thus Sayeth the Parasites of the Mind” που θα μπορούσε να ακουγόταν σε οποιαδήποτε ταινία σχετική με την αρχαία Αίγυπτο και μετά το εντυπωσιακά, κλασικά NILE κομμάτια “Where is the Wrathful Sky” και “The Imperishable Stars are Sickened” για να φτάσουμε στο φινάλε με το 7λέπτο “We are Cursed” να κλείνει αυτή τη νέα εντυπωσιακή δουλειά των βετεράνων πλέον αμερικανών, με άρωμα Ελλάδας death metal-άδων.

Μετά λοιπόν από κάποια χρόνια απραξίας και ανακατατάξεων, η επιστροφή των NILE στη δισκογραφία κρίνεται αν μη τι άλλο εντυπωσιακή, ο δίσκος από την αρχή σε πιάνει απ’ τα μαλλιά και δε σου αφήνει πολλά περιθώρια, έχει γίνει φοβερή δουλειά στις κιθάρες, τα ντραμς είναι φυσικά ασύλληπτα, ατμόσφαιρες και γκάζια εναλλάσσονται ή ακόμη “συνεργάζονται” δημιουργώντας συνθέσεις υψηλότατου επιπέδου και γενικά θεωρώ ότι είναι ένας δίσκος μάλλον ορόσημο στην καριέρα της μπάντας που σίγουρα πρέπει να την πάει πολύ πιο μακριά από όσο είναι ήδη τώρα.

Αν θεωρείτε τον εαυτό σας φίλο ή οπαδό του death metal και του ακραίου ήχου γενικότερα, ειδικά της σχολής της άλλης μεριάς του Ατλαντικού πρέπει οπωσδήποτε να το αποκτήσετε. 

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Αντώνης Λιβάνιος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: NILE – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση