Nightrage – Remains Of A Dead World

You are currently viewing Nightrage – Remains Of A Dead World

Χρονολογία: 2024 
Συνολική Διάρκεια: 41:35 
Εταιρεία: Despotz Records 

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Μετά την διάλυση των EXHUMATION, του πρώτου (και ίσως μοναδικού) Ελληνικού συγκροτήματος στα 90ς που αγκάλιασε τον μελωδικό Death Metal ήχο της Σουηδίας, ο Μάριος Ηλιόπουλος δημιουργεί τους NIGHTRAGE με τον Gus G, μεταναστεύει στο Gothenburg και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μια ιστορία που περιλαμβάνει τον Thomas Lindberg (AT THE GATES), τον φημισμένο παραγωγό Fredrik Nordstrom, εννιά άλμπουμ κατάθεσης αγάπης στον Σουηδικό ήχο και πάρα μα πάρα πολλές αλλαγές στα μέλη της μπάντας.

Και φτάνουμε έτσι στο άλμπουμ νούμερο 10, «Remains Of A Dead World». Οι NIGHTRAGE ήταν πάντα συνεπείς σε αυτό που κάνανε. Δεν παραστράτησαν να εξερευνήσουν πιο ατμοσφαιρικά μονοπάτια ούτε κυνήγησαν πιο «Pop Metal» καταστάσεις. Η μόνη αλλαγή που θα μπορούσαμε να τους προσάψουμε είναι ίσως οι αναπόφευκτες επιρροές από τον σύγχρονο Metalcore, καθώς ήταν το καινούργιο είδος που ξαναέφερε κατά ένα τρόπο το Μελωδικό Death Metal στο προσκήνιο. Οπότε σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι παίζει με το νέο άλμπουμ της παρέας του Μάριου Ηλιόπουλου, η απάντηση είναι απλή: Ένα από τα καλύτερα μελωδικά Death Metal άλμπουμ του 2024!

Κάτι που είχε αρχίσει να φαίνεται με τα τρία καταπληκτικά singles που κυκλοφόρησε το συγκρότημα, όπου το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο. ΟΚ, δεν αλλάξανε ήχο θα πει κάποιος, τι διαφορά έχει το νέο άλμπουμ με τα προηγούμενα τους; Δεν θέλω να φανώ γραφικός, αλλά νομίζω αυτό που κάνει το «Remains Of A Dead World» τόσο καλό είναι ότι πολύ απλά έχει καλύτερες συνθέσεις. Από το εναρκτήριο «Euphoria Within chaos» μέχρι το ισοπεδωτικό ομώνυμο τραγούδι (με την «CARCASS-ιακή» εισαγωγή του) που κλείνει το δίσκο και μου πήρε το κεφάλι, ο δίσκος βρίθει από τρομερά εμπνευσμένες στιγμές.

Και που οφείλεται αυτό; Υπάρχουν ένας δυο παράγοντες νομίζω που συνετέλεσαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Πρώτον, ο ερχομός του Κωνσταντίνου Τόγκα. Μιλάμε ίσως για την καλύτερη φωνή που πέρασε από την μπάντα, από το 2005 κι έπειτα. Με μια φωνή που συνδυάζει το Σουηδικό αλλά και το Αμερικάνικο στυλ (σκέψου κάτι παραπλήσιο στα φωνητικά του R. Blythe των LAMB OF GOD), ο Κωνσταντίνος έφερε ένα νέο αέρα στον ήχο των NIGHTRAGE και έναν όγκο που τους έλειπε.

Έπειτα, το συνθετικό δίδυμο των Ηλιόπουλου/Söderman φαίνεται ότι βρήκε την απαραίτητη χημεία που χρειαζόταν ώστε να γράψει συνθέσεις υψηλού επιπέδου. Μην ξεχνάμε ότι το line-up που ηχογράφησε το άλμπουμ (πλην του τραγουδιστή) είναι το ίδιο από το 2016 έως το 2018!

Το «Remains Of A Dead World» λοιπόν αποτελείται από δέκα τραγούδια που ως επί το πλείστον κινούνται σε γρήγορες ταχύτητες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αρκετές mid-tempo και groovy στιγμές να προσφέρουν ποικιλία στο συνολικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερη μνεία στο παίξιμο του Γ. Σταμόγλου στα τύμπανα όπου φρόντισε να εναλλάζει το στυλ του με τέτοιο τρόπο ώστε κανένα τραγούδι να μη θυμίζει κάποιο άλλο. Στις κιθάρες, συναντάμε τα χαρακτηριστικά μελωδικά leads του Μάριου, σε ιδανική ισορροπία με τα thrashy και groovy riffs, ώστε το άλμπουμ να ακούγεται μελωδικό αλλά και συνάμα τίγκα επιθετικό και βαρύ.

Τέλος να πούμε ότι η παραγωγή του Φώτη Μπενάρντο έχει δέσει πολύ όμορφα όλα τα στοιχεία της μπάντας, τονίζοντας τις μελωδίες αλλά ταυτόχρονα κρατώντας και το ακραίο στοιχείο στο προσκήνιο. Για όσους αρέσκεστε στο Σουηδικό ήχο με λίγες πινελιές από παλαιοτέρους (καλούς) IN FLAMES αλλά και πιο σύγχρονα πράγματα όπως οι TRIVIUM (το ρεφραίν του «Persevere Through Adversity» μου θύμισε πολύ έντονα τους Αμερικανούς), επενδύστε άφοβα και δεν θα χάσετε. In NIGHTRAGE we trust!

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Δημήτρης Μπενετάτος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: NIGHTRAGE – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση