Valkyries (Blind Guardian)

You are currently viewing Valkyries (Blind Guardian)

Τραγούδι: Valkyries
Συγκρότημα: Blind Guardian
Άλμπουμ:: At The Edge of Time
Έτος κυκλοφορίας: 2010
Δισκογραφική: Nuclear Blast

Έχοντας ξεκινήσει δυναμικά την καινούρια μας στήλη «Mytho-Logic» με το τραγούδι «Flight Of Icarus» των IRON MAIDEN, συνεχίζουμε στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Προχωράμε σε ένα ακόμη μεγάλο μουσικό σχήμα, το οποίο έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το Ελληνικό κοινό. Μιλάμε για τους Γερμανούς BLIND GUARDIAN, φυσικά!

Η επιλογή κάποιου τραγουδιού απο την τεράστια δισκογραφία των Γερμανών ήταν πολύ δύσκολη, καθώς αυτή είναι γεμάτη φοβερές συνθέσεις που εύκολα θα μπορούσαν να βρίσκονται σ’ αυτή την στήλη. Κάνοντας την έκπληξη λοιπόν, επέλεξα το «Valkyries» που είναι ένα απο τ’αγαπημένα μου τραγούδια BLIND GUARDIAN. Βρίσκεται στο ένατό τους άλμπουμ «At The Edge of Time» που κυκλοφόρησε το 2010.

Το «Valkyries» είναι ένα τραγούδι που εμπνέεται από τη σκανδιναβική μυθολογία, εστιάζοντας στις θρυλικές Βαλκυρίες. Πρόκειται για μυθικές θηλυκές οντότητες που υπηρετούν τον Όντιν, τον κύριο θεό του σκανδιναβικού πανθέου, στο Άσγκαρντ όπου βρίσκεται η Βαλχάλα. Ενώ οι ίδιες δεν απεικονίζονταν τυπικά πάνω σε ιπτάμενα άλογα, συχνά περιγράφονταν ως ιππείς αλόγων ή ως ιπτάμενες μορφές έτοιμες να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Τα άλογα στα οποία επέβαιναν δεν αναφέρεται ότι είχαν φτερά ή κάποια ειδική ικανότητα να πετούν μόνα τους, αλλά μάλλον ήταν οι ίδιες οι Βαλκυρίες που είχαν την ικανότητα να διασχίζουν τους ουρανούς, συχνά ιππεύοντας τα άλογά τους.

Ο πρωταρχικός τους ρόλος ήταν να επιλέξουν πεσόντες πολεμιστές από το πεδίο της μάχης και να τους φέρουν στη Βαλχάλα, τη μεγάλη αίθουσα των πεσόντων, όπου θα ενταχθούν στις τάξεις των πολεμιστών του Όντιν για την προετοιμασία του Ράγκναροκ, δηλαδή της τελικής μάχης.

Oι Βαλκυρίες επέλεγαν πολεμιστές που είχαν δείξει γενναιότητα, ανδρεία και ικανότητα στη μάχη. Ευνοούσαν αυτούς που πέθαιναν πανω στη μάχη, ιδιαίτερα εκείνους που πέθαιναν ηρωικά με ένδοξο τρόπο. Αυτοί οι πολεμιστές κρίνονταν άξιοι να ενταχθούν στο στρατό του Όντιν. Θεωρείται πως οι Βαλκυρίες είχαν την ικανότητα να διακρίνουν τις ψυχές των πεσόντων πολεμιστών στο πεδίο της μάχης, επιλέγοντας αυτούς που πληρούσαν τα πρότυπά τους και στη συνέχεια τους συνόδευαν στη Βαλχάλα. Εκεί οι εκλεκτοί πολεμιστές περνούσαν τη μετά θάνατον ζωή τους γλεντώντας και πίνοντας, ενώ προετοιμάζονταν για τη μάχη μαζί με τον Όντιν.

Στους μύθους που σώζονται δεν περιγράφεται επακριβώς η διαδικασία με την οποία οι Βαλκυρίες επέλεγαν πολεμιστές, αφήνοντας περιθώριο για διαφορετικές ερμηνείες και φαντασία. Ωστόσο, ο ρόλος τους έχει μια εξέχουσα πτυχή στη σκανδιναβική μυθολογία, εμπνέοντας αμέτρητες ερμηνείες στη λογοτεχνία, την τέχνη και τη λαϊκή κουλτούρα.

Ο μύθος των Βαλκυριών είναι βαθιά ριζωμένος στο σύστημα πεποιθήσεων των Σκανδιναβών, αντανακλώντας τη σκανδιναβική έννοια της τιμής, της γενναιότητας και του ήθους του πολεμιστή, καθώς επίσης και τη σύνδεσή τους με την τραγική πορεία των πολεμιστών προς την πάλη και την αναμενόμενη καταστροφή.

Η σύνθεση των Γερμανών συλλαμβάνει την ουσία αυτών των άγριων και ευγενών όντων, απεικονίζοντάς τα ως ισχυρές και απόκοσμες οντότητες που ιππεύουν στο πεδίο της μάχης, επιλέγοντας τους πιο γενναίους πολεμιστές για να ενταχθούν στις τάξεις των εκλεκτών. Οι στίχοι απεικονίζουν τον ρόλο των Βαλκυριών στον καθορισμό της μοίρας των πεσόντων, καθώς πετούν στους ουρανούς, ντυμένες με πανοπλίες και εστιάζουν τα όπλα τους με θανατηφόρα ακρίβεια.

Peter Nicolai Arbo (1831–1892), Åsgårdsreien (Åsgård’s Ride, The Wild Hunt) (1872), λάδι σε καμβά, 83.5 x 165.5 εκ., Nasjonalgalleriet, Oslo

Σε ολόκληρο το τραγούδι των BLIND GUARDIAN υπάρχει μια αίσθηση ευλάβειας και δέους γι’αυτά τα πλάσματα, καθώς απεικονίζονται ως προάγγελοι θανάτου και οδηγοί στη μετά θάνατον ζωή. Θεωρούνται ως θεϊκοί αγγελιοφόροι, οι οποίοι εκτελούν τη θέληση του Όντιν και διασφαλίζουν ότι οι πεσόντες ήρωες λαμβάνουν μια τιμητική θέση στη Βαλχάλα.

Εκτός από την απεικόνιση των Βαλκυριών, το τραγούδι αποτυπώνει επίσης την ατμόσφαιρα του πεδίου της μάχης, με τις επικές και δραματικές μελωδίες του να αναδεικνύουν το χάος και τη δόξα του πολέμου. Ο δυναμικός ρυθμός και τα εξαιρετικά φωνητικά του Hansi Kurch τονίζουν περαιτέρω τα ηρωικά και μυθικά στοιχεία της αφήγησης, δημιουργώντας μια αίσθηση απόκρυφου μεγαλείου.

Μέσω της μουσικής τους, οι BLIND GUARDIAN αποτίνουν φόρο τιμής στον μύθο των Βαλκυριών και τον ζωτικό τους ρόλο στον κύκλο ζωής και θανάτου στη σκανδιναβική κοσμολογία. Δοξάζουν τις επικές και ηρωικές πτυχές, ενώ ταυτόχρονα αποτυπώνουν το δράμα και την ένταση της μάχης. Το τραγούδι λειτουργεί ως μια ζωντανή και σαγηνευτική ερμηνεία αυτού του αρχαίου μύθου, αναδεικνύοντας το ξεχωριστό ταλέντο της Γερμανικής μπάντας στην αφήγηση αλλά και την ικανότητά τους να ζωντανεύουν μυθικούς κόσμους μέσω της μουσικής.

Διαδικτυακός Σύνδεσμος: BLIND GUARDIAN – Επίσημη Σελίδα
Κείμενο: Ιζαμπέλα Πάϊντο
Copyright © 2024 by THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση