Mystras – Castles Conquered And Reclaimed

You are currently viewing Mystras – Castles Conquered And Reclaimed

Χρονολογία: 2020
Συνολικός Χρόνος: 50:25
Εταιρεία: I, Voidhanger Records

        Μυστράς, το ύψωμα στον Ταύγετο πάνω στο οποίο ο Guillaume II de Vilehardouin (Γουλιέλμος Β’ Βιλλεαρδουίνος) το 1249 έχτισε την ομώνυμη καστροπολιτεία η οποία περιήλθε στα χέρια των Βυζαντινών το 1259 και για περίπου 2 αιώνες αποτέλεσε ισχυρό πολιτικό, στρατιωτικό και πνευματικό κέντρο μέχρι την προσάρτησή  του στους Οθωμανούς το 1460. Δεσπότης του Μυστρά ήταν και ο Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

     Mystras ονομάζεται και ακόμη ένα one man project από τον άοκνο εργάτη της μουσικής, τον ηγέτη των SPECTRAL LORE , Ayloss, του οποίου το τελευταίο split με τους MARE COGNITUM ακόμη προσπαθούμε να το αφομοιώσουμε και στο οποίο εξυμνεί την τιμή και τη γενναιότητα του Μεσαίωνα, αλλά ιδωμένο από τη σκοπιά των κοινών ανθρώπων κι όχι των ευγενών. Το «Castles Conquered And Reclaimed» αποτελείται από 9 κομμάτια, 3 εκ των οποίων είναι instrumental και τα οποία λειτουργούν ως ιντερλούδια βασιζόμενα πάνω σε μεσαιωνικά και Ars Nova κείμενα.

   Η αρχή γίνεται με το ομώνυμο κομμάτι, επιθετικό Black Metal, με το άγριο riffing, αδιάκοπο όσο πρέπει, ανελέητο blastbeating ,τον πριμαριστό ήχο και την εσκεμμένη τραχειά παραγωγή. Στο «The Cutty Wren» το βιολί και η βιόλα μας ταξιδεύουν νοερά στη μεσαιωνική Αγγλία του 13ου αιώνα για να μας παρουσιάσουν την επανάσταση των χωρικών που έλαβε μέρος το 1381 υπό την ηγεσία του Wat Tyler , την πρώτη λαϊκή εξέγερση στην αγγλική ιστορία, την άλωση του Λονδίνου από τους χωρικούς και τη θανάτωσή του από «ιατρικό» λάθος. Ένα τραγούδι που μου θύμισε έντονα τους CRUACHAN  των πρώτων δίσκων, τόσο στα riffs και το rhythm section, όso και στην παραγωγή με τα υμνικά μέρη  και την αγωνιώδη αφήγηση. Το «Contre Douleur» είναι μια σπουδή πάνω στο Ars Nova (Νέα Τέχνη στα Λατινικά, όρος που χρησιμοποιείται γενικά για τη μουσική του 14ου αιώνα όπου η μουσική παρουσιάζεται πιο απελευθερωμένη και επηρεασμένη από τη λαϊκή μουσική) με κύρια παρουσία του φλάουτου, ενώ το «Storm The Walls Of Mystras» μας επαναφέρει  στο αγριεμένο Black Metal, με τις κραυγές απόγνωσης, τα δαιδαλώδη riff στο παρασκήνιο, τις βυζαντινές σαν χορωδίες να στοιχειώνουν το μέρος αναφερόμενο στιχουργικά στην εξέγερση των Αλβανών του Μυστρά με το δίστιχο «All Empires fall, The end of Byzantium is near» να αποτελεί ίσως κι ένα μήνυμα. Στον «Τσακιτζή», που πήρε το όνομά του από τον μυθικό λαϊκό ήρωα, αντάρτη, υπερασπιστή των φτωχών που έκλεβε από τους πλούσιους για να προικίσει άπορες κοπέλες (κάτι σαν τον Ρομπέν των Δασών), έχουμε τη χρήση του ταμπουρά για να φτάσουμε στο πιο ενδιαφέρον, στιχουργικά και προσωπικά, κομμάτι του δίσκου, το «The Zealots Of Thessaloniki», ένα 10λεπτο τραγούδι που ξεκινάει μανιασμένα, οργισμένα, για να ηρεμήσει στη μέση κάπως σαν ένα ζεϊμπέκικο όπου απλώνονται επάνω του κιθαριστικά αρπίσματα για να κλείσει πάλι με αδιάκοπο blastbeat και ατμόσφαιρα της Συμβασιλεύουσας. Η αναφορά στο κίνημα των Ζηλωτών ,το αντιαριστοκρατικό κίνημα που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη το 1342 και κράτησε ως το 1349 ενισχύει την άποψη του Ayloss για την επανάσταση των πολλών, του λαού και  το γεγονός πως δεν έχουν περιγραφεί εκτενώς στην ιστορική βιβλιογραφία. Στο «Ai Vist Lo Lop» ,ένα παλιό τραγούδι γραμμένο τον 13ο αιώνα στην Οξιτανική γλώσσα, στην ουσία στα Καταλανικά, μεταφερόμαστε νοερά στη Νότια Γαλλία για να κλείσει ο δίσκος με το «Wrath and Glory» έναν ύμνο στον αγώνα εναντίον της αδικίας των λίγων, ένα πολεμικό άσμα, έναν παιάνα, ένα κάλεσμα στα όπλα, γιατί « ο αγώνας ενάντια στην αδικία είναι αιώνιος και Αιώνιοι θα γίνουμε».

     Οι MYSTRAS δημιούργησαν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες φετινούς δίσκους κρατώντας με σε εγρήγορση και βγάζοντάς με από τα στεγανά της Ιστορίας. Οι άγριες κιθάρες, οι δυνατές μελωδίες και η μεγαλοπρεπής μεσαιωνική ατμόσφαιρα παντρεύτηκαν με ένα εξαιρετικό στιχουργικό concept που με μάγεψε. Ένα παλικάρι στη Facebook Σελίδα του thegallery.gr ανήρτησε το δίσκο των MYSTRAS με τη σημείωση  «Τον Ayloss τον ξέρετε όλοι, αν δεν τον ξέρετε να τον μάθετε οπωσδήποτε», γεγονός που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και σας προτρέπω να κάνετε το ίδιο,  για να κλείσουμε με τα λόγια του ίδιου του δημιουργού. Οι MYSTRAS είναι μεσαιωνικό Black Metal ενάντια στην Αυτοκρατορία και την Αριστοκρατία.

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης : Δήμος Καραδήμος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: MYSTRAS – Σελίδα Facebook

Αφήστε μια απάντηση