Ministry – Moral Hygiene

You are currently viewing Ministry – Moral Hygiene

Χρονολογία: 2021
Συνολική Διάρκεια: 47:15
Εταιρεία: Nuclear Blast

Αν υπάρχει μία μπάντα η οποία καταπιάνεται με τα κοινωνικοπολιτικά δρόμενα και τα παρουσιάζει χωρίς έλεος στις κυκλοφορίες της, αυτή είναι αναμφίβολα οι Αμερικανοί MINISTRY. Το πνευματικό παιδί του Alain “Al” Jourgensen, οποίος έκλεισε αισίως τα 63 χρόνια παρουσίας στον πλανήτη, είναι λοιπόν πάλι εδώ για να μας πει για άλλη μια φορά τα πράγματα έξω από τα δόντια.

Α μη τι άλλο, η τελευταία διετία προσέφερε στον αγαπητό Al αρκετό υλικό για να ασχοληθεί. Κλεισμένος στο σπίτι του κάπου στο Σικάγο, με την πανδημία να καλπάζει, το κίνημα BLS και τον πρώην πρόεδρο να κάνει τα δικά του με αποκορύφωμα την εισβολή των οπαδών του στον Λευκό Οίκο, δεν δυσκολεύτηκε νομίζω και πολύ να ετοιμάσει και να κυκλοφορήσει τον νέο δίσκο της μπάντας του, τον οποίο βάφτισε με το κατατοπιστικό, ως συνήθως τίτλο “Moral Hygiene”.

Με το που ξεκινάει ο δίσκος και μπαίνει το «Alert Level» τίθεται κατευθείαν και μάλιστα πολλές φορές, το καίριο ερώτημα, «How concerned are you?». Το «Good Trouble» είναι φουλ αμερικανίλα, αφιερωμένο στον Αμερικανό ακτιβιστή-γερουσιαστή John Lewis που απεβίωσε πέρσι και μας εξηγεί ότι όταν οι μπελάδες γίνονται για καλό σκοπό, τότε επιβάλλονται. Μετά έρχεται το «Sabotage Is Sex» το οποίο μουσικά είναι μια κάπως industrial εκδοχή των DEAD KENNEDYS, πράγμα απόλυτα λογικό αφού τα φωνητικά τα έχει αναλάβει το πανκ είδωλο και πρώην τραγουδιστής των τελευταίων, Jello Biafra! Από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου. Το «Disinformation» που ακολουθεί, θα μπορούσε να λεγόταν και «Fake News», καθώς καταπιάνεται με αυτή τη νέα μάστιγα της εποχής μας που απλά μεγαλώνει μέρα με τη μέρα αντί να εξαφανίζεται και φυσικά στην πλειοψηφία τους τα σχετικά samplers είναι παρμένα από ομιλίες του πρώην προέδρου Τραμπ. Κλασσικός MINISTRY ήχος εδώ, πολύ καλή προσπάθεια. Συνεχίζουμε με το «Search And Destroy», το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια διασκευή από THE STOOGES, ένα μελωδικό και ρυθμικό κομμάτι που μάλλον επιλέχθηκε λόγω τίτλου. Το φέρανε όμως στα μέτρα τους, οπότε μπαίνει κι αυτό στα θετικά του δίσκου. Το «Believe Me» που ακολουθεί ξυπνάει αναμνήσεις από τα πρώτα πιο goth-rock χρόνια του γκρουπ με τον χαρακτηριστικό ρυθμό και τα πλήκτρα ειδικά στο ρεφραίν. Στο «Broken System» ο Al ασχολείται με την κλιματική αλλαγή και το πώς δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτό με το δικό του ύφος φυσικά, ενώ το «We Shall Resist», ένα σκοτεινό, ρυθμικό κομμάτι με πολλά samples, μας καλεί σε αντίσταση όσο είναι καιρός. Σχετικά ασυνήθιστο για MINISTRY, και κάπως βαρετό για τα γούστα μου τουλάχιστον. Λίγο πριν το κλείσιμο έχουμε το «Death Toll» που είναι μια συλλογή από samples σχετικά με τη θεματολογία του άλμπουμ για να κλείσουμε με το «TV Song #6 (Right Around The Corner Mix)» που είναι μεν παρόμοιο με το προηγούμενο, αλλά με τέρμα τα γκάζια. Δεν ξέρω εσείς τι θα πείτε, για μένα ήταν εκνευριστικό και δεν το άκουσα πάνω από δυο φορές, χαριστικά και αυτές.

Το να υπάρχουν ακόμα μπάντες όπως οι MINISTRY, με την ιστορία και το ειδικό βάρος που κουβαλούν μετά από 4 δεκαετίες καριέρας είναι πολύ σημαντικό στις δύσκολες μέρες που ζούμε. Ό,τι έχουν να πουν το λένε «in your face» και δε φοβούνται να κοντραριστούν με κανέναν, ούτε καν με πλανητάρχες, βλέπε παλαιότερα «The Last Sucker», αφιερωμένο στον Bush τότε ή το «AmeriKKant» πριν από τρία χρόνια. Μουσικά όμως δεν μπορώ να πω πως εντυπωσιάστηκα, έχει αρκετές καλές στιγμές φυσικά, αρκετή ποικιλία ηχητικά, ωστόσο δεν ξέρω πότε θα μπω στον κόπο να ασχοληθώ ξανά μαζί του, καθότι δεν είμαι και οπαδός των υπερβολικών «μπλιμπλικιών» που λένε…

Βαθμολογία: 5,5/10
Συντάκτης:  Αντώνης Λιβάνιος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: MINISTRY – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση