Mgla – Age Of Excuse

You are currently viewing Mgla – Age Of Excuse

(No Solace Records)

Συνολική Διάρκεια: 42:29

          Η Πολωνική σκηνή την τελευταία δεκαετία επιδεικνύει μια αξιοθαύμαστη παραγωγή πολλών νέων συγκροτημάτων, τροφοδοτώντας με αρκετές ποιοτικές κυκλοφορίες το μαυρομεταλλικό στερέωμα: FURIA, BLAZE OF PERDITION, PLAGA, CULTES DES GHOULES μερικά από τα συγκροτήματα που σαγηνεύουν και ξεχωρίζουν με τη διαφορετικότητα τους αλλά ξεκάθαροι ηγέτες της σκηνής δεν είναι άλλοι από τους φοβερούς και τρομερούς MGLA. Από τα συνταρακτικά EP’s της διετίας 2006-2007 και το έτερο  μουσικό τους όχημα, τους KRIEGSMACHINE, ήταν φανερό ότι το δίδυμο των Mikołaj Żentara (Μ.) και Maciej Kowalski (Darkside) διέθετε μια ξεχωριστή μουσική άποψη.Αν και με γοητεύουν περισσότερο οι θριαμβευτικές μελωδίες και η πύρινη ορμή του «With Hearts Towards None», ήταν το μεγαλειώδες «Exercises In Futility» με την μελαγχολική εσωστρέφεια του, που απογείωσε την δημοτικότητα των Πολωνών και τους καθιέρωσε ως μία από τις κορυφαίες σύγχρονες Black Metal μπάντες.

          Τέσσερα χρόνια μετά και ύστερα από εκτενείς περιοδείες σε όλη την Ευρώπη και εμφανίσεις στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, το πολωνικό δίδυμο επιστρέφει απροσδόκητα με την τέταρτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία του, το «Age Οf  Excuse». Παρότι επιστρατεύουν την γνώριμη Post Rock τεχνοτροπία τους (επαναληψιμότητα στα κιθαριστικά θέματα δημιουργώντας κλιμακούμενη ένταση η οποία καταλήγει σε καθαρτικά ξεσπάσματα), παρατηρούνται και κάποιες ανανεωτικές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με τον προκάτοχό του, ενδεικτικές του συνθετικού εξευγενισμού και της τελειοποίησης της παραγωγικής τους μεθόδου. Ο  Darkside κινούμενος σε πιο «προοδευτικές»  KRIEGSMACHINΕ φόρμες, επιδίδεται σε ένα οργιαστικό κρεσέντο αδυσώπητου drumming και παλλόμενων κυμβαλοειδών μοτίβων, ενώ o M. παραθέτει μια ευρεία ποικιλία  (εν αντιθέσει με τα 4-5 θεματικά riffs των προηγούμενων κυκλοφοριών) από αξιομνημόνευτα και αιxμηρά riffs, μερικά από τα οποία είναι τα καλύτερα στην καριέρα τους. Η απόδοση και των δυο διευκολύνει τη ροή των συνθέσεων, καθώς η κροταλίζουσα χροιά του Μ. ακούγεται ξεκάθαρα (απόρροια της πιο καθαρής παραγωγής), υπογραμμίζοντας το  νιχιλιστικό μανιφέστο τους και αποτυπώνοντας το πιο οργισμένο προσωπείο του «Age of  Excuse».

          Το «Ι» ξεκινά με έναν ανατριχιαστικό και καθόλα άβολο ήχο, σαν «τρίξιμο» δοντιών και με το πωρωτικό post-chorus του αποτελεί το κατάλληλο εναρκτήριο κομμάτι. Το «ΙΙ» και το «ΙΙΙ» αλληλοσυμπληρώνονται (αποδόθηκαν μαζί και στο πρόσφατο BRUTAL ASSAULT και αποτέλεσαν τη κορύφωση της παρουσίας τους) με έναν καταιγισμό από riff-άρες και τα πολύπλοκα μοτίβα του Darkside να κυριαρχούν…το «ΙΙΙ» ,με το καταληκτικό χαοτικό riff να «κραυγάζει» σαν σειρήνα που σου ματώνει τα αυτιά και σου ξεσκίζει την ψυχή, συνιστά μία από τις κορυφές του δίσκου και ένα από τα κορυφαία κομμάτια φέτος στον χώρο. Το μονότονο «IV» τιμά τις καταβολές του και με το Darkthrone-ικό riffs μας οδηγεί στον επικότατο και πιο ατμοσφαιρικό επίλογο. Το «V» , με την σπονδυλωτή εισαγωγή με τα υποβλητικά καθαρά φωνητικά και τους πιο mid-tempo ρυθμούς ενισχύει την ζοφερή ατμοσφαιρικότητα καταλήγοντας στο φοβερό «VI» που συνιστά την δεύτερη κορυφή. Η δραματικότητα στον κιθαριστικό τόνο εναλλάσσεται με απειλητικά riffs, γιγαντώνοντας το πέπλο απόγνωσης πριν ο Μ. με τη δηλητηριωδή φωνή του εξαπολύσει  τις τελευταίες οργισμένες και  απεχθείς λέξεις του  σε ένα μεγαλοπρεπή απόηχο μυσταγωγίας.

         Οι MGLA, βρισκόμενοι στην πιο ώριμη μουσικά τους περίοδο και έχοντας σε μεγάλη φόρμα τα δυο μέλη τους, κατάφεραν να παρουσιάσουν με το «Age Of Excuse» μια από τις σημαντικότερες φετινές κυκλοφορίες στο χώρο του Black Metal, πιστοποιώντας την θέση τους ως μια από τις κορυφαίες μπάντες της δεύτερης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσκαλέσετε τον εαυτό σας σε μια περιπλάνηση μέσα στα σκοτεινά τους ηχοτόπια…

8,5/10

Γιώργος Κολυβάνος

Διαδικτυακός Σύνδεσμος: MGLA – Επίσημη Σελίδα

This Post Has One Comment

  1. Paulos Clansman

    Κάλιο αργά παρά ποτέ….
    Δίσκαρα, μπανταρα το παρών και το μέλλον του χώρου… περιμένουμε να τούς απολαύσουμε live….
    Συμφωνώ σε όλα..θετικό το αποτέλεσμα του δίσκου….

Αφήστε μια απάντηση