Ανταπόκριση: Rotting Christ, Khirki, Euphrosyne, Typhus (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα – 8/6/2024)

You are currently viewing Ανταπόκριση: Rotting Christ, Khirki, Euphrosyne, Typhus (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα – 8/6/2024)

Συναυλία: Rotting Christ, Khirki, Euphrosyne, Typhus
Μέρος: Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Ημερομηνία: 8 Ιουνίου 2024
Ανταπόκριση: Γιώργος Σαμαράς

Με την ανακοίνωση, πριν αρκετό καιρό, της επετειακής συναυλίας των Rotting Christ στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό των 35 χρόνων παρουσίας του συγκροτήματος στην σκηνή, ήδη ρίγη είχαν διαπεράσει τα μεταλλικά μας κορμιά.

Σύμφωνα με τον Jim Mutilator στο βιβλίο «Non Serviam», αυτός δημιούργησε την μπάντα το 1984 με το όνομα BLACK CHURCH με κάποιους φίλους του. Αργότερα, το 1987, οι Σάκης και Θέμης Τόλης μπήκαν στη μπάντα και το όνομα άλλαξε σε ROTTING CHRIST. Κι έτσι κάπως, το ταξίδι προς την δόξα ξεκίνησε….

Το Σάββατο 8 Ιουλίου ήταν από το μεσημέρι καυτό και αν συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, όσο το φως της ημέρας έφευγε τόσο η θερμοκρασία ανέβαινε. Όχι σε όλη την πόλη, μόνο εκεί, στην Μονή Λαζαριστών.

Οι πόρτες άνοιγαν στις εξίμισι και ήμασταν ήδη εκεί, να δούμε όλες τις μπάντες. Και έτσι οφείλαμε. Οι νέες μπάντες είναι αυτές που θέλουν την στήριξη μας. Ήταν πολλές οι ώρες βέβαια, αλλά άξιζε την ταλαιπωρία.

Πρώτοι βγήκαν οι εκρηκτικοί TYPHUS (πρώην NUCLEAR TERROR)! Μετά από οκτώ χρόνια, όπως μας επισήμαναν, επέστρεψαν και πάλι στην πόλη μας. Με Speed/Thrash Metal μέχρι το κόκκαλο, Στίχους που καταπιάνονται με θέματα αποκρυφισμού, φαντασίας, λογοτεχνίας, θρησκείας και πολέμου οι TYPHUS μας καλωσόρισαν και μας ξύπνησαν για τα καλά. Το υψίφωνο Speed Metal τους που αγγίζει τα όρια του Power, θα ικανοποίησε σίγουρα τους οπαδούς των MEGADETH και ANNIHILATOR. Παίξαν παλιά αλλά και νέα τραγούδια, με πολύ καλή κιθαριστική δουλειά και συνεργασία, κάτι που φαινόταν ξεκάθαρα επάνω στην σκηνή. Καλός και καθαρός ήχος και πρώτης τάξεως Speed/Thrash Metal από μια μπάντα με τεράστιες δυνατότητες. Τα έδωσαν όλα επάνω στην σκηνή με τον ενθουσιασμό και την ενέργειά τους.

Setlist

  1. Serpents of an Aberrant Reality
  2. Only Ashes Remain
  3. Catacombs of Sancre Tor
  4. Dyatlov Pass
  5. I Stand Defiant
  6. Army of None
  7. Terrorzone

Χωρίς καθυστερήσεις ανέβηκαν στη σκηνή οι EUPHROSYNE και ξαφνικά όλα σκοτείνιασαν γύρω μας. Post-Black Doom Metal. Προσωπικά ενθουσιάστηκα με την Efi Eva και την θεατρικότητα της. Η εναλλαγή της φωνής της από τα ακραία φωνητικά στην απόλυτη μελωδικότητα σε κρατούσαν μετέωρο ανάμεσα στην κόλαση και τον παράδεισο. Γέμιζε μία σκηνή μόνη της. Κι έπειτα η κιθάρα. Όμορφες μελωδίες από τα βάθη της θλίψης με νότες εξαναγκασμένης χαράς να εναλλάσσονται από το ακραίο Metal σε ακουστικά πρελούδια, εμπλουτισμένα πολλές φορές με ήχους σαξοφώνου. Το απίστευτο στακάτο-in your face rhythm section, ήταν αυτό που σε έστελνε αδιάβαστο. Ο ντράμερ και ο μπασίστας εισχωρούσαν με κάθε χτύπημα και νότα μέσα στον κορμί σου (εντυπωσιακή η στιγμή που έσπασε η μπακέτα σε ένα δυνατό snare χτύπημα και εκσφενδονίστηκαν στον αέρα κομμάτια «καμένου» ξύλου!). Πιστεύω πως οι EUPHROSYNE  θα μας απασχολήσουν πολύ τα επόμενα χρόνια.

Setlist

  1. Intro – Black Opal
  2. Pale Days
  3. When My Fears Conquered All
  4. Rattus
  5. Mhtera
  6. Sister Of Violence
  7. Within The Ages

Σειρά έχουν οι KHIRKI! Πολύ κουβέντα γύρω από το όνομά τους τον τελευταίο καιρό. Όχι άδικα φυσικά. Η τριμελής Heavy/Stoner μπάντα από την Αθήνα έβαλε σε ένα καζάνι τους MASTODON και τους TOOL, πρόσθεσε παράδοση και μυθολογία βγάζοντας ένα άρτιο μουσικό αποτέλεσμα.

Με δύο άλμπουμ στο ενεργητικό τους, με τελευταίο το «Κυκεώνας», μας ταξιδεύουν, μας ενθουσιάζουν, μας πωρώνουν, μας ξεσηκώνουν. Ένα πάρτι, με λίγα λόγια, με μουσικούς γεμάτους ενέργεια. Ο ήχος ήταν άρτιος και όπως ακριβώς έπρεπε για να τους απολαύσουμε. Ο κόσμος, που όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και περισσότερος, έδειχνε ότι τους KHIRKI τους ήξερε, τους ήθελε, τους ακολουθεί. Η μπάντα έχει οπαδούς πλέον, ήδη.

Setlist

  1. Featherless
  2. Your Majesty
  3. The Watchers of Enoch
  4. Συμπληγάδες
  5. Medea
  6. Stara Planina

Η ώρα είναι 21:25. Έχει αρχίσει να νυχτώνει. Τα περισσότερα φώτα σβήνουν και 4 σκιές γυροφέρνουν επάνω στην σκηνή. Η περίεργη και αταίριαστη φράση «Οι ROTTING CHRIST στη Μονή Λαζαριστών» θα μείνει στην ιστορία…

…Και οι επτά άγγελοι εσάλπισαν…ΓΑΙΑ ΑΓΙΑ! ΓΑΙΑ ΑΓΙΑ!

Οι Rotting Christ ήταν ψυχή και σώμα επάνω την σκηνή! Ο Σάκης από την πρώτη στιγμή έδειχνε να το απολαμβάνει όσο και εμείς. Ο Κωστής Φουκαράκης, με το υποδειγματικό του παίξιμο, καλούσε τον κόσμο να τον μιμηθεί σε ανελέητο headbanging. Ο τρελαμένος και άψογος μπασίστας, Κώστας Χελιώτης, οργάνωνε ανάμεσα στις άψογες μπασογραμμές του, Wall Of Death και moshpits και ο Θέμης Τόλης σαν την πιο καλορυθμισμένη μηχανή, είχε τον απόλυτο έλεγχο των κομματιών. Κομμάτια από σχεδόν όλη την δισκογραφία, νομίζω δεν άφησαν κανένα παραπονεμένο. Η ανταπόκριση του κοινού στις προσταγές του Σάκη ήταν υποδειγματική. Το «Π@τάνα όλα» έχει γίνει πλέον σήμα κατατεθέν της μπάντας. Όσο περνούσε η ώρα, ο Σάκης «δενόταν» όλο και περισσότερο με τον παλμό του κοινού και το κοινό με την μπάντα, με αποτέλεσμα ROTTING CHRIST να είναι όλη η Μονή! Το κοινό απήγγειλε το ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ μαζί με τον Σάκη και αυτό γινόταν ακόμη πιο ανατριχιαστικό δεδομένου του χώρου. 23 τραγούδια και η πρώτη αποχώρηση από την σκηνή μόνο για λίγα δευτερόλεπτα.

Επιστροφή με «The Sign of Evil Existence» και ένα επικό κλείσιμο με τον Σάκη να φωνάζει: “Non Serviam”… ελάτε όλοι επάνω!!! Οι Rotting Christ συνεχίζουν να παίζουν ανάμεσα σε πλήθος οπαδών που χτυπιούνται και κάνουν ατελείωτο headbanging πάνω στην σκηνή. Η βραδιά έκλεισε με αυτή την ωραία στιγμή και τις κουβέντες εξομολόγησης του Σάκη:

“Ευχαριστούμε Θεσσαλονίκη, ευχαριστούμε Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος,
Πάντα στην καρδιά μας, Άλλη μια υπέροχη βραδιά, που φτάνει στο τέλος της. Φωνάζουν…”

Setlist

  1. 666
  2. P’unchaw kachun- Tuta kachun
  3. Fire, God and Fear
  4. Kata Ton Daimona Eaytoy
  5. Apage Satana
  6. Dies Irae
  7. Demonon Vrosis
  8. Aealo
  9. Like Father, Like Son
  10. King of a Stellar War
  11. Shadows Follow
  12. Archon
  13. Gloria de Domino Inferni
  14. The Forest of N’Gai
  15. Fgmenth, Thy Gift
  16. Societas Satanas (Thou Art Lord cover)
  17. Sorrowful Farewell
  18. Among Two Storms
  19. After Dark I Feel
  20. Nemecic
  21. In Yumen-Xibalba
  22. Grandis Spiritus Diavolos
  23. Under the Name of Legion

Encore

  1. The Sign of Evil Existenc
  2. Non Serviam

(Υ.Γ.) Το παράπονο του γράφοντα: Η βραδιά ήταν όντως υπέροχη, συναισθηματική με όλα όσα μας προσφέρουν οι RC όλα αυτά τα 35 χρόνια. Αλλά επειδή ακριβώς ήταν ο εορτασμός των 35 χρόνων, εγώ προσωπικά περίμενα κάτι διαφορετικό, κ΄άτι που θα σηματοδοτούσε αυτή την γιορτή. Ίσως κάποια guest, παλιά μέλη, support από μπάντες που σχετίζονται με την ιστορία των RC, κάποια λόγια από την μπάντα που θα ήθελε να μοιραστεί με τους οπαδούς… Και όλα αυτά για να μην είναι μια ακόμη – γ@μάτη παρόλα αυτά – συναυλία τους.

Ανταπόκριση: Γιώργος Σαμαράς
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Ανταπόκρισης: Κώστας Μπουντούκος
Φωτογραφίες: Γιώργος Σαμαράς
Διαδικτυακοί Σύνδεσμοι: ROTTING CHRIST – Επίσημη Σελίδα
KHIRKI – Σελίδα Facebook
EUPHROSYNE – Σελίδα Facebook
TYPHUS – Σελίδα Facebook

Copyright © 2024 by THEGALLERY.GR

This Post Has One Comment

  1. IORDANIS KAPANTAIS

    Εξαιρετικό setlist!!!

Αφήστε μια απάντηση