Labyrinth – Welcome Τo Τhe Absurd Circus

You are currently viewing Labyrinth – Welcome Τo Τhe Absurd Circus

Χρονολογία: 2021
Συνολική Διάρκεια: 1:00:23
Εταιρεία: Frontiers

Τριάντα χρόνια ζωής συμπληρώνουν φέτος οι Ιταλοί LABYRINTH και κυκλοφορούν μια ολοκαίνουρια δουλειά, τέσσερα χρόνια μετά το αρκετά καλό «Architecture Of A God». Οι LABYRINTH έχουν περάσει όλη αυτή την περίοδο από αρκετά κύματα, με μια πρώτη φάση αρκετά παραγωγική, φτάνοντας στο peak τους με τα «Return To Heaven Denied» και «Sons Of Thunder», ενώ από εκεί και πέρα βίωσαν μια διαφορετική περίοδο δέκα χρόνων που χαρακτηρίστηκε από πολλές αλλαγές μελών, αστάθεια και μέτρια δισκογραφική πορεία, για να έρθουν από το 2010 κι έπειτα να μας θυμίσουν κάτι από το καλό τους παρελθόν, ειδικά με την κυκλοφορία του «Return To Ηeaven Denied II».

Στο νέο τους album που τιτλοφορείται «Welcome Τo Τhe Absurd Circus», η μπάντα από την Τοσκάνη συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά. Aκολουθεί την πετυχημένη συνταγή της πρώτης περιόδου, συνδυάζοντας Power Metal και μελωδικό Progressive, και τολμώ να παραδεχτώ πως σε σημεία ακούγεται το ίδιο φρέσκια, όπως και τότε. Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι απόρροια της συνθετικής κατεύθυνσης της «παλιάς φρουράς» που αποτελείται από τους κιθαρίστες Olaf Thorsen και Andrea Cantarelli. Στο album ξεχωρίζει η εκτεταμένη χρήση πλήκτρων, που δίνει μια νοσταλγική πινελιά, όπως και οι μελωδίες της κιθάρας, που άλλοτε δίνουν ένα πιο επιθετικό τόνο, άλλοτε «γλυκαίνουν» το άκουσμα. Το album ξεκινά με το ομώνυμο κομμάτι, το οποίο κυκλοφόρησε και σε video, ένα τυπικό LABYRINTH κομμάτι, ρυθμικό, με ωραίες εναλλαγές κιθαριστικών riffs και πλήκτρων, ένα εκπληκτικό solo και τη χαρακτηριστική όμορφη μελωδική ερμηνεία του Roberto Tiranti, η οποία έτσι κι αλλιώς αποτελεί highlight όλης της δουλειάς. Με το πρώτο άκουσμα εύκολα ξεχώρισα τα «Den of Snakes», «Words Minefield», τη δυναμική  μπαλάντα «One More Last Time», και τα speed-αριστά «Live Today» και «Finally Free».

H μπάντα είναι γενικά σε εξαιρετική κατάσταση, ακούγεται πολύ καλά δεμένη, ενώ σε αυτό βοηθά και η πεντακάθαρη παραγωγή. Αναμφίβολα έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στον ήχο και το «χώρο» όλων ανεξαιρέτως των οργάνων. Σε κάποιες συνθέσεις υπάρχει μια σχετική πολυπλοκότητα και σε συνδυασμό με τη μεγάλη διάρκεια του album, ίσως να απαιτούνται κάποια παραπάνω ακούσματα για να ακολουθήσει κανείς όλη τη ροή του δίσκου. Αν θα μπορούσα να εντοπίσω κάποιες-λίγες αδυναμίες του “Welcome To The Absurd Circus», αυτές θα ήταν μια μικρή «κοιλιά» στο δεύτερο μισό του δίσκου και ίσως το γεγονός ότι ακούγοντάς το καταλαβαίνεις ότι οι LABYRINTH ακολουθούν μια πεπατημένη, χωρίς να μπορούμε να πούμε ότι βλέπουμε αρκετά πρωτότυπες συνθέσεις συγκριτικά με το παρελθόν τους. Υπάρχουν λοιπόν εδώ κι εκεί διάσπαρτα θέματα που θυμίζουν αντίστοιχα από παλαιότερες δουλειές τους, ειδικά από το λατρεμένο «Return To Heaven Denied». Στιχουργικά τώρα, αρκετά από τα κομμάτια κινούνται σε κοινωνικό concept, ενώ άλλα έχουν έναν πιο προσωπικό – βιωματικό τόνο. Στο τέλος, το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από μια έντονη θεατρικότητα και ανάλογη λυρικότητα, αφήνοντας κυρίαρχο το συναίσθημα της νοσταλγίας. Μια όμορφη δουλειά, απόλυτα πειστική, σαφώς στρατευμένη και απευθυνόμενη σε Power και Heavy κοινό, την οποία συστήνω ανεπιφύλακτα για ακρόαση!

Βαθμολογία: 7,5/10
Συντάκτης: Κώστας Καφρίτσας
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: LABYRINTH – Σελίδα Facebook

Αφήστε μια απάντηση