Khora – Timaeus

You are currently viewing Khora – Timaeus

Χρονολογία: 2020
Συνολικός Χρόνος: 40:28
Εταιρεία: Soulseller Records

Τίμαιος. Φιλοσοφικός διάλογος του Πλάτωνα, ο οποίος εμφανίζεται περίπου σαν τη συνέχεια της Πολιτείας  και ειδικά στην ανακεφαλαίωση οπου τα περιεχόμενα συμπίπτουν μεταξύ τους. Τα αισθητά ανήκουν στον κόσμο της Γέννησης και είναι δημιουργημένα. Κάθε δημιουργημένη υπόσταση έχει κάποια αιτία. Ο δημιουργός είναι η αιτία του αισθητού κόσμου και δουλεύει, όπως ο κάθε τεχνίτης, με βάση ένα υπόδειγμα. Ο δημιουργός, ως άριστος που είναι, διάλεξε το υπόδειγμα που επειδή συγκεντρώνει κάθε είδους ομορφιά και τελειότητα, υπερτερεί ποιοτικά και συνεπώς είναι αμετάβλητο κι αιώνιο. Ο αισθητός, λοιπόν, κόσμος έχει δημιουργηθεί ως εικόνα του άριστου κι αιώνιου υποδείγματος.

«Χώρα» είναι κατά τον Πλάτωνα είναι η έννοια του απροσδιόριστου. Σύμφωνα με τον Καστοριάδη, αν ο κόσμος μας είχε τη φύση της πλατωνικής Χώρας και όχι τον «συνολικό» χαρακτήρα του, κάθε λογής σκέψη, ακόμη κι επιστήμη θα ήταν αδύνατες. KHORA είναι ένα πολυεθνικό συγκρότημα το οποίο αφού κυκλοφόρησε το demo «Malenkij Robot» το 2016, (όρος που χρησιμοποίησαν κατά τον Β΄ Π.Πόλεμο οι Ούγγροι για την επίταξή τους ως καταναγκαστικοί εργάτες από το τότε Σοβιετικό καθεστώς) , φέτος το 2020 έβγαλαν στο φώς της δημοσιότητας το ντεμπούτο τους με τον τίτλο «Timaeus».

Οι KHORA αυτοπροσδιορίζονται ως Extreme Metal και θα συμφωνήσω μαζί τους. Ατμοσφαιρικό Black Metal, Progressive Metal,  με πολλά τεχνικά κι ορχηστρικά θέματα. Οι καλεσμένοι στο δίσκο πολλοί  και σημαντικοί. Ο Arnhwald (GLACIATION, DEATHCORE SOCIETY) στο «Noceo» ψέλνει και ουρλιάζει για αδυσώπητες θεότητες κι οντότητες. Ο Nordvang (NATTSOL, QUADRIVIUM)  κατασκευάζει ατμόσφαιρες σκοτεινές, τελετουργικές  με τα πλήκτρα του στο εναρκτήριο  «Aether» και στα «L’Annihilateur» , «Harvesting Stars» που ακολουθούν. Στο «L’Annihilateur» συμμετέχει κι ο Frederic Gervais  των ORAKLE (και παραγωγός σε IN THE WOODS και MISANTHROPE μεταξύ άλλων)  με τα οπερετικά φωνητικά ενώ η παρουσία του L.E. Maloy (DODHEIMSGARD) στο μπάσο προσθέτει όγκο και δεξιοτεχνία. Και μιας κι αναφέραμε τους DODHEIMSGARD, ο τρισμέγιστος Vικοτνικ (τσεκάρετε οπωσδήποτε την επερχόμενη συνέντευξη του στο thegallery.gr) κάνει ένα πέρασμα στο «Existence» καταδεικνύοντας πόσο έχουν επηρεαστεί οι KHORA από το μεγαλείο  των DODHEIMSGARD.  O Henri Sorvali των FINNTROLL συμμετέχει στο «De Vetus Ad Novum» και ο Αnnti Simonen των …THE OCEANS στα «Existence» και «The Occultation Of Time» κλείνει την εμφάνιση των καλεσμένων .Όλοι αυτοί οι καλεσμένοι καθοδηγούνται μαεστρικά από τον εγκέφαλο των KHORA, τον Oleg L.  o οποίος παίζει σχεδόν τα πάντα και είναι υπεύθυνος για το στιχουργικό τομέα συνεπικουρούμενος από τον Βασίλη Κρανο στα φωνητικά και στα πλήκτρα.

Το «Timaeus» σφύζει από μελωδία, πολύπλοκες συνθέσεις, χωρίς όμως να γίνονται κουραστικές και ποικιλία, μεγάλη ποικιλομορφία. Αν θα μπορούσα  αδόκιμα να σας δώσω να καταλάβετε συνδυάζουν την  κιθαριστική μελωδία των NAGLFAR, την avant-garde προσέγγιση των ARCTURUS, VULTURE INDUSTRIES και την σκοτεινή οπτική των DODHEIMSGARD. Θα πρέπει να ακουστεί αρκετές φορές γιατί πάντα θα ανακαλύπτεις κάτι καινούριο που δε το είχες ακούσει κατά την προηγούμενη ακρόαση. Ακόμη ένα δυναμικό ντεμπούτο στο χώρο του ατμοσφαιρικού Black Metal από μία μπάντα της οποίας τα επόμενα βήματα αναμένω με ενδιαφέρον και γόνιμο προβληματισμό οσον αφορά την πορεία τους.

Βαθμολογία: 7/10
Συντάκτης: Δήμος Καραδήμος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: KHORA – Σελίδα  Facebook

This Post Has One Comment

  1. dimitris vordonis

    Χωρις να εχει τελιωσει η χρονια πιστευω δεν θα βγει κατι καλυτερο φετος στο bm

Αφήστε μια απάντηση