Kawir- Kydoimos (Κυδοίμος)

You are currently viewing Kawir- Kydoimos (Κυδοίμος)

Χρονολογία: 2024
Συνολική Διάρκεια: 51:09
Εταιρεία: Soulseller Records

Για τους KAWIR δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς αποτελούν την κορυφαία εγχώρια Pagan Black Metal μπάντα, λαμβάνοντας τεράστιο σεβασμό από τους οπαδούς του συγκεκριμένου ιδιώματος σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Από την τελευταία τους δισκογραφική δουλειά «Αδράστεια» έχουν ήδη μεσολαβήσει πέντε χρόνια. Αυτά τα χρόνια μόνο εύκολα δεν ήταν για το συγκρότημα, καθώς ο Therthonax, ηγέτης των KAWIR,αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μάλιστα το 2022 κυκλοφόρησαν σε ψηφιακή μορφή το «War of the Giants» EP τα έσοδα του οποίου δόθηκαν στην αποκατάσταση του Therthonax. Ο ηγέτης των KAWIR κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του EP. το συγκρότημα μας παρουσιάζει νέα ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Kydoimos (Κυδοιμος).». Σε αυτή, το σχήμα εμφανίζει νέες προσθήκες μελών σε μπάσο, δεύτερη κιθάρα και τύμπανα.

Στο «War of the Giants» είχαμε πάρει μία πρώτη γεύση για τη μουσική κατεύθυνση του επερχόμενου άλμπουμ των KAWIR, με τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν να είναι υψηλές. Αυτές τις προσδοκίες, το συγκρότημα κατάφερε  να τις δικαιώσει και με το παραπάνω. Οι συνθέσεις του EP  συμπεριλαμβάνονται στο «Kydoimos (Κυδοιμος)» ελαφρώς διαφοροποιημένες, κάτι πολύ λογικό καθώς έχουν δουλευτεί ξανά. Στιχουργικά, οι KAWIR μας μεταφέρουν σε αρχαία και μυθικά πεδία μαχών καθώς ασχολούνται (μεταξύ άλλων) με τον μυθικό πολεμιστή της μάχης του Μαραθώνα Εχετλαίο, τη συγκλονιστική αναμέτρηση μεταξύ Αχιλλέα και Έκτορα, την μάχη των Κενταύρων (Κενταυρομαχία) και με τον Κυδοιμό, ο οποίος αναφέρεται ως η δαιμονική προσωποποίηση του θορύβου της μάχης.

Οι πολεμικές αυτές αναφορές εξηγούν λοιπόν την έντονη επιθετικότητα του δίσκου καθώς οι KAWIR με το «Kydoimos (Κυδοιμος)» κυκλοφορούν το πιο άγριο άλμπουμ της έως τώρα καριέρας τους. Το κλασσικό ρίφινγκ των KAWIR και οι χαρακτηριστικές «αρχαϊκές» μελωδίες συνδυάζονται με ένα πολεμικό-βάναυσο ηχοτόπιο στο οποίο οι γρήγορες ταχύτητες και τα blastbeats έχουν κυρίαρχο ρόλο. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα Pagan/Folk στοιχεία με την ενσωμάτωση μουσικών κλιμάκων εμπνευσμένων απο την αρχαία Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα συνυπάρχουν επιρροές από τη Νορβηγική σκηνή, με χαρακτηριστικό το τραγούδι «Αχιλλέας και Έκτορας». Μέσα σ’ αυτό τον οχετό αγριότητας υπάρχουν τρείς συνθέσεις οι όποιες διαφοροποιούνται με το επικό στοιχείο να είναι έκδηλο και τους BATHORY ν’ αφήνουν το αποτύπωμα τους. Αναφέρομαι στο συγκλονιστικό «Εκατόγχειρες», στο οποίο συμμετέχει με απαγγελίες ο Jim Mutilator, αλλά και στα τραγούδια «Η Κηδεία του Αχιλλέα» και «Πόλεμος Παντών». Σε αυτά υπεύθυνος για τις απαγγελίες είναι ο Ηλίας Ζέρβας, ο οποίος με τη σαγηνευτική ερμηνεία του μας ταξιδεύει σε αρχαίους-μυστικιστικούς τόπους και καιρούς.

Να σημειώσω πως υπέυθυνος για τα πλήκτρα που ακούμε στο «Kydoimos (Κυδοιμος)» είναι ο Dis Pater των εξαιρετικών Black Metallers MIDNIGHT ODYSSEY. Οι στίχοι τπυ άλμπουμ έιναι φυσικά στα Ελληνικά ενώ ο Porphyrion στα φωνητικά, για ακόμη ένα δίσκο των KAWIR, συγκλονίζει με την απόδοση του.

«Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» λένε ,με την συγκεκριμένη φράση να βρίσκει εφαρμογή στους KAWIR καθώς στη νέα του δισκογραφική δουλειά, το συγκρότημα επιστρέφει πιο δυνατό και οργισμένο από ποτε, παρά τις όποιος δυσκολίες. Προσωπικά θεωρώ το νέο δίσκο ως την καλύτερη στιγμή του συγκροτήματος από την εποχή του «Ισόθεος» και μετά. Μία σύγκριση που μόνο εύκολη δεν είναι καθώς οι KAWIR μας έχουν συνηθίσει μόνο σε καλές στιγμές, όντας μοναδικοί σ’ αυτό που κάνουν!

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Νίκος Μανούσης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: KAWIR – Σελίδα Facebook

Αφήστε μια απάντηση