Kawir – Αδράστεια

You are currently viewing Kawir – Αδράστεια

Χρονολογία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 40:56
Εταιρεία: Iron Bonehead Productions

Η «Αδράστεια» ήταν δευτερεύουσα θεά, κόρη του Δία και της Ανάγκης και κατά άλλη εκδοχή του Δία και της Νύκτας. Ήταν η θεά (προσωποποίηση) του ανθρώπινου ενστίκτου της εκδίκησης. Τώρα όμως και με αφορμή αυτόν τον μύθο θα μιλήσουμε για το όγδοο ολοκληρωμένο άλμπουμ των KAWIR το οποίο έχει τον τίτλο «Αδράστεια». Συστάσεις φυσικά για το ποίοι είναι οι KAWIR και την μακρόχρονη πορεία τους στο pagan Black Metal φυσικά δεν χρειάζονται. Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η μπάντα είναι αρκετά δραστήρια σε σχέση με το παρελθόν. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι έχουν κυκλοφορήσει τρείς ολοκληρωμένες δουλείες από το 2016 έως το 2020 και έχουν κερδίσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα και σεβασμό στο εξωτερικό.

Αν το άλμπουμ του 2016 «Πάτερ Ήλιε Μήτερ Σελάνα» με τα folk/pagan στοιχεία του ήταν μια επική φιγούρα και ο «Εξιλασμός» με το επιθετικό Black Metal του ήταν η άσκηση του θυμού και της απογοήτευσης, τότε η “Αδράστεια” είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο, βουτηγμένα όμως ακόμα πιο βαθιά στο μυθικό/μυστικιστικό ελληνικό Black Metal. Τελετουργικοί ύμνοι, ηρωικό συναίσθημα, επιθετικότητα και μελωδίες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του άλμπουμ. Οι κιθάρες έχουν τον πρώτο λόγο στο άλμπουμ και σε κάποια σημεία,κυρίως στα σόλο, παρουσιάζουν τις Heavy Metal επιρροές τους. Εκτός από τις Black Metal κραυγές του τραγουδιστή της μπάντας Porphyrion, ο οποίος και σ΄αυτόν τον δίσκο έχει κάνει φοβερή δουλειά, συναντάμε σε κάποια τραγούδια όπως το «Tydeus» ψαλμωδίες και καθαρά φωνητικά για τα οποία υπεύθυνος είναι ο Αλέξανδρος των MACABRE OMEN. Επίσης, στο τραγούδι «Danaides», ο Ashmedi των MELECHESH έχει συνεισφέρει ένα πολύ καλό κιθαριστικό σόλο.

Ο δίσκος κλείνει με εντυπωσιακό τρόπο και πιο συγκεκριμένα με τα τραγούδια «Colchis» και «Medea». Το «Colchis» είναι ένα ορχηστρικό τραγούδι με γυναικεία φωνητικά από την Lindy Fay Hella των WARDRUNA. Το τραγούδι είναι αρκετά διαφορετικό για KAWIR καθώς κάλλιστα θα μπορούσε να βρίσκεται σε κάποιο από τα άλμπουμ των WARDRUNA. Καθόλη τη διάρκεια του συγκεκριμένου τραγουδιού επικρατεί μία αρχαία μυστικιστική ατμόσφαιρα και η μαγευτική φωνή της Lindy Fay Hella μας ταξιδεύει σε εποχές όπου τα δάση του Ολύμπου ήταν στοιχειωμένα από τις Πιερίδες Μούσες. Το τραγούδι «Medea» είναι ο επίλογος του άλμπουμ και η κορυφαία στιγμή του. Ένας οργισμένος Black Metal ύμνος οκτώμισι λεπτών με μία επική αίσθηση στη μεσότητά του.

  Οι KAWIR με το «Αδράστεια» όπως και με τα προηγούμενα άλμπουμ, συνδυάζουν ιδανικά τις Black Metal τεχνοτροπίες και τα παραδοσιακά όργανα με τον ελληνόφωνο στίχο επηρεασμένο, από την αρχαιοελληνική μυθοπλασία. Είναι εντυπωσιακό ότι μετά από τόσα χρόνια έχουν έμπνευση και όρεξη για δημιουργία νέων υπέροχων δίσκων. Προσωπικά θεωρώ ότι η «Αδράστεια» αποτελεί την καλύτερη δουλειά των KAWIR μετά το φοβερό «Ισόθεος» του 2012.

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Νίκος Μανούσης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: KAWIR – Σελίδα Facebook

This Post Has One Comment

  1. Ραφαήλ

    Δισκαρα το νέο καβιρ.
    Ωραίες οι πληροφορίες που ανέφερε ο συντάκτης.στην μέχρι τώρα όλοι οι δίσκοι δεν πέφτουν κάτω από οχτώ με άριστα το δέκα.
    Επίσης ίδια σειρά κ εγώ πρώτα isotheos
    Μετά adrasteia.

Αφήστε μια απάντηση