Ihsahn – Pharos (EP)

You are currently viewing Ihsahn – Pharos (EP)

Χρονολογία: 2020 
Συνολική Διάρκεια: 24:30 
Εταιρεία: Candlelight Records

Στον Extreme χώρο και συγκεκριμένα στο Black Metal, υπάρχουν κάποιες προσωπικότητες που χαίρουν της καθολικής εκτιμήσεως όλων για την προσφορά και την επιρροή τους στο ιδίωμα. Μια από τις προσωπικότητες αυτές, είναι ο ηγέτης των EMPEROR και θεμελιωτής (μεταξύ άλλων) αυτού που σήμερα αποκαλούμε συμφωνικό Black Metal, ο μεγάλος Ihsahn. Δάσκαλος για το μεγαλύτερο μέρος των μουσικών που εκπροσωπούν το BM από το πρώτο κύμα του μέχρι και σήμερα, ο ίδιος πλέον, φύσει ανήσυχος καλλιτεχνικά, συνεχίζει τους πειραματισμούς που θεμελίωσε με τους EMPEROR, εξερευνώντας μονοπάτια που, χωρίς να είναι ασύνδετα, σίγουρα δεν ανήκουν στον Black Metal χώρο.

Στην τεράστια γκάμα του Νορβηγού μπορεί κανείς να βρει Dark Ambient μελωδίες, Rock και Industrial στοιχεία, με συνδετικό κρίκο την σκοτεινή, υποβλητική ατμόσφαιρα που συνοδεύει κάθε δουλειά του και την κάνει μοναδική. Μετά από επτά ολοκληρωμένα άλμπουμ, σε ένα διάστημα δώδεκα ετών, από το 2006, έως και πριν από δυο χρόνια, το 2020 μας βρίσκει να υποδεχόμαστε ένα δεύτερο ΕΡ από τον Ihsahn. Εννέα μήνες μετά το πολύ καλό «Telemark», ο συνθέτης μας παρουσιάζει τον διάδοχο του, το οποίο έχει την ελληνική ονομασία «Pharos».

Όπως και ο προκάτοχός του, περιέχει πέντε κομμάτια. Τρεις καινούργιες συνθέσεις, την ομώνυμη του ΕΡ, το εναρκτήριο «Loosing Attitude» και το πολύ δυνατό «Spectre At The Feast». Το ΕΡ κλείνουν δύο διασκευές, το «Roads» και το «Manhattan Skyline» των PORTISHEAD και A-HA αντίστοιχα.

Το εναρκτήριο τραγούδι του «Pharos», σίγουρα θα εκπλήξει με τον ήχο του! Καθαρά φωνητικά, μελωδίες που παραπέμπουν σε κάτι διαφορετικό από αυτά που μας έχει συνηθίσει ο Ihsahn. Πιο σύγχρονα Rock μονοπάτια και αίσθηση, καλοδουλεμένο και άψογα εκτελεσμένο φυσικά. Στο ίδιο ύφος κινείται και το δεύτερο κομμάτι, μια δυνατή σύνθεση με αναλόγως «ανάλαφρο» ύφος. Έκπληξη μεν, αλλά για έναν άνθρωπο που δεν σταμάτησε ποτέ να πειραματίζεται και να αλλάζει τον ήχο του, δεν ήταν κάτι μη αναμενόμενο. Το ομώνυμο «Pharos» δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, ίσως λίγο πιο «βαρύ» και φορτωμένο με περισσότερα πλήκτρα και πνευστά, ίσως και κάποια Blues/Soul στοιχεία. Σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τραγούδια, αυτό έχει αρκετή από την σκοτεινιά προηγούμενων δουλειών του δημιουργού του. Η μουσική κατεύθυνση του νέου αυτού ΕΡ, δικαιολογεί απόλυτα και την επιλογή των δύο διασκευών, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι και αυθεντικές συνθέσεις για την συγκεκριμένη κυκλοφορία.

Η δουλειά αυτή είναι ιδιαίτερη. Πρέπει να την αντιμετωπίσει κανείς προετοιμασμένος ότι σίγουρα δεν θα ακούσει σε καμία περίπτωση EMPEROR! Αυτό βέβαια το γνωρίζει και ο πιο ανενημέρωτος σχετικά με τις προσωπικές δουλειές του Ihsahn, όμως εδώ δεν θα ακούσει ούτε κάτι από αυτά που κατά κύριο λόγο περιμένουμε να ακούσουμε από τον Νορβηγό. Η συγκεκριμένη κυκλοφορία απευθύνεται σε ένα κοινό ίσως πιο «διαλλακτικό» και σίγουρα πιο ανοιχτό σε πειραματισμούς. Γι’ αυτό το κοινό, θα είναι μια ευχάριστη συντροφιά.

Βαθμολογία: 7.5/10
Συντάκτης: Φανούρης Εξηνταβελόνης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: IHSAHN – Επίσημη Σελίδα

This Post Has One Comment

  1. ΔΗΜΟΣ

    Έχει τόσο υπέροχο πρωτότυπο υλικό, η έμπνευσή του είναι αστείρευτη, για ποιό λόγο βάζει αυτές τις συγκεκριμένες διασκευές δεν το γνωρίζω.

Αφήστε μια απάντηση