Horna – Kuoleman Kirjo

You are currently viewing Horna – Kuoleman Kirjo

Χρονολογία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 01:07:34
Εταιρεία: World Terror Committee

         Οι HORNA δεν αποτελούν μόνο μία από τις πιο αναγνωρίσιμες μπάντες του Φινλανδικού Black Metal, μαζί με τους SARGEIST και τους BEHEXEN, αλλά και μία από τις πιο αξιοσέβαστες μπάντες στον ευρύτερο χώρο του μαυρομεταλλικού ήχου, έχοντας μία εντυπωσιακή σε όγκο δισκογραφία (EP, splits και ολοκληρωμένα άλμπουμ). To σκοτεινό μουσικό όραμα του Shatraug, ο οποίος το 1994 (μόλις δεκαέξι ετών) ξεκίνησε την δημιουργία των HORNA, θα μετουσιωθεί ηχητικά δύο χρόνια αργότερα με την κυκλοφορία του τεράστιου ντεμπούτου τους «Kohti Yhdeksän Nousua». Το όνομα του συγκροτήματος θα εδραιωθεί στην συνέχεια, μέσω των ποιοτικών του κυκλοφοριών, για να έρθει μία συνθετική κάμψη τα τελευταία χρόνια που θα δημιουργήσει σε όλους μας κάποια σύννεφα απογοήτευσης, τα οποία οι Φινλανδοί «διαλύουν» φέτος με την νέα τους δισκογραφική δουλειά «Kuoleman Kirjo».

         Το νέο άλμπουμ των HORNA έχει διάρκεια λίγο πάνω από μία ώρα και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο σε διάρκεια δίσκο τους, μετά το εκπληκτικό «Sanojesi äärelle».  H αλήθεια είναι ότι όταν πρωτοείδα την διάρκεια του δίσκου, παρασυρόμενος βέβαια και από τις μέτριες δουλειές τους τα τελευταία χρόνια, δεν μου δημιουργήθηκαν και πολλές προσδοκίες για την μουσική ποιότητα του. Ευτυχώς όμως και με μεγάλη μου χαρά οι Φινλανδοί με διέψευσαν πανηγυρικά, καθώς η νέα τους κυκλοφορία μπορεί άνετα να συγκαταλεγεί στις καλύτερες της καριέρας τους, με την συμμετοχή του νέου rhythm section των LRH και VnoM να προσθέτει την δική του πινελιά στο νέο βλάσφημο πόνημα των HORNA.

          Η παραδοσιακή Φινλανδική Black Metal μαεστρία τους, επιστρέφει στα καλύτερα της, συνδυάζοντας παγωμένο και επιθετικό riffing μαζί με ορισμένες μελαγχολικές μελωδίες, οι οποίες στροβιλίζονται μέσα σε μία σκοτεινή, αποκρυφιστική ατμόσφαιρα. Το «Kuoleman Kirjo» αποπνέει μια συμπαγή, σχεδόν δαιμονική αναλογία, βυθίζοντας τον ακροατή σε ζοφερά ηχοτοπία και ταυτόχρονα διατηρώντας έναν βάρβαρο Black Metal χαρακτήρα. Ο δίσκος αποτελεί έναν από τους πιο πλούσιους σε ποικιλία που μας έχει δώσει το συγκρότημα καθώς στα τραγούδια υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα επιθετικά, αργά και ατμοσφαιρικά σημεία, ενώ ο σφαγιαστικός ήχος του άλμπουμ «χρωματίζεται» με τα απειλητικά, αβυσσαλέα φωνητικά του Spellgoth. Η παραγωγή άψογη, χωρίς να είναι καλογυαλισμένη, αναδεικνύει τις εξαιρετικές μουσικές αποχρώσεις του άλμπουμ.

        Οι HORNA επιστρέφουν με τον καλύτερο τους δίσκο από την εποχή του «Sanojesi äärelle» (κυκλοφόρησε το 2009), προσφέροντας μας ένα άλμπουμ το οποίο στα εβδομήντα περίπου λεπτά διάρκειας του δεν έχει ούτε μία μέτρια στιγμή. Το «Kuoleman Kirjo» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία πιο εξορθολογισμένη μορφή των δύο πρώτων άλμπουμ του συγκροτήματος ,«Kohti Yhdeksän Nousua» και «Haudankylmyyden Mailla», με τα ρίφς των Shatraug και Infection να αναδεικνύουν μία στοχαστική (ζοφερή σε κάποια σημεία), πλευρά των HORNA, χωρίς να ξεφεύγουν από τον Black Metal ήχο των 90s με τον οποίο τους γνωρίσαμε…

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Νίκος Μανούσης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: HORNA – Σελίδα Facebook

This Post Has One Comment

  1. Ωραία περιγραφή!.αγαπημένοι μου οι horna εξαιτίας της αγάπης μου για τον φινλανδικό ήχο. Λατρεύω να ακούω συγκροτήματα που χρησιμοποιούν την γλώσσα τους .Γίνεται πιο μυστήριο και σκοτεινό σε κάποιον που δεν την γνωρίζει. Κάποιες φορές με κουράζουν τα φωνητικά αλλά δεν παύουν να είναι πολύ καλοί.

Αφήστε μια απάντηση