Grima – Will Of The Primordial

You are currently viewing Grima – Will Of The Primordial

(Naturmacht Productions)

Συνολική Διάρκεια: 47:30

           Οι GRIMA είναι μια διμελής μπάντα, των δίδυμων αδελφών Morbius και Vilhelm, προερχόμενη από το μακρινό Krasnoyarsk της Νότιας Σιβηρίας και δραστηριοποιούνται από το 2014. Έχουν κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ και κινούνται σε atmospheric Black Metal μονοπάτια με αρκετά Folk/Pagan στοιχεία με τη χρήση του accordion (παραδοσιακό Ρωσικό όργανο με επαναλαμβανόμενη αναφορά στην κλασσική βιβλιογραφία της Ρωσίας)  από τον καλεσμένο και συνεργάτη Sergey Pastuk να διανθίζει  τα χειμερινά και παγωμένα  ηχοτοπία τους. 

          Στο “Tales of the Enchanted Woods” του 2017 είχαν παρουσιάσει μια πολυδιάστατη κυκλοφορία με αρκετά ενδιαφέροντα ακουστικά περάσματα, με το accordion σε πιο συμπληρωματικό ρόλο, με ποικιλία φωνητικών (“καθαρά” αντρικά και γυναικεία) και καλοπαιγμένο ατμοσφαιρικό Black με χαρακτηριστικές μελωδίες,  εμπνευσμένο κυρίως από τα  Νορβηγικά late 90’s. Είχαν μπει στη προσωπική μου «λίστα παρακολούθησης» για την ικανότητά τους να μου προκαλούν αυτό το ειλικρινές συναίσθημα θαυμασμού και φόβου και την απεραντοσύνη του «τοπίου» που συναντάω σε μπάντες όπως οι PANOPTICON, AGALLOCH (RIP), DRUDKH (της 2000’s  περιόδου), GALLOWBRAID, WODENSTHRONE (RIP) και οι SAOR. Να επισημάνω πως σε αυτό το μουσικό ιδίωμα, κάποιος μπορεί πολύ εύκολα να αναλωθεί σε κλισέ και να ακούγεται βαρετά τυπολατρικός, γεγονός το οποίο φυσικά δεν συμβαίνει εδώ….

          Με το φετινό “Will Of The Primordial” μπορώ να πω ότι οι GRIMA όχι απλά με δικαιώνουν, αλλά εντυπωσιάζουν με την ξεκάθαρη συνθετική αναβάθμιση τους! Επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη ισορροπία στις συνεχείς εναλλαγές από τα Black Metal στα ατμοσφαιρικά σημεία, χωρίς να θυσιάζεται η ξεχωριστή pagan υφή τους. Τα “Siberian Sorrow” και “The Shrouded in Darkness” είναι δυο φοβέρες ενορχηστρώσεις με το accordion, σε πολύ στοχευμένο και  “μπροστινό” ρολό, να προσδίδει ένα μεγαλειώδη ελεγειακό τόνο, πλήρως εναρμονισμένο με τις θρηνητικές κiθαριστικές μελωδίες τους απογειώνοντας την δραματικότητα και την επική διάσταση των δυο συνθέσεων. Πολλές εναλλαγές, μαυρομεταλλικές τσιριχτές κραυγές από τον Vilhelm, καλοεκτελεσμένα μοτίβα στα κρουστά, ηχητικά εφέ (καμπάνες, ήχοι ανέμων) και φοβερά καταληκτικά riff συνηγορούν σε μια εντυπωσιακή εισαγωγή, στα χιονισμένα δάση της Σιβηρίας (όπως μαρτυρά και το ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ εξώφυλλο τους).  Στο “Leshiy” (Σλαβική θεότητα, προστάτης των δασών) με το ταξιδιάρικο tremolo riff του και στο “Enisey” (μεγαλύτερος ποταμός της Ρωσίας ο οποίος διαρρέει το Krasnoyarsk)  με τα πιο doomy riffs, τα synths αναλαμβάνουν “μπροστινό” ρόλο και εμπλουτίζουν την ατμοσφαιρική δυναμική. Το καταιγιστικό “Blizzard” με το περιπετειώδες tremolo riff του και την CRADLE OF FILTH ορμή του σε καθηλώνει, καταλήγοντας στο “Howl at Night” με το accordion να κάνει πάλι την εμφάνιση του και με ένα τελευταίο δραματικό κρεσέντο (το οποίο μου θύμισε MONO) να υπογραμμίζει τις καταβολές του και να σε συντροφεύει καθώς χάνεσαι στον άγριας ομορφιάς, τραχύ και πολλές φορές αφιλόξενο Σιβηρικό ορίζοντα. Το τελευταίο ανακεφαλαιωτικό ορχηστικό τραγούδι μου φάνηκε περιττό, μιας και η κορύφωση του “Howl at Night” θα λειτουργούσε πολύ καλύτερα ως «κλείσιμο» του δίσκου, αλλά αυτά έχουν μικρή σημασία μπροστά στο ιδιαίτερο δημιούργημα των GRIMA. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει και στο λογότυπο των GRIMA, το οποίο είναι ένα από τα πιο εμπνευσμένα και καλοσχεδιασμένα λογότυπα που έχω αντικρίσει…

               Με το “Will of the Primordial” οι GRIMA παρουσιάζουν μια από τις καλύτερες φετινές κυκλοφορίες στο χώρο του ατμοσφαιρικού Black/Pagan metal, παραθέτοντας μια πιο ενδοσκοπική ματιά στις παραδόσεις τους…με την ξεχωριστή τους αύρα, συνθέτουν ένα από τα soundtrack του επερχόμενου χειμώνα!

Long Live the Winter!!!

Βαθμολογία: 8/10

Γιώργος Κολυβάνος

Διαδικτυακός Σύνδεσμος: GRIMA – Facebook Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση