Ghost – Phantomime (EP)

You are currently viewing Ghost – Phantomime (EP)

Χρονολογία: 2023
Συνολική Διάρκεια: 23:51
Εταιρεία: Loma Vista

Πιστοί στην παράδοση που τους θέλει να κυκλοφορούν EP μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία κάθε τους άλμπουμ, οι GHOST, κυκλοφόρησαν φέτος το «Phantomime».

Οι υποψίες του ότι κάτι ετοιμαζόταν, είχαν αρχίσει να δημιουργούνται στους κύκλους των οπαδών, όταν εμφανίστηκε ξαφνικά μια αφίσα στους δρόμους του Hollywood, με τη φάτσα του Papa Emeritus IV και την λεζάντα «Jesus is coming» από κάτω.

Ηχογραφημένο στο Μεξικό από τον Rich Costey (MUSE, BIFFY CLYRO), το «Phantomime» περιλαμβάνει πέντε διασκευές και κανένα νέο κομμάτι δυστυχώς, όπως είχαν κάνει παλιότερα στο «Popestar» EP που μας είχαν χαρίσει το «Square Hammer, τραγούδι με το οποίο κλείνουν τα λάιβ τους πλέον.

Το EP ανοίγει με μια διασκευή στο «See No Evil» από το κλασσικό ντεμπούτο των Αμερικανών post-punkers TELEVISION. Οι GHOST του δίνουν ένα ελαφριά πιο hard rock ύφος, με την μελωδία στην κιθάρα να θυμίζει τις εποχές που έπαιζε κιθάρα ο John Ricco στους WARRIOR SOUL.

Στην συνέχεια έχουμε ένα από τα highlights των GENESIS στα 90ς, το «Jesus He Knows Me». To κλασσικό χιτάκι που έκανε κριτική στους τηλεοπτικούς-ευαγγελιστές που βγάζανε άπειρα λεφτά στις πλάτες των πιστών. Ένα τραγούδι που θεματικά κολλάει γάντι σε αυτό που πρεσβεύουν οι GHOST. Ο Τομπίας και η παρέα του μετατρέπουν την Prog Pop/Rock σύνθεση των Βρετανών σε ένα Hard Rock δυναμίτη προσθέτοντας βαριές ρυθμικές κιθάρες και φέρνοντας στο προσκήνιο τα riff του μεγάλου Mike Rutherford.

Το «Hanging Around» που ακολουθεί, από τους θρυλικούς THE STRANGLERS δείχνει για ακόμη μια φορά την αγάπη του Τομπίας για το punk των 70ς. Μια άλλη ακόμα όμορφη διασκευή που λειτουργεί ως αναβάθμιση του αυθεντικού τραγουδιού, με την παραγωγή και τις κιθάρες να αναδεικνύουν ένα πιο κλασσικό Rock χαρακτήρα με πρωταγωνιστή τα ala Jon Lord πλήκτρα. Στα θετικά επίσης θα πρέπει να προσθέσω το πολύ όμορφο σόλο του Fredrik Akesson (OPETH).

Η επιλογή των GHOST να διασκευάσουν το «Phantom Of The Opera» των αγαπημένων του Τομπίας IRON MAIDEN είναι σίγουρα μια από τις πιο τολμηρές κινήσεις της μπάντας. Αν και μεγάλος οπαδός των θεών του Heavy Metal, ο Τομπίας έχει κρατήσει στο ελάχιστο τις επιρροές των Βρετανών στις δουλειές των GHOST. Η συγκεκριμένη διασκευή σίγουρα θα προκαλέσει αρκετές συζητήσεις για το εάν είναι καλή ή όχι, με κύριο κριτήριο τα μελωδικά φωνητικά του Πάπα Εμέριτους. Προσωπικά μιλώντας, ο Τομπίας χειρίστηκε το κομμάτι με απόλυτο σεβασμό και έκανε εξαιρετική προσπάθεια να τραγουδήσει το τραγούδι με ένα τρόπο που να μην ακούγεται ξένος για το ύφος των GHOST άλλα ούτε υπερβολικά Pop. Μουσικά, το τραγούδι είναι παιγμένο σχεδόν ίδιο με την αυθεντική σύνθεση, με την παραγωγή όμως να προσδίδει ένα φρέσκο αέρα καθώς ακούς όλα τα όργανα πεντακάθαρα. Πλήκτρα και ένα πιάνο που συνοδεύει το υπέροχο σόλο του Akesson στην κιθάρα, προσδίδουν και λίγο από το χαρακτηριστικό ύφος των Σουηδών.  

Τέλος έχουμε μια εξαιρετική επιλογή για το κλείσιμο του EP που δεν είναι άλλη από το «We Don’t Need Another Hero» της συγχωρεμένης Tina Turner από το soundtrack του Mad Max 3: Beyond The Thunderdome. Οι GHOST διατήρησαν το χαλαρό στυλ του τραγουδιού, προσθέτοντας ένα πιο funky ρυθμό και την απαραίτητη ένταση που έλειπε από το ρεφραίν. Ο Akesson φρόντισε για μια ακόμη φορά να λάμψει στα lead και στο solo της κιθάρας, δείχνοντας έτσι πόσο ευέλικτος κιθαρίστας είναι.

Ο Τομπίας φαίνεται να πέρασε όμορφα ηχογραφώντας αυτό το μίνι άλμπουμ, τιμώντας κάποιες από τις αγαπημένες του συνθέσεις από τον ευρύτερο χώρο της Rock μουσικής. Εμπλουτίζοντας παράλληλα και το setlist των ζωντανών εμφανίσεών τους αφού ήδη έχουν ξεκινήσει να παίζουν το «Jesus He Knows Me». Σε συνεντεύξεις για την προώθηση του EP, ακούστηκε ότι ενδέχεται να έχουν ηχογραφηθεί περισσότερες διασκευές και αναμεσά τους τραγούδια των MOTORHEAD και RUSH. Ας ελπίσουμε ότι κάποια μέρα θα βρουν το δρόμο τους σε ένα ακόμη EP ή bonus τραγούδια στον επόμενο δίσκο..

The Βαθμολογία: 7,5/10
Συντάκτης: Δημήτρης Μπενετάτος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: GHOST – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση