Genus Ordinis Dei – Glare Οf Deliver

You are currently viewing Genus Ordinis Dei – Glare Οf Deliver

Χρονολογία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 01:11:50
Εταιρεία: Eclipse Records

Το 2011 τα μέλη του συγκροτήματος από την Crema της Ιταλίας, αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους τις πρόβες σε ερασιτεχνικές συνθέσεις και καθότι γνώριμοι από τα παλιά, ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό όραμα, τους GENUS ORDINIS DEI.

Η κομβική χρονιά για το συγκρότημα μετά από αρκετές εμφανίσεις στην Ιταλία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ήρθε μετά τη συνάντηση τους με τον Marco Coti Zelati το 2014 (παραγωγό και μπασίστα των πολυαγαπημένων LACUNA COIL), με τον οποίο ξεκίνησαν να συνεργάζονται πάνω στο πρώτο τους ομότιτλο EP. Από το 2016 και μετά έχουν δείξει μια ανοδική πορεία καθώς υπέγραψαν το παρθενικό τους συμβόλαιο με την Mighty Music και λίγο αργότερα ξεκίνησαν την ηχογράφηση του «Great Olden Dynasty». Αυτό θα αποτελούσε και το εισιτήριο για να ακολουθήσουν τους LACUNA COIL στην Delirium World Tour,  ενώ στην επιστροφή «τσίμπησαν» και ένα νέο συμβόλαιο με την Eclipse Records. Το «Ιταλικό Μεταλ Union» θα επισφραγιζόταν με την συμμετοχή της «θέας» των LACUNA COIL , Cristina Scabbia πάνω στο κομμάτι τους «Salem», οπότε το βιογραφικό τους μπορούμε να πούμε ότι ξεκίνησε με τις καλύτερες συστάσεις και προοπτικές.

Σύμφωνα με τις συνεντεύξεις τους εξάλλου, προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν πιο ώριμο ήχο σε κάθε νέα τους δουλειά, καθώς για εκείνους παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο ο αυθορμητισμός στις συνθέσεις τους, ακόμα και κατά τη διάρκεια των επίσημων ηχογραφήσεων. Το συγκρότημα έχει θέσει έναν υψηλό πήχη προσδοκιών και από ότι μπορούμε να διακρίνουμε από το 2014 και μετά, έχουν καταφέρει να εξελίξουν τον Death Metal ήχο τους με αρκετά συμφωνικά στοιχεία, κάτι το οποίο είναι ολοφάνερο και στη νέα ολοκληρωμένη τους δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Glare Of Deliverance». Τα δυναμικά φωνητικά σε συνδυασμό με τον ατμοσφαιρικό τους ήχο, μπορούν να σου κάνουν άνετα παρέα με ίσως μοναδικό μειονέκτημα το μεγάλο μέγεθος των κομματιών γιατί, όσο ιδιαίτερο και να είναι το άλμπουμ, δε θες να φάς τη ζωή σου πάνω από αυτό..!

Η συγκεκριμένη δουλειά των GENUS ORDINIS DEI λοιπόν αποτελεί ένα νέο concept άλμπουμ για το συγκρότημα, καθώς κάθε κομμάτι αφηγείται την ιστορία της νεαρής Eleanor, από τη στιγμή της σύλληψης της έως την ανάκριση της από την Ιερά Εξέταση. Ποιός μπορεί να πεί λοιπόν «όχι», σε ένα Death Metal παραμύθι;

Από τη αρχή του άλμπουμ το κομμάτι «Ritual» μας δίνει ένα Medieval συμφωνικό ήχο, με vibe που θα μπορούσε άνετα να κατοχυρώσει μια ταινία που θα διαδραματιζόταν στη Μέση Γη. Το θετικό είναι ότι μέσα στο ίδιο άλμπουμ διακρίνονται τα μουσικά «πειράματα» του συγκροτήματος, οπότε μπορούμε να πούμε ότι η νοοτροπία του «αυθορμητισμού» δείχνει να πετυχαίνει. Οπότε που καταλήγουμε; Ναι είναι πολύ καλό αλλά δεν είναι epic. Ακούμε κάτι πάρα πολύ ωραίο σαν αποτέλεσμα αλλά δεν πέσαμε και από κανένα σύννεφο μουσικής καινοτομίας και σίγουρα χρειαζόμαστε αρκετό δρόμο για να ξεπεράσουμε τον πήχη που οι ίδιοι έχουν ορίσει. Για το συγκεκριμένο ύφος περιμένουμε ένα εντυπωσιακό άλμπουμ που θα συγκλονίσει το συμφωνικό Death Metal σύμπαν μας. Οπότε τους προτείνουμε να αποδεκτούν την πρόκληση και να μπορέσουν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους.

Το «Glare Of Deliverance» λοιπόν αποτελεί μία ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια των Ιταλών (που αντικειμενικά δε μας έχουν συνηθίσει σε αντίστοιχο ήχο), η οποία ακούγεται ευχάριστα και μας φανερώνει τις δυνατότητες της μπάντας, αφήνοντας αρκετές υποσχέσεις για το μέλλον.  Η μουσική τους αν και δεν μας εκπλήσσει ιδιαίτερα, (όσον αφορά το ύφος της) διακρίνεται από πάθος και μία ειλικρινή καλλιτεχνική θέληση για δημιουργία. Ίσως εκεί να είναι το κλειδί και για τη συγκεκριμένη τους δουλειά, αλλά και για όλες όσες ευχόμαστε να συνεχίσουν να μας προσφέρουν. Εξάλλου GENUS ORDINIS DEI στα Λατινικά σημαίνει «η αρχή μιας θεϊκής σειράς», ας ελπίσουμε λοιπόν να ισχύσει το ίδιο και για εκείνους!

Βαθμολογία: 6/10
Συντάκτης: Χρύσα Αντωνιάδη
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: GENUS ORDINIS DEI – Επίσημη Σελίδα

This Post Has One Comment

  1. Vassiliki Pantazi

    Καλώς μας ήρθες κ στις δισκικριτικες Χρύσα μου, είναι εξαιρετική η κριτική σου!!!Αλλα δεν περίμενα κ τίποτα λιγότερο απο σένα!!!Ανυπομονώ να διαβασω κ αλλες κριτικές.
    Δεν τους ηξερα κ όπως πολυ σωστα γράφεις στην κριτική σου ακούγονται παρα πολυ ωραια!!! Εμένα προσωπικά μιυ αρέσει πολυ αυτο το ύφος μουσικής!!!

Αφήστε μια απάντηση