Firespawn – Abominate

You are currently viewing Firespawn – Abominate

Χρονολογία: 2019
Συνολική Διάρκεια: 41:38
Εταιρεία: Century Media

Δύο χρόνια μετά το όχι-ικανοποιητικό «The Reprobate», το supergroup των FIRESPAWN επιστρέφει με τον τρίτο τους δίσκο «Abominate». Να σημειώσουμε ότι οι FIRESPAWN αποτελούνται από τους: L-G Petrov (πρώην ENTOMBED, ENTOMBED A.D.) στα φωνητικά, Fredrik Folkare (UNLEASHED) κιθάρες, Alex Friberg (NECROPHOBIC) μπάσο, Matte Modin (NECROPHOBIC, πρώην DARK FUNERAL) τύμπανα και Victor Brandt (DIMMU BORGIR) κιθάρες. Όπως καταλαβαίνετε, όλοι οι συμμετέχοντες είναι δυνατά ονόματα στο χώρου του Death/Black Metal οπότε ήταν απορίας άξιον πως τα δύο πρώτα τους άλμπουμ ήταν, συνθετικά, σε πιο χαμηλά επίπεδα από τα αναμενώμενα… Η απάντηση είναι απλή. Στο παρελθόν οι FIRESPAWN προσπάθησαν να αναπαράγουν τον ήχο του Σουηδικού Death Metal χωρίς καμία καινοτομία. Αυτός ο ήχος άνθησε στις αρχές της δεκαετίας του 90 (με δίσκους διαμάντια) και στη συνέχεια χάθηκε, εγκλωβιζόμενος στην επανάληψη και την έλλειψη τόλμης από τις εκάστοτε μπάντες, για τυχόν ανανέωσή του. Οι Σουηδοί στο τρίτο τους άλμπουμ λοιπόν, δείχνουν ότι το κατάλαβαν και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει.

Η αλήθεια είναι ότι ήμουν προκατειλημμένος αρνητικά πριν ακούσω τον δίσκο καθώς θεωρούσα ότι θα ακούσω πάλι αυτό το παρωχημένο Σουηδικό Death Metal που έχω ακούσει παλιότερα από τους CARNAGE, ENTOMBED, GOD MACABRE κτλ. Με το που ξεκίνησε όμως το πρώτο τραγούδι του άλμπουμ ‘The Gallows End’ αυτή η αρνητική διάθεση άλλαξε καθώς το τραγούδι δεν έχει αυτή τη κλασσική “Σουηδίλα” αλλά περιλαμβάνει αρκετά στοιχεία από το Αμερικανικό Death Metal και πιο συγκεκριμένα από τους τεράστιους MORBID ANGEL. Πολύ ωραίο άνοιγμα για τον δίσκο με μελωδίες και ατμόσφαιρα σε σημεία αλά DIMMU BORGIR. Αν στο πρώτο τραγούδι είχαμε υποψίες για τις επιρροές των MORBID ANGEL, στα επόμενα τραγούδια ‘Death and Damnation’ και ‘Abominate’(θυμίζει λίγο το τραγούδι ‘Where The Slime Live’) η υποψία μετατρέπεται σε βεβαιότητα. Φανταστείτε τους MORBID ANGEL του ‘Domination’ να αναμειγνύονται με το Σουηδικό Death Metal, το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρα το ‘Abominate’ των FIRESPAWN καθώς και o υπόλοιπος δίσκος συνεχίζει στο ίδιο ύφος. Πέραν απ’ το μουσικό κομμάτι, θα πρέπει να σταθούμε και στα φωνητικά του L-G Petrov, τα οποία στο συγκεκριμένο δίσκο είναι τα πιο «βαριά» (με χροιά David Vincent) που έχει κάνει ποτέ σε σύγκριση με ό,τι είχαμε ακούσει από τον ίδιο έως τώρα. Η παραγωγή είναι άψογη και εκτινάσσει τη πώρωση στο κόκκινο, ενώ ένα ακόμη συν είναι ότι ο δίσκος κυκλοφορεί μ ένα φανταστικό εξώφυλλο.

Στη τρίτη τους δισκογραφική δουλειά λοιπόν, οι FIRESPAWN ξεφεύγουν από τη μετριότητα και μας παρουσιάζουν τον καλύτερο δίσκο της έως τώρα πορείας τους. Τα νέα στοιχεία του Αμερικανικού Death Metal (σκηνή Φλόριντα) που προστέθηκαν στον ήχο τους (δεν μιλάμε για αντιγραφή αλλά για επιρροή), δένουν άψογα με τον ήχο τους. Ακούγονται ανανεωμένοι και μας παρασύρουν σε ανελέητο headbanging. Επιτέλους κυκλοφόρησαν έναν δίσκο αντάξιο των ικανοτήτων τους.

Βαθμολογία: 7,5/10
Συντάκτης: Νίκος Μανούσης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος:  FIRESPAWN – Σελίδα Facebook

This Post Has One Comment

  1. Ραφαηλ Παγωνης

    Αυτόν τον καιρό τον ακούω τον δίσκο συμφωνώ με τον συντάκτη ότι είναι το καλύτερο στην μέχρι τώρα πορεία τους μετά το πρώτο κ με το κυαλι το τρίτο μέτριο έως κακό. Όσον αφορά τη βαθμολογία εγώ σα Ραφαήλ θα τολμούσα κ οχτώ στα δέκα.
    Καλή δουλειά του Πετρόφ.

Αφήστε μια απάντηση