Darkthrone – Eternal Hails…

You are currently viewing Darkthrone – Eternal Hails…

Χρονολογία: 2021
Συνολική Διάρκεια: 41:23
Εταιρεία: Peaceville Records

Έχοντας αφήσει πίσω τους εδώ και αρκετά χρόνια τον Black Metal ήχο, οι ζωντανοί θρύλοι Νορβηγοί DARKTHRONE, πιστοί στην παράδοση τους, η οποία τους θέλει να κυκλοφορούν κάθε δύο με τρία χρόνια νέο δίσκο, επανέρχονται φέτος με τη νέα τους δισκογραφική δουλειά που έχει τίτλο «Eternal Hails…». Η αλήθεια είναι ότι κάθε νέος τους δίσκος κρύβει εκπλήξεις, καθώς δεν ξέρεις τι να περιμένεις αναφορικά με το μουσικό μονοπάτι που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν. Έχοντας λοιπόν τα τελευταία χρόνια περιπλανηθεί ανάμεσα σε διαφορετικά Metal μονοπάτια, το μόνο που μένει αναλλοίωτο στο χρόνο είναι η ποιότητα των κυκλοφοριών τους, η οποία παραμένει ακόμα και μετά από τόσα χρόνια υψηλή.

Oι Νορβηγοί στο «Eternal Hails…» επιλέγουν να ισχυροποιήσουν το Doom Metal στοιχείο μέσα στον ήχο τους, κάτι το οποίο είχαν ξεκινήσει από το προηγούμενο άλμπουμ τους. Ο νέος δίσκος κινείται σε αργούς mid-tempo ρυθμούς μέσα σε μία σκοτεινή ατμόσφαιρα, με τις πέντε συνθέσεις να έχουν διάρκεια γύρω στα εννιά λεπτά κατά μέσο όρο. Ο Fenriz ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για συγκροτήματα όπως οι BLACK SABBATH (το τραγούδι «Hate Cloak» θα σας τους θυμίσει), PENTAGRAM και φυσικά CANDLEMASS, για τους οποίους είχε δηλώσει ότι το ντεμπούτο τους «Epicus Doomicus Metallicus» αποτελεί έμπνευση ζωής για τον ίδιο, δήλωση η οποία βρίσκει πρακτική εφαρμογή στη νέα κυκλοφορία των DARKTHRONE.  

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι Heavy Metal επιρροές, όπως και αυτές των τεράστιων CELTIC FROST τις οποίες συναντάμε κυρίως στα πιο γρήγορα σημεία του «Eternal Hails…» και σε τραγούδια όπως τα «His Master’s Voice» και «Wake of the Awakened». Ξεχωριστής αναφοράς χρίζει το «Lost Arcane City Of Uppakra» που κλείνει τον δίσκο, καθώς βρίσκει τους Νορβηγούς στιχουργικά να επιστρέφουν στην αντιχριστιανική θεματολογία, ενώ μουσικά το δεύτερο μισό της συγκεκριμένης σύνθεσης αποτελεί ένα Doom/Black Metal αριστούργημα με την χρήση πλήκτρων, τα οποία θυμίζουν αμυδρά BURZUM δημιουργώντας μία μαγευτική ατμόσφαιρα. Η παραγωγή του δίσκου είναι πιο lo-fi σε σύγκριση με το «Old Star», με τα τύμπανα να έχουν έναν φυσικό ήχο και να ακούγονται πολύ πιο μπροστά στην μίξη σε σύγκριση με το μπάσο το οποίο είναι θαμμένο, ενώ για άλλη μια φορά η απόδοση του  Nocturno Culto στα φωνητικά είναι συγκλονιστική.

Για να αντιληφθούμε την ποιότητα του νέου δίσκου θα πρέπει να βγάλουμε αρχικά από το μυαλό μας την εικόνα που είχαν οι Νορβηγοί στις πρώτες τους κυκλοφορίες και την πεποίθηση μας για το «τι θα θέλαμε να ακούσουμε από αυτούς εν έτη 2021». Μετά από τριάντα τρία χρόνια καριέρας και δεκαεννέα άλμπουμ οι DARKTHRONE, έχοντας δημιουργήσει ένα μύθο γύρω από το όνομα τους, δεν έχουν καμία ανάγκη και δεν χρειάζεται να αποδείξουν απολύτως τίποτα. Συνεχίζουν ακάθεκτοι να κυκλοφορούν και να παίζουν τα ακούσματα τους καθώς αυτό γουστάρουν να κάνουν πια, κυκλοφορώντας ποιοτικούς δίσκους οι οποίοι ξεχωρίζουν εύκολα μέσα στο υπόλοιπο σύνολο. Με το «Eternal Hails…» συνεχίζουν από το σημείο που σταμάτησαν με το «Old Star» (δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση όμως στο Doom στοιχείο), ενώ παράλληλα καταφέρνουν να ακούγονται ακμαίοι και απολαυστικοί!

Βαθμολογία: 7.5/10
Συντάκτης: Νίκος Μανούσης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: DARKTHRONE – Σελίδα Facebook

This Post Has One Comment

  1. George Manis

    Νομίζω ότι όταν πρόκειται για black metal από Νορβηγία μεριά το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι το όνομα της συγκεκριμένης μπάντας. Και όπως πολύ σωστά λέει ο Νίκος στο άρθρο του, “Μετά από τριάντα τρία χρόνια καριέρας και δεκαεννέα άλμπουμ οι DARKTHRONE, έχοντας δημιουργήσει ένα μύθο γύρω από το όνομα τους, δεν έχουν καμία ανάγκη και δεν χρειάζεται να αποδείξουν απολύτως τίποτα”. Μιλάμε για μια μπάντα θρύλο στο χώρο. Και όντως ακούς αυτό που περιμένεις. Δεν μπορώ να έχω άποψη για την τεχνική ή για το στήσιμο του τελικού προϊόντος που ακούω αλλά ξέρω ότι μου αρέσει και αυτό είναι που μετράει για μένα. Πολύ ωραίο το άρθρο του Νίκου.

Αφήστε μια απάντηση