Carcass – Torn Arteries

You are currently viewing Carcass – Torn Arteries

Χρονολογία: 2021
Συνολική Διάρκεια: 49:00
Εταιρεία:  Nuclear Blast

Η επιστροφή των Βρετανών θρύλων του Death Metal CARCASS το 2013, με το άλμπουμ «Surgical Steel», ήταν αναμφισβήτητα θριαμβευτική, τοποθετώντας τους γι’ άλλη μία φορά στην κορυφή, παρά τα αρκετά χρόνια απουσίας, κατά τα οποία όμως ο μύθος τους είχε συντηρηθεί και μεγαλώσει. Από τότε πέρασαν οχτώ χρόνια για να φτάσουμε στην φετινή χρονιά και να δούμε στα ράφια των δισκοπωλείων τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Torn Arteries», την οποία θα είχαμε την προηγούμενη χρονιά στα χέρια μας αν δεν έσκασε η πανδημία. Το συγκρότημα βέβαια φρόντισε να γλυκάνει την πίκρα μας για την καθυστέρηση, κυκλοφορώντας το εξαιρετικό EP «Despicable».

Οι προσδοκίες για το «Torn Arteries», μετά από αναμονή τόσων ετών, ήταν στα ύψη και οι Βρετανοί φρόντισαν γι’ άλλη μία φορά να τις επιβεβαιώσουν. Ο δίσκος αποτελεί μία μίξη των τριών τελευταίων άλμπουμ των CARCASS συνδυασμένα με ορισμένα νέα στοιχεία. Οι συνθέσεις κατά κύριο λόγο κινούνται σε mid-tempo ρυθμούς, ενώ δεν λείπουν και κάποια μικρά Death/Gring ξεσπάσματα.

Το εναρκτήριο ομώνυμο τραγούδι «Under the Scalpel Blade» και το «The Scythe’s Remorseless Swing» έχουν την αύρα των «Heartwork» και «Surgical Steel», ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το «Kelly’s Meat Emporium» στο οποίο ακούμε στοιχεία δανεισμένα από το άλμπουμ «Necroticism – Descanting the Insalubrious».Τα υπόλοιπα τραγούδια χαρακτηρίζονται από μία πιο «progressive» διάθεση με groove ρίφς, τα οποία αποτελούν μία μίξη Hard Rock, Blues και Doom φιλτραρισμένα μέσα από την μουσική φυσιογνωμία των CARCASS, εξαιρετικά σόλο και μελωδικά περάσματα. Τραγούδια λοιπόν όπως τα «Dance of IXTAB», «The Devil Rides Out», «Eleanor Rigor Mortis» και «Wake Up and Smell the Carcass / Caveat Emptor» θα ενθουσιάσουν όσους λάτρεψαν τον δίσκο «Swansong» των Βρετανών. Ξεχωριστής αναφοράς αξίζει το «Flesh Ripping Torment Limited», το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη σύνθεση στην έως τώρα καριέρα των CARCASS, με διάρκεια κοντά στα δέκα λεπτά και μια «επική» progressive ατμόσφαιρα, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του αποτελεί ο ξεσηκωτικός ογκώδης groove ρυθμός. Ρυθμό τον οποίο συναντάμε στο “In God We Trust”, σύνθεση που θύμισε το “Keep On Rotting in the Free World”. Όσον αφορά τη μίξη και την παραγωγή, οι άνθρωποι έχουν αγγίξει το τέλειο πραγματικά ενώ το εξώφυλλο, αν και αρκετά διαφορετικό από αυτά που μας έχουν συνηθίσει οι CARCASS, είναι πανέμορφο.

Το «Torn Arteries» αποτελεί μία πάρα πολύ ποιοτική και εμπνευσμένη δουλειά από τους Βρετανούς, ένα σκαλί κάτω όμως σε σύγκριση με το «Surgical Steel». Κοιτάζει στο μέλλον ρίχνοντας μερικές «ντροπαλές» ματιές στο παρελθόν. Οι CARCASS ξεχωρίζουν γι’ άλλη μια φορά από το γενικότερο σύνολο, κυκλοφορώντας έναν απολαυστικό δίσκο, αντάξιο της μουσικής κληρονομιάς τους. Ταυτόχρονα,  αποτελεί και τον πιο εύκολα προσβάσιμο και ασφαλή δίσκο για κάποιον που δεν τους έχει ακούσει στο παρελθόν, στοιχείο που είμαι βέβαιος ότι θα τους φέρει και νέους οπαδούς. Οι Jeff Walker και Bill Steer επέλεξαν να μην επαναπαυτούν στις δάφνες του προηγούμενο- πολύ πετυχημένου άλμπουμ τους και να τολμήσουν να μας παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό, το οποίο από «χιλιόμετρα» φωνάζει ότι είναι…CARCASS!

Βαθμολογία: 7,5/10
Συντάκτης: Νίκος Μανούσης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: CARCASS – Σελίδα Facebook

This Post Has One Comment

 1. Pavlos Clansman

  Η βρετανική αυτοκρατορία του Death!
  Ένα άλμπουμ που βάζει τον πήχη ψηλά σε πολλά μέτωπα!
  Σαν δίσκος της χρονιάς;;
  Σαν καλύτερο ντεθ άλμπουμ της χρονιάς;;
  Ότι και αν είναι ένα είναι σίγουρο…τα παλικάρια ξέρουν να δημιουργούν και το κάνουν καλά!
  Όσο για το 10 λεπτό έπος είδη έχει πάρει πολλά repeat!!

Αφήστε μια απάντηση